ΣΧΟΛΙΟ στην απόφαση ΔΕΚ C-559/07 Επιτροπή ΕΚ κατά Ελληνικής Δημοκρατίας - Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου-Πεχλιβανίδη (Συνήγορος, 2009)
Στο σχόλιο  αυτό υποστηρίζω ότι η υπόθεση επί της οποίας εκδόθηκε η απόφαση C-559/2007 του ΔΕΚ δεν αναμενόταν να έχει θετική έκβαση για την Ελλάδα. Η  εμμονή της Ελλάδας να διατηρεί ευνοϊκότερα όρια ηλικίας συνταξιοδοτήσεως για τις γυναίκες αντίκειται και στο Σύνταγμα, όπως ήδη είχε κρίνει και το ΣτΕ με την απόφαση (Ολ.) 3088/2007. Η εκ μέρους της Ελλάδας ενώπιον του ΔΕΚ εξάντληση της διαδικασίας και της  επιχειρηματολογίας με βάση τη μεταβατική διάταξη της Οδηγίας 79/7/ΕΟΚ ήταν νομικά αδιέξοδη και πέτυχε έναν και μόνο στόχο, να καθυστερήσει όσο γινόταν περισσότερο την κατάργηση των ευνοϊκότερων για τις γυναίκες ορίων ηλικίας συνταξιοδοτήσεως. Ο στόχος όμως αυτός δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Σύνταγμα καθώς και από το δίκαιο της ΕΕ.