Και επίσημη είναι η απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς οι διαδικασίες είχαν κινηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα είχε απονεμηθεί στον Πούτιν το 2001.

Είχε ξεκινήσει από τον Ιούνιο η διαδικασία αφαίρεσης τίτλου

Υπενθυμίζεται πως το ΕΚΠΑ είχε ξεκινήσει τη διαδικασία από τις 15 Ιουνίου προκειμένου να αφαιρεθεί από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα που του είχε απονεμηθεί στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «κατά τη σημερινή διαδικτυακή Σύνοδο των Πρυτάνεων της Συμμαχίας CIVIS, ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Πρυτανεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ενημέρωσε τους Πρυτάνεις της Συμμαχίας CIVIS ότι έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες για την αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τίτλος ο οποίος τού είχε απονεμηθεί το 2001».

Αδελφοποίηση με ουκρανικά πανεπιστήμια

Παράλληλα, το ΕΚΠΑ προωθεί την αδελφοποίηση ανάμεσα σε ουκρανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση. «Ο σκοπός μια τέτοιας αδελφοποίησης θα είναι να δώσει πρόσβαση στα Ουκρανικά ΑΕΙ στους εκπαιδευτικούς και για έρευνα από κοινού πόρους των συμμαχιών και των δικτύων και να αναπτύξει νέα πολύπλευρη συνεργασία και κοινά προγράμματα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Και προστίθεται: «Ανάγκες και ευκαιρίες θα ταυτοποιηθούν από κάτω προς τα πάνω και θα υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αξιολόγηση στο πλαίσιο μια πρόσκλησης υποστήριξης της δημιουργίας τέτοιων συνεργασιών αδερφοποίησης».

Υπενθυμίζεται ότι 318 ακαδημαϊκοί είχαν ζητήσει από το ΕΚΠΑ να αφαιρέσει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από τον Πούτιν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.