Ανιχνεύοντας το εκπαιδευτικό τοπίο. Τιμητικός τόμος για τον καθηγητή Δημήτρη Μ. Ματθαίου (Εκδόσεις Παπαζήση, 2016)
Ο τόμος περιλαμβάνει τις ακαδημαϊκές συμβολές επιστημόνων που συνεργάστηκαν ή/και μαθήτευσαν με τον Δημήτρη Ματθαίου. Αποτελείται από μια («επιλεκτική», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται) εισαγωγή στο έργο και τις ιδέες του και αποτελείται από πέντε κύριες ενότητες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν επιστημονικά πεδία με τα οποία ασχολήθηκε ο τιμώμενος. Συγκεκριμένα αποτελείται από τις ενότητες «Στοχασμοί για την εκπαίδευση», «Ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής», «Ανώτατη εκπαίδευση», «Διοίκηση της εκπαίδευσης» και «Συγκριτική σπουδή της εκπαίδευσης». Οι επιμελητές του τόμου είχαν την ευθύνη της πρόσκλησης των συγγραφέων, της κατανομής τους σε ενότητες και την επιμέλεια των κειμένων. Οι τρεις εκ των επιμελητών (Κ. Φασούλης, Ι. Ρουσσάκης, Α. Σαμαρά) ανέλαβαν την ευθύνη συγγραφής του εισαγωγικού κεφαλαίου.