Κριτικὴ στὴν Κριτικὴ Γεωπολιτικὴ ἢ «ποιός φοβᾶται τὴν σύγχρονη Γεωπολιτικὴ ἀνάλυση»; - Ιωάννης Μάζης (Γεωστρατηγικὴ, 2004)
Στο παρόν κείμενο αναλύεται, σχολιάζεται και περιγράφεται καταρχάς το βασικό έργο της γεωγραφίας της "κριτικής σχολής", του Gearóid Ó Tuathail: Critical Geopolitics. Αποδεικνύεται λεπτομερώς και στοιχειοθετείται η μη κατανόηση από πλευράς του Gearóid Ó Tuathail, των διαφορών μεταξύ των επιστημονικών οντοτήτων που συνιστούν την γεωπολιτική ανάλυση και τη γεωστρατηγική σύνθεση. Επίσης, αποδεικνύεται μια μεγάλη σειρά παρανοήσεων, αναφορικά με τις έννοιες αυτές, από πλευράς του Gearóid Ó Tuathail και των εν Ελλάδι υποστηρικτών του. Το κείμενο θεμελιώνει επιστημολογικώς την έννοια της συστημικής γεωπολιτικής αναλύσως και την διαχωρίζει από την συνθετική διαδικασία της γεωστρατηγικής, η οποία αποτελέι μορφή εθνοκεντρικής στόχευσης, που καταλλήγει σε χάραξη κρατικής εξωτερικής πολιτικής.