Ελεύθερος χρόνος και ενασχόληση του μαθητικού πληθυσμού της Αττικής με αθλητικές δραστηριότητες - Γογγάκη, Κ.; Χριστόδουλος, Α.; Κάτσικας, Χ. (Φυσική Αγωγή, Αθλητισμός και Υγεία, 2004)
Παρά το γεγονός οτι η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό συμβάλλει σημαντικά στην ισορροπημένη φυσική, ψυχική και κοινωνική τους ανάπτυξη, η φυσική δραστηριότητα όσο αυξάνεται η παιδική ηλικία παρουσιάζει σταδιακή μείωση. Βασική αιτία αυτής της μείωσης είναι η έλλειψη ικανοποιητικού ελεύθερου χρόνου, εξαιτίας του βάρους των απαιτήσεων της σύγχρονης εκπαίδευσης. Το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου των μαθητών αναλώνεται στη σχολική προετοιμασία, τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα. Αν και η πλειοψηφία των μαθητών αθλείται, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου αναδεικνύεται από την πλειονότητα του μαθητικού πληθυσμού ως το κατ’ εξοχήν πρόβλημα, που δυσκολεύει την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό. Αναδεικνύεται η ανάγκη για ορθολογικότερη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου. Περισσότερη και στοχευμένη φυσική δραστηριότητα, μέσω της προώθησης της συμμετοχής σε εξωσχολικές δραστηριότητες, προκειμένου να προληφθούν οι συνέπειες της υποκινητικότητας.