Τὸ ἰσλαμικὸ αἴνιγμα. - Ιωάννης Μάζης (Στρατηγικὴ, 1997)
Ἡ ἀνάλυσις τοῦ φαινομένου τοῦ ἰσλαμισμοῦ, ὁ ρόλος τοῦ Ἰσλὰμ στὴν σημερινὴ καὶ τὴν μελλοντικὴ Τουρκία, οἱ κίνδυνοι ποὺ προκύπτουν γιὰ τὴν Εὐρώπη ἀπὸ τὴν ἄνοδο τοῦ ἰσλαμικοῦ φονταμενταλισμοῦ καὶ οἱ σχέσεις τῆς Ἑλλάδος μὲ τὸν μουσουλμανικὸν κόσμο ἀποτελοῦν θέματα ποὺ συνεχίζουν νὰ προκαλοῦν πονοκεφάλους σὲ ὅσους προσπαθοῦν νὰ ὁρίσουν τὸ νέο διεθνὲς περιβάλλον τοῦ ΚΑ΄ αἰῶνος. Το παρόν κείμενο αποτελέι συνέντευξη του Καθηγητή Ιωάννη Μάζη, τὸ συγγραφικὸ ἔργο τοῦ ὁποίου κατὰ μέγα μέρος ἐπικεντρώνεται σὲ θέματα ἀναλύσεως τοῦ Ἰσλάμ. Εἰδικώτερα, τὸ βιβλίο του "Ἡ γεωγραφία τοῦ Ἰσλαμικοῦ κινήματος στὴν Μέση Ἀνατολὴ" ήταν τότε τὸ μοναδικὸ πόνημα στὴν ἑλληνικὴ βιβλιογραφία ποὺ ασχολούνταν μὲ τὸ Ισλάμ, μιᾶς καὶ ἡ πανεπιστημιακὴ κοινότης, το θεωρούσε, μάλλον, ως θέμα ἥσσονος σημασίας.