Οι απαρχές του ελληνικού θεάτρου στην Αμερική - Κατερίνα Διακουμοπούλου (Διεθνές Συνέδριο «Παγκοσμιοποίηση και ελληνική διασπορά», 2007)
Μια συχνή καλλιτεχνική δραστηριότητα των Ελλήνων στην Αμερική στα τέλη του 19ου αι. ήταν να απαγγέλλουν αρχαία ποιητικά κείμενα, ντυμένοι με χλαμύδες και με τη συνοδεία άρπας. Παράλληλα δρούσαν και οι περιοδεύοντες «τραγικοί ραψωδοί», όπου επιδίδονταν συχνά σε αυτή τη συνήθεια. Ήδη από τα τέλη του 19ου αι. γεννήθηκαν οι πρώτοι ερασιτεχνικοί θίασοι με μόνιμη, σταθερή παρουσία και πολυετή διάρκεια ζωής. Πολλοί από τους ηθοποιούς αυτών των ερασιτεχνικών σκηνών εργάστηκαν για το ελληνοαμερικανικό θέατρο πάνω από είκοσι χρόνια δίνοντας παραστάσεις αδιαλείπτως. Ημερομηνία σταθμός είναι η 25η Μαρτίου του 1895, όπου πραγματοποιήθηκε πραγματοποιείται η πρώτη παράσταση Ελλήνων μεταναστών στις Η.Π.Α. Ο σύλλογος «Λυκούργος» στο Chicago ανέβασε την κωμωδία του Δημητρίου Βυζάντιου «Βαβυλωνία» με ερασιτέχνες ηθοποιούς οι οποίοι διέμεναν στην πόλη. Τα έσοδα την παράστασης προορίζονταν για την κάλυψη των εξόδων του εορτασμού της Εθνικής Εορτής. Αυτή η πρωτοφανής παράσταση πυροδότησε το φαινόμενο του ελληνικού μεταναστευτικού θεάτρου στις Η.Π.Α.