Oἱ νέες γεωπολιτικὲς προοπτικὲς στὴν Νοτιοανατολικὴ Μεσόγειο καὶ ἡ Ἑλληνικὴ Ἐξωτερικὴ Πολιτικὴ. - Ιωάννης Μάζης (Ἐπιστιμονικὴ Ἐπετηρίδα Ἰονίου Πανεπιστημίου., 2004)
Ἡ ἠθικὴ πλευρὰ τοῦ ζητήματος, ὅπως καὶ τὸ ἀνακῦψαν ζήτημα τοῦ σεβασμοῦ τῶν διεθνῶν θεσμῶν καὶ τῆς διεθνοῦς νομιμότητας ἀπὸ πλευρᾶς τῆς βρετανο-ἀμερικανικῆς συμμαχίας ἔχει νομίζομε ἀναλυθεῖ καὶ ἀπαντηθεῖ καὶ μάλιστα ἐντόνως ἀπὸ τοὺς λαοὺς ὅλου τοῦ κόσμου καὶ βεβαίως καὶ ἀπὸ τὸν ἑλληνικὸ λαὸ σύσσωμο. Τὸ ζήτημα ὅμως τῆς γεωπολιτικῆς ἀναλύσεως ἀναφορικῶς πρὸς τὴν κατάσταση ἡ ὁποία θὰ προκύψει μετὰ ἀπὸ τὶς πολεμικὲς ἐπιχειρήσεις καὶ ἰδιαιτέρως οἱ ἐπιπτώσεις καὶ ἐπιδράσεις της στὴν ἑλληνικὴ πολιτικὴ ἀμύνης καὶ ἀσφάλειας πρέπει νὰ εἶναι ἀποτέλεσμα νηφαλίας σκέψεως, μὲ γνώμονα πάντοτε, τὰ ἐθνικὰ συμφέροντα.