ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ - Κωνσταντίνος Σκορδούλης (ΤΟΠΟΣ, 2008)
Τα Ζητήματα Θεωρίας των Επιστημών της Φύσης είναι μια συλλογή αυτόνομων κειμένων που ασχολούνται με επιλεγμένα ζητήματα της θεωρίας της επιστήμης και ειδικότερα της θεωρίας των επιστημών της φύσης, δηλαδή της Φυσικής, της Χημείας και των υποκλάδων τους.  Για τους συγγραφείς η επιστήμη δεν είναι απλώς ένα διατεταγμένο σύνολο από νόμους και θεωρίες, αλλά μια δυναμικά εξελισσόμενη διαδικασία με διαμάχες, αντιπαραθέσεις και ανατροπές θεωριών και ως εκ τούτου η μελέτη της κάθε επιστήμης δεν είναι δυνατόν να αποκοπεί από τη μελέτη της ιστορίας της. Τα κείμενα του βιβλίου εξετάζουν:  Τις επιστημονικές επαναστάσεις και διαμάχες στη Φυσική, εστιάζοντας στην αντιπαράθεση Newton-Leibniz για τη βαρύτητα, τον χώρο και τον χρόνο. Την πειραματική πρακτική. Τη Χημεία και τη σχέση της με την Αλχημεία. Την ιστορική διαμόρφωση της σχέσης των Φυσικών Επιστημών με τα Μαθηματικά και τα επιστημονικά όργανα. Τις προσεγγίσεις των επιστημών και της ιστορίας τους με βάση το φύλο καθώς και προτάσεις εκπαιδευτικών στρατηγικών υπονόμευσης των έμφυλων στερεοτύπων. Την ιστορία των Φυσικών Επιστημών στην Ελλάδα και την υποδοχή των θεωριών της Σχετικότητας και της Κβαντομηχανικής στον ελληνικό χώρο. Την επίδικη σχέση μεταξύ της ιστορίας των επιστημών και της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών. Το βιβλίο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα ήθελαν να εμβαθύνουν σε ζητήματα της καθημερινής πρακτικής τους, καθώς και σε κάθε αναγνώστη με αντίστοιχα ενδιαφέροντα.