Η ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας ηθικής του Ολυμπισμού και του αθλητισμού - Γογγάκη, Κ. (Η ηθική του αθλητισμού σε έναν υπό κρίση πολιτισμό. Α Φιλοσοφικό Συμπόσιο, 2013)
(2013). Η ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας ηθικής του Ολυμπισμού και του αθλητισμού. Ο αθλητισμός, αποτελώντας μιὰ πολιτιστικὴ εκδήλωση, δεν είναι αποκομμένη απὸ το κοινωνικο και πολιτικὸ περιβάλλον, εντὸς του οποίου λαμβάνει υπόσταση. Οι αθλητὲς και οι παράγοντες του αθλητισμού, ως άνθρωποι και ως πολίτες, επηρεάζονται άμεσα απὸ το σύνολο των αξιών, οι οποίες διέπουν τη ζωὴ της πολιτικής κοινωνίας. Ο αθλητισμός, όπως και κάθε άλλη επιμέρους έκφανση της πολιτιστικής δραστηριότητας, έχει βεβαίως τις δικές του αξίες, καθὼς και όλες εκείνες τις αρετές που περιέχονται σε μια τέτοιας φύσεως ειρηνικὴ εκδήλωση. Όμως όπως και στην κοινωνία έτσι και στο χώρο του αθλητισμού, ενώ προβάλλεται η δικαιοσύνη, η εντιμότητα και η ισότητα, ωστόσο η καθημερινὴ πρακτικὴ βεβαιώνει την διάπραξη αδικιών και παρανομιών. Αντίστοιχα, ο αθλητισμὸς έγινε πρωταθλητισμός, ενώ η ευγενής άμιλλα έγινε ανόσιος ανταγωνισμός, ο οποίος συχνά χρησιμοποιεί κάθε άνομο μέσο, προκειμένου να επιτύχει τη νίκη. Οι πράξεις που φθείρουν το πνεύμα του αθλητισμού συνδέονται, επομένως, με τη δομή της παγκόσμιας κοινωνίας, η οποία στο όνομα του οικονομικού συμφέροντος ανέχεται τη νόθευση αρχών διαχρονικού κύρους. Η υπονόμευση, όμως, του αθλητικού πνεύματος έχει σχέση και με την ίδια τη φύση του ανθρώπου, καθώς αυτός αναλώνεται για την κατάκτηση μιας θέσης στην κοινωνική ιεραρχία. Εν τέλει, ο θρίαμβος της αγοραίας ηθικής και λογικής που χαρακτηρίζει συνολικά τη δυτική κοινωνία, αντανακλάται και στον αθλητισμό. Είναι αναγκαία, επομένως, η αναζήτηση μιας νέας αθλητικής φιλοσοφίας, που σε συνδυασμό με την απομυθοποίηση των επίπλαστων ειδώλων, αντί για την πρωτιά θα εστιάζει στο καλύτερο που μπορεί να προσφέρει ένας νέος, βασισμένος στη φυσική του υπόσταση. Η ουσιαστική μετατροπή της ποιότητας του αθλητισμού είναι εφικτή, υπό την προϋπόθεση της πλήρους ανατροπής του υπάρχοντος οικονομικού και πολιτικού συστήματος και του ρόλου της παιδείας.