Το στεφάνι του νικητή των αγώνων και οι ηθικοί συμβολισμοί του - Γογγάκη, Κ. (Corpus, 2003)
Το στεφάνι του νικητή των αγώνων υποδηλώνει την ύπαρξη παλαιών δοξασιών, που κατά την μακρινή πορεία του χρόνου έλαβαν άλλες μορφές ή απωθήθηκαν στο υποσυνείδητο της ανθρωπότητας. Η καταγωγή τους ανάγεται στο βαθύ παρελθόν, τότε που ο πρωτόγονος άνθρωπος ανέπτυσσε τις διάφορες λατρείες στην βάση οτι όλα τ’ άψυχα έχουν ψυχή, κι επομένως το δέντρο και συνεπώς το κλαδί έχουν και μπορούν να μεταδώσουν την θετική δύναμή τους. Οι διάφορες μαγικές και ανιμιστικές θεωρίες γρήγορα ενσωματώνονται στις αγροτικές τελετές που ως σκοπό είχαν την γονιμότητα και την ευφορία της γης. Με την επίδραση του ορθολογικού στοιχείου πάνω στο μαγικό και στο μεταφυσικό, οι δοξασίες αυτές μεταβάλλονται, προσδίδοντας στο στεφάνι και τα κλαδιά ορισμένων δέντρων, όπως η ελιά και η δάφνη, έναν χαρακτήρα ιερό. Έτσι στις ήδη υπάρχουσες δοξασίες κυριαρχούν οι θρησκευτικές αντιλήψεις, του εξαγνισμού και της κάθαρσης, ηθικές αξίες που μεταδίδονται μέσω του ιερού στεφανιού στον νικητή των αγώνων, ο οποίος με τον τρόπο αυτό καθαίρεται, αποκτώντας την ικανότητα επικοινωνίας με το θείον. Κατάλοιπα αυτών των αντιλήψεων επιβιώνουν σήμερα όχι μόνο στο στεφάνι του νικητή των αγώνων, αλλά και σ’ άλλα έθιμα, όπως στο στεφάνι του Μαγιού, στο στεφάνι του γάμου κ.λ.π.