Κοινωνιογλωσσολογία - Διονύσης Γούτσος; Σπυριδούλα Μπέλλα, επιμ. (Gutenberg, 2022)
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια σύγχρονη εισαγωγή στην Κοινωνιογλωσσολογία, στο επιστημονικό πεδίο της γλωσσολογίας που μελετά τη σχέση της γλώσσας με την κοινωνία και της κοινωνίας με τη γλώσσα, τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους διεπιδρούν μεταξύ τους και επηρεάζουν ή προσδιορίζουν η μια την άλλη. Στα δεκαέξι κεφάλαια του τόμου καλύπτονται όλα τα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη Κοινωνιογλωσσολογία και αφορούν, μεταξύ άλλων, τη γλωσσική κοινότητα, τη γεωγραφική προέλευση, την κοινωνική τάξη, την εθνότητα, το φύλο, τη σεξουαλικότητα ή την ηλικία των ομιλητών/ομιλητριών, τις πολλαπλές ταυτότητές τους και τη λεκτική αλληλεπίδραση μεταξύ τους αλλά και τις αντιλήψεις τους για τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι ίδιοι και οι άλλοι, τα κειμενικά και πολιτισμικά πλαίσια της επικοινωνίας, τις μεθόδους της Κοινωνιογλωσσολογίας και τους τρόπους παρέμβασής της στα γλωσσικά δρώμενα. Κάθε κεφάλαιο αναφέρεται διεξοδικά σε δεδομένα και σχετικές έρευνες για τα ελληνικά και συνοδεύεται από ερωτήσεις (ασκήσεις και θέματα για συζήτηση) για εμβάθυνση.