Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΉ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΣΕΤ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ. - Δρίκος, Σ.; Βαγενάς, Γ.; Κουντούρης, Π. (1o Συνέδριο Αθλητικής Επιστήμης, «Έρευνα και εφαρμογές στην Αθλητική Επιστήμη». Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, 6-8 Μαΐου 2011, Αθήνα., 2011)
Εισαγωγή. Στηv Πετοσφαίριση είναι απαραίτητο από πλευράς τεχνικής και τακτικής να γνωρίζουμε ποιες τεχνικές δεξιότητες επηρεάζουν την απόδοση (Eom & Schutz, 1992). Ειδικά στα σετ με μικρή διαφορά πόντων μεταξύ των αντιπάλων ομάδων ανδρών υψηλού επιπέδου η επίθεση είναι η σημαντικότερη τεχνική δεξιότητα (Drikos & Vagenas, 2011). Η παρούσα έρευνα αξιολόγησε τις διαφορές επίδρασης βασικών δεξιοτήτων συγκρίνοντας την αγωνιστική απόδοση νικητριών και ηττημένων ομάδων σε όλους τους τύπους των σετ. Μέθοδος. Τα δεδομένα προήλθαν από 175 σετ του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανδρών (2009). Αναλύθηκαν 12 δείκτες απόδοσης (%) από τέσσερις δεξιότητες: επίθεση, σερβίς, υποδοχή, μπλοκ. Η ανάλυση cluster εξήγαγε τρεις τύπους σετ (διαφορά): αμφίρροπα (2 πόντοι), ισορροπημένα (3-5 πόντοι), άνισα (>5 πόντοι). Λόγω των ακραίων κατανομικών λοξοτήτων σε 11 από τις 12 μεταβλητές (K-S, p<0,05) η στατιστική ανάλυση έγινε με τoν απαραμετρκό έλεγχο σύγκρισης διάμεσων τιμών (Wilcoxon) Αποτελέσματα. Οι έλεγχοι Wilcoxon έδειξαν ότι 9 δείκτες βγήκαν σημαντικοί (p<0,05) για όλα το σύνολο των δεδομένων και για τα άνισα σετ, 6 δείκτες για τα ισορροπημένα σετ και ένας δείκτης για τα αμφίρροπα σετ. Οι νικήτριες ομάδες είχαν σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό άμεσων πόντων από την επίθεση από ότι οι ηττημένες (p<0,001). Συμπεράσματα. Επιβεβαιώνεται η προπονητική προτεραιότητα ανάπτυξης των επιθετικών ικανοτήτων των αθλητών ανδρικών ομάδων υψηλού επιπέδου .