Ἐκτέλεσις τοῦ Σαντὰμ Χουσεΐν: Εἰδεχθὲς ὀριοθέσιον ἀνησυχητικῶν ἐξελίξεων. - Ιωάννης Μάζης (2007)
Ἡ ἐκτέλεσις τοῦ Σαντὰμ Χουσέϊν τὸ Σαββάτον 31/12/2006 καὶ ἡ μετάδοσίς της διὰ τοῦ ∆ιαδικτύου ἀπὸ «λαθραῖο» βίντεο κάποιου ἐκ τῶν παρισταμένων εἰς αὐτήν, ἀποτελεῖ χρονικὸν ὁριοθέσιο σημαντικῶν γεωστρατηγικῶν ἐξελίξεων στὴν Μέση Ἀνατολή. Κυρίως ὡς πολλαπλασιαστὴς τῶν ἐμφυλίων ἐντάσεων μεταξὺ σονιτῶν καὶ σηιτῶν, μεταξὺ τῶν ὀπαδῶν τοῦ Μοκτάντα ἀλ-Σὰντρ καὶ τῶν σονιτῶν, μεταξὺ τῶν σηιτῶν τῆς Τεχεράνης καὶ τῶν μουσουλμάνων τοῦ Λιβάνου (σηιτῶν καὶ σηιτῶν). Ἐπίσης ἀποτελεῖ τὴν θρυαλλίδα τῆς ἐκρήξεως τῆς ἁλυσιδωτῆς ἀντιδράσεως τῶν ἐθνοτικῶν θυλάκων τοῦ κουρδικοῦ στοιχείου στὴν περιοχή, μὲ πρῶτον στὴν σειρὰ τὸ Ἰρακινὸ Κουρδιστάν. Ἡ ἀντίδρασις αὐτὴ ἐμπλέκει τὴν Τουρκία στὴν ὑπόθεση τῆς γεωστρατηγικῆς ἀνακατατάξεως στὴν περιοχὴ καὶ δίδει τὴν εὐκαιρία στὸ στρατιωτικόν της κατεστημένο νὰ χρησιμοποιήσει τὴν ἀπειλὴν αὐτὴν γιὰ νὰ ἐπιτύχει τὴν ἀνοχὴ τῆς ΕΕ στὴν διαδικασία ἐντάξεως τῆς χώρας χωρὶς νὰ προβεῖ στὶς ἀπαραίτητες προσαρμογὲς ὅπως αὐτὲς καθορίζονται ἀπὸ τὸ εὐρωπαϊκὸ κεκτημένο καὶ ἐπίσης νὰ προσπαθήσει νὰ ἀκυρώσει τόν «κυπριακὸ σκόπελο» στὴν διαδικασία ἐντάξεώς της. Ἡ Ἑλλὰς καὶ ἡ Κύπρος πρέπει νὰ συντονισθοῦν ἀπολύτως σὲ ὅλα τὰ ἐπίπεδα γιὰ νὰ ἀντιμετωπίσουν τὴν κατάσταση αὐτὴ ἡ ὁποία δὲν μπορεῖ νὰ ἀποκλείσει ἀκόμη καὶ τὶς «θερμὲς προκλήσεις» πρὸς τὴν Ἑλλάδα ἀπὸ πλευρᾶς Τουρκίας, ἀλλὰ καὶ τὴν ἐνταση τῶν πιέσεων πρὸς Λευκωσία καὶ Ἀθήνα, ἀπὸ τὴν ὑπερατλαντικὴ πλευρά.