Γυναίκα και Τεχνολογία: η Ελληνική πραγματικότητα - Ειρήνη Καμπερίδου (Η Τεχνολογία στην Υπηρεσία των Γυναικών, Δημαρχείο Λυκόβρυσης-Πεύκης, 28/9/2015. Διοργάνωση: Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS) με τη στήριξη του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης και του ECWT – European Centre for Women and Technology.eu, 2015)
Προσκεκλημένη ομιλήτρια (της HEPIS, του ECWT και του Δήμου Πεύκης-Λυκόβρυσης): «Στη χώρα μας, και όχι μόνο, παρατηρείτε τεχνοφοβία ή ψηφιακός αναλφαβητισμός που σχετίζετε ειδικά με το φύλο, υπογράμμισε στην εισήγησή της στο συνέδριο ACTIVE WOMEN η Ειρήνη Καμπερίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και  μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Centre for Women and Technology (ECWT). Αναφέρθηκε και στην έρευνα της Δρ. Όλγας Παντούλη, η οποία στο νέο βιβλίο της με τίτλο «Αφηγήσεις ζωής Ελληνίδων επιστημόνων: η εξέλιξη στους τομείς της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Μηχανικής και της Τεχνολογίας», επισημαίνει ότι οι περισσότεροι φοιτητές/τριες που επισκέπτονται τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες μας αποφεύγουν ή δυσκολεύονται να χειριστούν τον υπολογιστή για αναζήτηση βιβλιογραφίας, κ.ά.   Από την άλλη πλευρά, η κυρία Καμπερίδου τόνισε ότι "τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι γυναίκες βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τους άντρες όσον αφορά κάποιες δεξιότητες, όπως η επικοινωνιακή-κοινωνική  νοημοσύνη: ξέρουν να ακούν, να μοιράζονται και να δέχονται την κριτική, έχουν ανοιχτό μυαλό και ομαδικό πνεύμα, δεν είναι αυταρχικές, χτίζουν συναίνεση, αναλαμβάνουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή-ειρηνοποιού και δημιουργούν κίνητρα συνεργασίας. Η σημερινή οικονομία απαιτεί αυτές τις αποκαλούμενες ‘θηλυκές δεξιότητες’, τις οποίες υιοθετούν όλο και περισσότεροι άνδρες επιχειρηματίες και στελέχη σήμερα, δεδομένου ότι εταιρείες που απασχολούν γυναίκες εμφανίζουν κατά μέσο όρο περισσότερα κέρδη και βιωσιμότητα."  Ωστόσο,  όπως υπογράμμισε στην εισήγησή της η κυρία Καμπερίδου, μολονότι έρευνες τεκμηριώνουν ότι η συλλογική νοημοσύνη μιας ομάδας αυξάνεται όταν συμμετέχουν γυναίκες, «δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα! Δεν υπάρχει η superwoman όπως δεν υπάρχει ο  superman!», τονίζει ότι το multi-tasking, δηλαδή η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εργασιών/υποχρεώσεων, στο οποίο συνήθως επιδίδεται το γυναικείο φύλο οδηγεί στην αποτυχία. Καταλήγοντας, παρουσίασε συμβουλές (tips) από πετυχημένες και καταξιωμένες γυναίκες επιχειρηματίες και στελέχη  της χώρας μας.» (Η Τεχνολογία στην Υπηρεσία των Γυναικών, 13 Οκτωβρίου 2015: Business News / Τεχνολογία  http://www.businessnews.gr/article/21615/i-tehnologia-stin-ypiresia-ton-gynaikon   ------------------------------------------------------------------------------------------Καμπερίδου, Ειρήνη (2015). «Γυναίκα και Τεχνολογία: η Ελληνική πραγματικότητα». Εισήγηση  στο συνέδριο "Active Women":  Η Τεχνολογία στην Υπηρεσία των Γυναικών,   Δημαρχείο Λυκόβρυσης-Πεύκης,  28/9/2015.  Διοργάνωση: Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS) με τη στήριξη του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης και του  ECWT – European Centre for Women and Technology (http://www.ecwt.eu) https://www.facebook.com/media/set/?set=a.895337420552195.1073741905.100002278359788&type=1&l=e35f9250fa   Kamberidou, Irene (2015).  “Women and Technology in Greek society”. Presentation at the conference  “Active Women”: Technology in the Service of Women, at the Municipality of Lykovirtssi-Pefki, Greece, Sept. 28, 2015. Organized by the Hellenic Professionals Informatics Society (HePIS) with the support of the ECWT and the Municipality of Lykovrisi-Pefki. [presentation in Greek] https://www.facebook.com/media/set/?set=a.895337420552195.1073741905.100002278359788&type=1&l=e35f9250fa