«Οικολογία και Ηθική» - Βασίλειος Φανάρας (Πρακτικά του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικής Φιλοσοφίας, Σάμος 1998, «Φιλοσοφία και Οικολογία», 1999)
Η εισήγηση στο συνέδριο δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά και αποτέλεσε τη μοναδική από θεολογικής απόψεως ανακοίνωση για το οικολογικό πρόβλημα. Προβλήθηκε, η διαδομένη στους θεολογικούς χώρους θέση, ότι το οικολογικό πρόβλημα είναι κυρίως ηθικό και οφείλεται στη διατάραξη της σχέσης ανθρώπου-Θεού και κατόπιν ανθρώπου-περιβάλλοντος. Αν θεωρηθεί καθ’ αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατό να βρεθούν λύσεις με τη βοήθεια της  ανάλογης παιδείας και αλλαγής νοοτροπίας, δηλαδή μιας ειλικρινούς μετάνοιας.