Το ελληνικό θέατρο στην Αμερική τη δεκαετία του 1940 - Κατερίνα Διακουμοπούλου (Νέα Εστία, ISSN: ISSN: 1106-5923, 2011)
Η εποποιία του 1940 συγκλόνισε τους Έλληνες της Αμερικής, οι οποίοι παρακολουθούσαν αγωνιωδώς τις δραματικές εξελίξεις μέσα από τον ελληνοαμερικανικό τύπο, τις αφηγήσεις των μεταναστών εθελοντών και τις προκηρύξεις που διέρρεαν στις ελληνοαμερικανικές κοινότητες. Η ελληνοαμερικανική δραματουργία στο διάστημα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατόρθωσε να υπερβεί τις ιδεολογικές της αντιφάσεις και να ακολουθήσει μια κοινή δραματουργική γραμμή. Κυριαρχεί ο ρομαντισμός και οι έννοιες της αυτοθυσίας και της ελευθερίας. Θεματολογικά τα έργα πραγματεύονται τον ελληνοαλβανικό πόλεμο και τα χρόνια της Κατοχής, εμπλουτισμένα με στομφώδη ρητορεία και υπερβολική συναισθηματολογία, βρίθουν από συγκινησιακά στοιχεία φορτισμένα από πατριωτισμό. Στον τομέα της θεατρικής πρακτικής τη δεκαετία του 1940 επικρατούν οι ερασιτεχνικοί θίασοι έναντι των επαγγελματικών, οι οποίοι επιλέγουν το πατριωτικό ρεπερτόριο και τις διάσημες αθηναϊκές πολεμικές οπερέτες. Έλληνες ηθοποιοί, οι οποίοι προπολεμικά συμμετείχαν ενεργά στους γηγενείς ελληνοαμερικανικούς θιάσους, είτε καταξιώνονται σε νευραλγικές θέσεις των ελληνικών κοινοτήτων, είτε επιστρέφουν στην Ελλάδα, στηρίζοντας τον Αγώνα της Αντίστασης.