Ο ηθοποιός Αριστείδης Παρίσης : Η θιασαρχική του πορεία - Κατερίνα Διακουμοπούλου (Επιστημονική Διημερίδα «Ο ηθοποιός και η τέχνη της υποκριτικής : Θεωρία και πράξη, ιστορία και παρόν». Στη μνήμη της Αγνής Μουζενίδου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2011)
Ο Αριστείδης Παρίσης, ψευδώνυμο του ηθοποιού Αριστείδη Σακκά, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς στα τέλη του 19ου αι. Παντρεύτηκε τη Δέσποινα Παρίση και απέκτησε δύο κόρες : την Κατίνα και την Ευαγγελία. Ως έφεδρος αξιωματικός υπηρέτησε στην Εθνική Άμυνα της Θεσσαλονίκης. Λόγω των πολιτικών αντιβασιλικών φρονημάτων του καταδιώχθηκε, τόσο από τη Θεσσαλονίκη, όσο και από τη Λάρισα όπου είχε καταφύγει. Παράλληλα δρούσε ως ηθοποιός σε θιάσους, όπως στο θίασο Σαμαρτζή, αλλά και ως θιασάρχης. Τα μέλη της οικογένειάς του συγκροτούσαν, κατά κύριο λόγο, το θίασο. Οι κόρες του έπαιζαν στην σκηνή, τραγουδούσαν και χόρευαν από πολύ μικρή ηλικία. Στη Λάρισα, παρουσία αξιωματικών, τον πυροβόλησαν την ώρα όπου βρισκόταν επί σκηνής και παιζόταν μια αντιβασιλική επιθεώρηση, την οποία μάλιστα είχε γράψει ο ίδιος. Έπειτα από τα δραματικά γεγονότα στη Θεσσαλία, η οικογένεια Παρίση ξεκίνησε περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα και ακολούθησε μια συγκλονιστική θεατρική περιπέτεια με σταθμούς την Κωνσταντινούπολη, τη Σερβία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, τη Ρουμανία, το Παρίσι, τη Μασσαλία, τις Βρυξέλλες και την Αμερική. Οι περιοδείες του Παρίση διήρκεσαν δεκαετίες, προσφέροντας αποφασιστικά στις εστίες του ελληνισμού της διασποράς. Το ρεπερτόριο του θιάσου αποτελείτο από κωμωδίες, πολύπρακτες και μονόπρακτες, επιθεωρήσεις, οπερέτες, κωμειδύλλια, δραματικά ειδύλλια και πατριωτικά δράματα. Ο Παρίσης επιδίωκε να ικανοποιεί τα γούστα του κοινού, προσκολλημένος στα έργα της σίγουρης σκηνικής επιτυχίας, χαρίζοντας γενναιόδωρα άλλοτε γέλιο και άλλοτε συγκίνηση. Ο Αριστείδης Παρίσης υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα και η δράση του εκτείνεται σχεδόν σε όλους τους κλάδους του θεάτρου: σκηνοθέτης, ηθοποιός, δάσκαλος θεάτρου, θεατρικός επιχειρηματίας, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, συγγραφέας αλλά και μεταφραστής θεατρικών έργων.