«Θεολογικοί Στοχασμοί για τα έμβρυα και τα νήπια που ο βίος τους τερματίζεται πρόωρα» - Βασίλειος Φανάρας («Όψεις του Πολιτιστικού Φαινομένου, Επιστημολογικές Προσεγγίσεις του Θανάτου και της Ζωής», 2008)
Στο κείμενο αυτό παρουσιάζονται με συντομία οι απόψεις του αγ. Γρηγορίου Νύσσης για τη μεταθανάτια κατάληξη των νηπίων και επιχειρείται η αναλογική σύνδεση του θέματος με τα έμβρυα που καταστρέφονται στις σύγχρονες αναπαραγωγικές τεχνολογίες. Ωστόσο το άρθρο δεν φιλοδοξεί να απαντήσει για την αβέβαιη κατάληξη των υπάρξεων αυτών, αλλά να προβληματίσει με τα ερωτήματα που  απορρέουν, είτε από το έργο του αγίου Γρηγορίου για τα νήπια είτε από τα σημερινά δεδομένα για τα έμβρυα.