Περιβάλλον, επιστήμη και εκπαίδευση - Σκορδούλης Κώστας (Leader Books, 2005)
Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στο Φυσικό Περιβάλλον και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στην αυγή του 21ου αιώνα και τα οποία προβάλλουν ως απειλή για κάθε μορφή ζωής πάνω στον πλανήτη. Η προσέγγιση βασίζεται σε δύο άξονες: στην επιστήμη και στην εκπαίδευση. Δεν μπορεί να υπάρξει εκπαίδευση για το περιβάλλον χωρίς κατανόηση και γνώση. Δηλαδή χωρίς την κατανόηση και τη γνώση των φυσικών φαινομένων και των διαδικασιών που βρίσκονται πίσω από τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Οικολογικά συνειδητοποιημένος πολίτης είναι ο πολίτης που κατανοεί, που έχει γνώση. Η γνώση του μέλλοντος δεν είναι κατακερματισμένη και επιμέρους αλλά ολιστική και συνθετική. Η επιστήμη γίνεται διαδικασία σύνθεσης και όχι αναγωγής. Αποβάλλει τις θετικιστικές της δεσμεύσεις και αναζητά την πολλαπλότητα των προσεγγίσεων, την αισθητική, τις ηθικές και κοινωνικές αξίες. Η μελέτη του Περιβάλλοντος αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία γεννιέται η γνώση του μέλλοντος. Το βιβλίο απευθύνεται στους φοιτητές που στο μέλλον θα διδάξουν το ίδιο ή συναφή γνωστικά αντικείμενα, στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων αλλά και στους οικολογικά ευαισθητοποιημένους πολίτες που αποζητούν μια ειδική γνώση και εις βάθος κατανόηση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. [...]