Η Άννα Καρακατσούλη είναι ιστορικός με ειδίκευση στη Νεώτερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία και Πολιτισμό, απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στην Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Παράλληλα με τις διδακτορικές σπουδές της, ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Institut National des Langues et Civilisations Orientales στο Παρίσι (INALCO) και εργάσθηκε ως Εμπειρογνώμων στον Τομέα Πολιτισμού της UNESCO.

Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών,  μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, και διευθύνει το Εργαστήριο Ιστορίας του Βιβλίου της Φιλοσοφικής Σχολής (ΕΚΠΑ). Κυκλοφορούν οι μελέτες της «Μαχητές της ελευθερίας» και 1821: Η Ελληνική Επανάσταση στη διεθνική της διάσταση (Πεδίο, 2016) και Στη χώρα των βιβλίων: Η εκδοτική ιστορία του Βιβλιοπωλείου της Εστίας, 1885-2010 (Εκδόσεις των Συναδέλφων, 2011). Έχει ακόμα μεταφράσει και επιμεληθεί αρκετά επιστημονικά έργα με πιο πρόσφατο το John B. Thompson, Οι Έμποροι της κουλτούρας: Η εκδοτική βιομηχανία του εικοστού πρώτου αιώνα (Πεδίο, 2017).

Έχει τιμηθεί με το International Award for Excellence του The International Journal of the Book (2018) και είναι μέλος του Advisory Board for Information, Medium and Society: The Publishing Studies Research Network (University of Illinois, ΗΠΑ), της Επιστημονικής Επιτροπής του 1821 – Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική Επανάσταση καθώς και της Επιστημονικής Επιτροπής για τον Επίσημο Εορτασμό των 200 Χρόνων από την Επανάσταση του 1821 του ΕΚΠΑ. Έχει διατελέσει μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΙΚΥ και των Επιτροπών Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Υπουργείου Πολιτισμού.