Νέα μέτρα του Ισραήλ για περαιτέρω επιδείνωση της εκπαίδευσης στην Παλαιστίνη - Γογγάκη, Κ. (Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης, 1992)
(1992). Γογγάκη Κωνσταντίνα. Νέα μέτρα του Ισραήλ για περαιτέρω επιδείνωση της εκπαίδευσης στην Παλαιστίνη. Ο Ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επίθεσή του εις βάρος του παλαιστινιακού λαού και ειδικότερα της εκπαίδευσης της Παλαιστίνης, χρησιμοποιώντας βία κατά των σχολείων και των μαθητών. Μερικά σχολεία υφίστανται επιθέσεις και εκτοξεύονται δακρυγόνα στις αυλές και στις τάξεις, ενώ άλλα κλείνουν για αόριστες χρονικές περιόδους με στρατιωτικές εντολές. Επίσης, η απαγόρευση της κυκλοφορίας σαν μέτρο συλλογικής τιμωρίας έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα από τις στρατιωτικές αρχές στις κοινότητες της Δυτικής Όχθης και τη Γάζα, εμποδίζοντας χιλιάδες μαθητές και φοιτητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και να συμπληρώσουν τις σπουδές τους. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι φοιτητές αναγκάστηκαν να συνεχίσουν τις εξετάσεις μέσα σ' ένα κλίμα σύγχυσης, συχνών πυροβολισμών και στο θόρυβο των μεταφερόμενων μεγαφώνων. Ένα άλλο «νέο» μέτρο συλλογικής τιμωρίας, που χαρακτηρίζει τη στάση των Ισραηλινών αρχών απέναντι στην εκπαιδευτική κατάσταση στην Παλαιστίνη, είναι η απόφαση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας για νέα παράταση του κλεισίματος του Πανεπιστημίου Birzeit - του δεύτερου μεγάλου Παν/μίου της Δυτ. Όχθης μετά το Al-Najah - κατά στη Ramallah, υπονομεύοντας σημαντικά τις όποιες προσπάθειες για το χτίσιμο κάποιας εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και στους Ισραηλινούς. Οι φοιτητές του παρακολουθούν μαθήματα σε νοικιασμένα κτήρια, έξω από την πανεπιστημιούπολη της Ramallah, στερούμενοι όπως και οι καθηγητές, τα πνευματικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα της εξαιρετικής παν/κής βιβλιοθήκης, των εργαστηρίων και άλλων διευκολύνσεων. Εκτός από τα παραπάνω, το Educational Network και άλλοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί κλήθηκαν στα στρατιωτικά αρχηγεία στην Δυτική Όχθη για απαγόρευση των συγκεντρώσεων των καθηγητών, των συνεδριάσεων, της λειτουργίας των εργαστηρίων χωρίς την άδεια της Ισραηλινής δημόσιας διοίκησης. Γίνεται επομένως φανερό ότι αυτό που επιδιώκουν οι Ισραηλινοί είναι να εντείνουν τον έλεγχό τους επάνω στα Παλαιστινιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις δραστηριότητες. Το συναίσθημα που επικρατεί στους Παλαιστίνιους, είναι ότι οι Ισραηλινοί έχουν αυξήσει τις πιέσεις εναντίον τους και είναι εκτός ελέγχου, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος τους έχει ξεχάσει.     *Σημείωση των «Αντιτετραδίων της Εκπαίδευσης»: Τα στατιστικά στοιχεία για τα Ιδιωτικά, Κυβερνητικά και UNRWA Σχολεία, Προπαρασκευαστικά, Στοιχειώδους Εκπαίδευσης και Γυμνάσια, που συγκέντρωσε η Κων/να Γογγάκη κατά το ταξίδι της στην Παλαιστίνη, προέρχονται από το EDUCATIONAL NETWORK, και βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά στην Ελλάδα.