Le roi de patience. Η περιπετειώδης πορεία του Λεωνίδα Αρνιώτη στις δυτικές σκηνές - Κατερίνα Διακουμοπούλου (Επιστημονική Επετηρίς της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, 2020)
Ο Λεωνίδας Αρνιώτης, γεννημένος το 1862 στην Σπάρτη Λακωνίας, υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα, καλλιτέχνης των παραστατικών τεχνών του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αι. με εθνική αλλά κυρίως διεθνή παρουσία. Στο άρθρο περιγράφεται η άγνωστη καλλιτεχνική πορεία του Λεωνίδα Αρνιώτη στις Η.Π.Α. αλλά και σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, Βερολίνο, Βρυξέλλες κα. Ο Αρνιώτης υπήρξε ιπποδαμαστής, jockey, ακροβάτης επί ίππου, πυγμάχος, πυγμάχος επί ίππου, θιασάρχης, θεατρώνης, στιχουργός, συγγραφέας επιθεωρήσεων, θεατρικών έργων, επιστημονικών μελετών, πιλότος αεροπλάνων αλλά κυρίως ένας από τους διασημότερους εκπαιδευτές ζώων παγκοσμίως. Στα τέλη του 19ου αι. συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαίρη και τον πολυάρθμο θίασο τετραπόδων σκύλων και γάτων πραγματοποίησε διετή περιοδεία στις Η.Π.Α. και υπήρξε ο πρώτος Έλληνας καλλιτέχνης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με σταθερή και εκτεταμένη παρουσία. Εμπνευστής αλλαγών, με πολυδύναμες και διαισθητικές ικανότητες, εξέφρασε με ενάργεια το πνεύμα της εποχής, της μετάβασης από το 19ο στον 20ο αι. και αποτέλεσε καθοριστική προσωπικότητα σε σχέση με την εισαγωγή παγκόσμιων παραστατικών τάσεων στην αθηναϊκή σκηνή.