Ἡ Γεωπολιτικὴ τῆς Ὀρθοδοξίας: Τὸ «Εἶναι» καὶ τὸ «Πρέπει». - Ιωάννης Μάζης (Ἐπιθεώρησις «Πανόραμα» τῆς Ἑλληνορωσσικῆς Λέσχης ∆ιάλογος, 2016)
Στο παρόν κείμενο εξετάζονται τρεις υποθέσεις: α) η υπόθεσις όπου η Ρωσία κατισχύει δια του Πατριαρχείου της επί του Ορθοδόξου Χριστιανικού κόσμου, γεγονός το οποίο συνεπάγεται τη θραύση του Rimland στον άξονα Βαλκανικής Χερσονήσου-Μεσογείου, β) η υπόθεσις όπου το δίπολο Λονδίνου-Ουάσινγκτον συνεχίζει δια του Οικουμενικού Πατριαρχίου τον έλεγχον της εξόδου της Μόσχας στη Μεσόγειο και γ) η υπόθεσις όπου η Μόσχα και η Ουάσινγκτον συγκλίνουν για την αντιμετώπιση της κινεζικής προβολής ισχύος στην Μεσόγειο και όχι μόνον.