Ανιχνεύοντας τη μοναξιά στην παραδοσιακή ελληνική κοινωνία - Γαλανάκη, Ε. (Μ. Γ. Βαρβούνης & Μ. Γ. Σέργης (Επιμ.), Πλάτανος Ευσκιόφυλλος: Τιμητικός τόμος για τον Καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, 2018)
Στην παρούσα μελέτη επιχειρείται μια ανίχνευση, με την οπτική της Ψυχολογίας, των πολλών και ποικίλων όψεων της μοναξιάς, αυτού του ουσιώδους βιώματος της ανθρώπινης ύπαρξης, στον ελληνικό πολιτισμό, με έμφαση στην παραδοσιακή ελληνική κοινωνία. Μετά τις εννοιολογικές αποσαφηνίσεις, παρουσιάζονται όψεις της επώδυνης και της ευεργετικής μοναξιάς, όπως αυτές εκδηλώνονταν στον ελληνικό λαϊκό βίο και διατυπώνονται σκέψεις σχετικά με τη σημασία της μοναξιάς για τη νεοελληνική αυτοσυνείδηση. In this essay, we attempt to trace the many faces of loneliness, which is an essential experience of human existence, in the Greek culture, especially in the traditional Greek society, from the viewpoint of Psychology. Following some conceptual clarifications and references to the Greek language, we describe facets of painful aloneness (i.e., loneliness) and beneficial aloneness (i.e., solitude), as exhibited in life within the traditional Greek context. Finally, some thoughts on the significance of loneliness for the neo-hellenic identity are expressed.