Μορφές βίας στα αρχαία αθλήματα - Γογγάκη, Κ. (Annual International Sport Review, DPSS (Επετηρίδα ΤΕΦΑΑ Τρικάλων), 1999)
Η εργασία επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα: α) Υπήρχαν φαινόμενα βίας στα αρχαία αθλήματα; β) Ποιός ήταν ο χαρακτήρας και η μορφή αυτών των φαινομένων; γ) Μέσα από ποιές φιλολογικές πηγές αντλούμε τις μαρτυρίες για το θέμα αυτό; και δ) Πώς παρουσιάζεται η βία μέσα από τα κλασικά κείμενα; Περαιτέρω επιχειρείται να ερμηνευτούν τα φαινόμενα βίας στην αρχαία εποχή α) λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της αρχαίας κοινωνίας, και επίσης β) συνδέοντας το κοινωνικό φαινόμενο της βίας στα αθλήματα με τα άλλα δομικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας στην οποία ανήκει. Διερευνά η μελέτη, επομένως, τους παράγοντες που επηρεάζουν τα φαινόμενα βίας στα αρχαία αθλήματα και το πώς αυτά συνδέονται με τα άλλα χαρακτηριστικά της αρχαίας κοινωνίας, ούτως ώστε να διαπιστωθούν οι ηθικοί συμβολισμοί που πιθανόν υποκρύπτονται κάτω από τα φαινόμενα αυτά και οι οποίοι είναι απόρροια των κοινωνικών συνθηκών της αρχαίας κοινωνίας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται και μια συγκριτική συσχέτιση των φαινομένων βίας στα αθλήματα της αρχαιότητας με τον χαρακτήρα των φαινομένων της σύγχρονης βίας στον αθλητισμό.