"Είμαι λυπημένος, αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου εδώ". Η εικόνα της επαναστατημένης Ελλάδας μέσα από τα μάτια του μεγάλου "παραμυθά" Χάνς-Κρίστιαν Άντερσεν
Ο Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν είναι γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς παραμυθιών. Ωστόσο, υπήρξε και αξιόλογος εκπρόσωπος της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Το 1841 πραγματοποίησε ένα εν πολλοίς άγνωστο στο ευρύ κοινό ταξίδι στην μεταεπαναστατική Ελλάδα. Τις εντυπώσεις του από το ταξίδι αυτό τις καταγράφει στο βιβλίο «Το παζάρι ενός ποιητή». Με εφαλτήριο το δέος του για τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων και την ελληνική φύση καταλαμβάνεται σύντομα από ένα ευδιάκριτο φιλελληνικό πνεύμα, διά του οποίου προσλαμβάνει και καταγράφει διάφορες όψεις της νεοελληνικής πραγματικότητας και του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. Η μελέτη της «λαϊκής ψυχής» υπήρξε βασικός πυλώνας του φιλελληνισμού κατά τον 19ο αιώνα, καθώς στόχος της ήταν να αποδείξει την πολιτισμική συνέχεια, άρα και την φυλετική ενότητα του ελληνικού γένους. Κείμενα όπως «Το παζάρι ενός ποιητή» αποτελούν μέσο γνωριμίας της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης με τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό και καταφέρνουν να τονώσουν και να αναγεννήσουν το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.