Έλληνες ηθοποιοί της Διασποράς: 1900-1922 - Κατερίνα Διακουμοπούλου (Β' Θεατρολογικό Συνέδριο του Πανελληνίου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων Μετανάστες και πρόσφυγες στη σύγχρονη δραματουργία και τη σκηνική πράξη, 2021)
Το άρθρο παρουσιάζει μέρος των πορισμάτων της ολοκληρωμένης έρευνας όπου εκπονήθηκε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών έπειτα από τη λήψη της υποτροφίας του Ι.Κ.Υ. για Μεταδιδακτορική Έρευνα στην Ελλάδα για το έτος 2009-2010. Παρουσιάζει την καλλιτεχνική πορεία ορισμένων Ελλήνων μεταναστών επαγγελματιών ηθοποιών οι οποίοι έδρασαν από το 1900 έως το 1922 σε εστίες του Ελληνισμού της Διασποράς. Το θέατρο αποτέλεσε ίσως τη σημαντικότερη καλλιτεχνική και κοινωνική έκφανση των εθνικών πνευματικών κέντρων όσο και των μεταναστευτικών κοινοτήτων του Ελληνισμού. Κάθε ελληνική κοινότητα του εξωτερικού διαμόρφωσε έναν «αυτόνομο» θεατρικό χαρακτήρα, αφού οι διαφορετικές κοινωνικές, πολιτικές και γεωγραφικές συνθήκες διαφοροποίησαν από τόπο σε τόπο τη γηγενή δραματουργία, το είδος των θιάσων καθώς και το ρεπερτόριο. Είναι παρακινδυνευμένο λοιπόν, να εξετάζεται το θέατρο της Διασποράς ως ένα ενιαίο θεατρικό είδος που εκτείνεται από τις ιστορικές παροικίες της Ανατολής έως τις μεταναστευτικές κοινότητες της Δύσης.