Η γερμανική γεωγραφία καὶ ἡ γένεσις τῆς γεωπολιτικῆς. - Ιωάννης Μάζης (Σπουδὲς καὶ ἐπαγγελματικὲς προοπτικές, διεπιστημονικότητα καὶ ἐφαρμογές., 1999)
Τα θεμέλια της γεωπολιτικής, ως σύγχρονης γεωγραφικής ἀναλυτικής μεθόδου, ἐτέθησαν απὸ τον γεωγράφο, Friedrich Ratzel. Το παρόν, πραγματεύεται τη γερμανική γεωγραφία και τη γέννηση της γεωπολιτικής, ως γεωγραφικής αναλυτικής μεθόδου.