Μικροελλαδισμός και Νεο-οσμανισμός ή δυτική σκέψη και γεωπολιτικός ορθολογισμός; - Ιωάννης Μάζης (Αμυντική Επιθεώρηση, 2009)
Ο Θ. Βερέμης και ο Χ. Γιανναράς αναγνωρίζουν την υπεροχή ισχύος της Τουρκίας αναφερόμενοι σε βασικούς πυλώνες της. Ο μεν Βερέμης αναφέρεται στην οικονομία, στην άμυνα και την δημογραφία, ο δε Γιανναράς αναφέρεται στην άμυνα, στη δημογραφία και σε συγκεκριμένα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της γείτονος ιδεολογικού τύπου, όπως το πατριωτικό φρόνημα και η απαίτηση εθνικής αξιοπρέπειας, τα οποία κρίνει ότι "η Ελλάδα παραβλέπει ανέμελη". Θα συμφωνήσουμε με τον Βερέμη αλλά θα διαφωνήσουμε με τον Γιανναρά.