Οἱ Βαλκανικοί Πόλεμοι τοῦ 1912-13 ὡς περιπτωσιολογικὴ μελέτη στὰ Γεωπολιτικὰ καὶ Γεωστρατηγικὰ Ὑποδείγματα τῶν Sir Halford Mackinder καὶ Nicholas Spykman: Ἕνα ζήτημα Γεωπολιτικῆς Θεωρίας και Πράξεως. - Ιωάννης Μάζης (Ἡμερίδα τοῦ ΓΕΝ καὶ τῆς ΣΝΔ ἐπὶ τῇ ἐπετείῳ τῶν Βαλκανικῶν Πολέμων καὶ τῶν Νικηφόρων Ναυμαχιῶν Ἕλλης-Λήμνου, Παλαιὰ Βουλὴ, 2008)
Οἱ δύο θεμελιωτὲς τῆς ἀγγλοσαξωνικῆς σχολῆς τῆς γεωπολιτικῆς, οἱ γεωγράφοι Sir Halford Mackinder (1861-1947) καὶ Nicholas J. Spykman (1893-1943) καὶ τὰ ἀντίστοιχα γεωστρατηγικά τους Ὑποδείγματα ἔχουν ἀσφαλῶς ἔντονες ἐπιρροὲς ἀπὸ τὶς διπλωματικὲς πραγματικότητες τοῦ ΙΘ΄ αἰῶνος. Οἱ δύο γεωγράφοι κατέγραψαν κάθε φυσικο-γεωγραφικὸ καὶ οἰκονομικο-γεωγραφικὸ παράγοντα τῆς Εὐρασίας, στὴν ὁποίαν περιλαμβάνονται καὶ τὰ Βαλκάνια. Η παρούσα εισήγηση αναφέρεται στους Βαλκανικούς Πολέμους τοῦ 1912-13 ὡς περιπτωσιολογικὴ μελέτη στὰ Γεωπολιτικὰ καὶ Γεωστρατηγικὰ Ὑποδείγματα τῶν Sir Halford Mackinder καὶ Nicholas Spykman.