Ἡ γεωπολιτικὴ διάστασις τῶν ἑλληνοτουρκικῶν σχέσεων, ἡ «ἑλληνοτουρκικὴ φιλία» καὶ ὁ ρόλος τῶν ΗΠΑ. - Ιωάννης Μάζης (Γεωπολιτική, 1999)
Οἱ ἑλληνοτουρκικὲς σχέσεις, μέρος τῶν ὁποίων εἶναι καὶ ἡ ἑλληνοτουρκικῆ φιλία, δὲν μποροῦν νὰ ἐξετασθοῦν ἐκτὸς τοῦ εὐρυτέρου γεωπολιτικοῦ πλαισίου ποὺ ρυθμίζει τὶς σχέσεις ὄχι μόνον μεταξὺ τῶν δύο χωρῶν ἀλλὰ καὶ τὴν συνολικὴ διεθνοπολιτικὴ πραγματικότητα στὴν Εὐρασία. Το παρόν άρθρο, αναλύει τη γεωπολιτικὴ διάσταση τῶν ἑλληνοτουρκικῶν σχέσεων, την ἑλληνοτουρκικὴ φιλία καὶ τον ρόλο τῶν ΗΠΑ.