Νταβουτογλειανὴ προσέγγισις καὶ Γεωπολιτικὴ Ἀνάλυσις: Κριτικὴ παρουσίασις. - Ιωάννης Μάζης (2011)
Μὲ εὐκαιρία τὶς πολλὲς συζητήσεις ποὺ ἠκολούθησαν τὴν ἐπίσκεψη τοῦ κ. Νταβούτογλου στὴν Ἑλλάδα κατὰ τὶς ἀρχὲς τοῦ δευτέρου δεκαημέρου τοῦ Μαρτίου 2011 ἀλλὰ καὶ ἕνα πολὺ ἐνδιαφέρον σημερινὸ ἄρθρο τοῦ κ. Ἰορδανίδου (Ὁ κ. Νταβούτογλου ρεμβάζων) μὲ τὸ ὁποῖον διαφωνῶ στὰ σημεῖα ποὺ ἀναφέρει ὅτι ἦταν : «Φιλότιμη ἡ προσπάθεια τοῦ Τούρκου ὑπουργοῦ Ἐξωτερικῶν κ. Ἀχμὲτ Νταβούτογλου νὰ ἀναθεωρήσει τὴν διαχωριστικὴ γραμμὴ Ἀνατολῆς καὶ ∆ύσεως ἐντάσσοντας τὴν χώρα του καὶ τήν Ἑλλάδα στὴν ἴδια γεωπολιτικὴ καὶ πολιτιστικὴν ἑνότητα, στὸ ἐνδιαφέρον ἄρθρο του ποὺ δημοσιεύθηκε στὴν «Κ» τὴν Πέμπτη...» καὶ ὅτι: «...Ὑποστηρίζουν ὡρισμένοι ὅτι ὁ κ. Νταβούτογλου ἐμφορεῖται ἀπὸ ὀθωμανικὲς ἀντιλήψεις. Ἀλλὰ ὀθωμανικὴ αὐτοκρατορία —παλιὰ ἢ νέα— προϋποθέτει κράτος πολυεθνικὸ καὶ φυσικὰ σουλτᾶνο, ποὺ ἀκόμη καὶ στὴν φάση τῆς πλέον οἰκτρᾶς παρακμῆς ἦταν τὸ σημεῖο ἀναφορᾶς τῶν ὑπηκόων του. Πιθανὸν ὁ κ. Νταβούτογλου νὰ ὁραματίζεται μία κοινοπολιτεία μὲ κεντρικὸ ρόλο στὴν Τουρκία καὶ σὲ αὐτὸ τὸ πλαίσιο ἀπευθύνει πρόσκληση πρὸς τὴν Ἑλλάδα. ∆ὲν θὰ ἀντιδράσουμε ἀγενῶς καὶ ἐσπευσμένα. Ἂς διατυπώσει πρόταση λεπτομερῆ καὶ περιεκτική. Πρὸς τὸ παρὸν διαπιστώνουμε ὅτι ἁπλῶς ζητεῖ ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα νὰ ἀποδεχθεῖ τὶς πάγιες ἀπαιτήσεις τῆς Τουρκίας».