Ἡ θέσις τῶν φύλων στὸ Ἰσλὰμ. - Ιωάννης Μάζης (Φιλελεύθερος, 2012)
Ἐντρυφῶντας στὴν ἐξέταση τῆς δομῆς τῆς προϊσλαμιαίας ἀραβικῆς κοινωνίας καὶ εἰδικώτερα στὰ δικαϊκά της θέσμια, μὲ ὅσες διαφορὲς καὶ ἂν εἶχαν μεταξὺ βορρᾶ καὶ νότου, διαπιστώνομε ὅτι κοινὸς παρονομαστής των ὑπῆρξε ἡ πλήρης ὑποβάθμισις, μέχρις ὁριστικοῦ ἀφανισμοῦ τοῦ ρόλου τῆς γυναικὸς ὡς αὐτοτελοῦς ὑπάρξεως ἐντὸς αὐτῶν.Το παρόν άρθρο του Καθηγητή Ιωάννη Μάζη, αναφέρεται στη θέση των φύλων στο Ισλάμ.