Ο κερδώος χαρακτήρας του σύγχρονου αθλητισμού - Γογγάκη, Κ. (Αρχαιολογία & Τέχνες, 2002)
Η εργασία διερευνά το αθλητικό φαινόμενο ως κοινωνικό μόρφωμα, υπό τους όρους του κερδώου προσώπου που στο σύγχρονο κόσμο τείνει να υπονομεύσει όχι μόνο αυτό καθεαυτό το αθλητικό πνεύμα, αλλά και το σύστημα αξιών της κοινωνίας γενικότερα. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι: σε τι συνίσταται ο κερδώος χαρακτήρας του σύγχρονου αθλητισμού, ποια είναι τα αίτια του φαινομένου αγοραπωλησίας της αθλητικής νίκης και, τελικά, εάν υπάρχουν και ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού. Με βάση τα σύγχρονα δεδομένα στην εργασία εκτιμάται ότι υπάρχει δυνατότης να αναιρεθεί το κερδώο πρόσωπο του αθλητισμού και να προσλάβει ο αθλητισμός το αυθεντικό περιεχόμενό του. Απαραίτητη προϋπόθεση προς τούτο, όμως, είναι η ριζική αναδόμηση της κοινωνικής δομής και του αξιακού συστήματος της κοινωνίας, με την ταυτόχρονη ριζική μεταρρύθμιση της παιδείας, προκειμένου η παιδεία από θεραπαινίς του συστήματος που είναι σήμερα να καταστεί δημιουργός νέων αξιών.