Ο παιδαγωγός Piaget: Σταχυολογώντας σημαντικές απόψεις του - Γαλανάκη, Ε. (Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική, 2005)
Στην εργασία αυτή παρουσιάζουμε, σε θεματικές, σημαντικές απόψεις του Piaget για την εκπαίδευση και την παιδαγωγική, ένα θέμα στο οποίο δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη προσοχή. Αναφέρονται και σχολιάζονται οι απόψεις του για τη σχέση μάθησης-ανάπτυξης, παιδαγωγικής-ψυχολογίας, για την αναγκαιότητα της γνώσης από τον εκπαιδευτικό της ψυχολογίας του παιδιού, για το περιεχόμενο της μάθησης και τα είδη της γνώσης, για τις διαδικασίες προαγωγής της μάθησης, για την ομαδική-συνεργατική μάθηση, για το παιχνίδι, για τη σχέση της γνωστικής με την ηθική εκπαίδευση, για την αυτοδιακυβέρνηση και την αλληλεγγύη, καθώς και για τη διεθνή παιδεία ως παιδεία της ελευθερίας και της ειρήνης. Επισημαίνεται η διαχρονική και ιδιαίτερα επίκαιρη αξία των ιδεών αυτών του Piaget.