Γεωπολιτικὲς ὄψεις τοῦ Κουρδικοῦ ζητήματος στὸ νέο Ἰράκ. Ἐρωτήματα γιὰ τὴν Ἑλληνικὴ Ἐξωτερικὴ καὶ Ἀμυντικὴ πολιτικὴ. - Ιωάννης Μάζης (Γεωστρατηγική, 2005)
Ἡ γεωπολιτικὴ σημασία τοῦ ἐθνοθρησκευτικοῦ μωσαϊκοῦ στὸ Νέο Ἰράκ, τὸ ὁποῖον, ἐπανειλημμένως ἔχει ὑποστηρίξει ὁ γράφων κατὰ τὸ παρελθόν (χωρὶς αὐτὸ νὰ σημαίνει ὅτι τὸ ἐπιθυμεῖ), θὰ εἶναι συνομόσπονδο καὶ τριεθνοτικὸ καὶ θὰ ἔχει βαρύνουσα γεωπολιτικὴ σημασία γιὰ τὴν ἐπανακατανομὴ ἰσχύος στὴ Ν/Α Μεσόγειο καὶ δι' αὐτῆς σὲ ὁλόκληρο τὸν πλανήτη. Το παρόν κείμενο αναφέρεται στις γεωπολιτικὲς ὄψεις τοῦ Κουρδικοῦ Ζητήματος στὸ νέο Ἰράκ και στα ερωτήματα που προκύπτουν γιὰ τὴν Ἑλληνικὴ Ἐξωτερικὴ καὶ Ἀμυντικὴ πολιτικὴ.