Οι χρηματοοικονομικής φύσεως αποφάσεις που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με ιδιαίτερη εστίαση στην αύξηση της αξίας τους με ταυτόχρονη μείωση των χρηματοοικονομικών κινδύνων που αυτές αναλαμβάνουν.
Στόχος είναι η μεγιστοποίηση της απόδοσης των εταιριών τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι επιλογές που μπορούν να γίνουν αφορούν μεταξύ άλλων στη διαχείριση βραχυπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων, υποχρεώσεων και μετρητών στην πρώτη περίπτωση και στη χρηματοδότηση έργων και στη μερισματική πολιτική στη δεύτερη, σε ένα περιβάλλον ασύμμετρης πληροφόρησης όπου δημιουργούνται συγκρούσεις συμφερόντων ανάμεσα στους διάφορους μεριδιούχους.
Σημαντική είναι όμως και η κατανόηση και μέτρηση του κινδύνου καθώς οι εταιρίες καλούνται να δημιουργήσουν το υπόβαθρο και να υιοθετήσουν μεθόδους για να ελέγξουν και να αποτιμήσουν τους κινδύνους τους. Χρησιμοποιούν σύγχρονα εργαλεία μέτρησης κινδύνου για να εντοπίσουν τα πιο κερδοφόρα προϊόντα, ώστε να είναι πιο ισχυρές έναντι των ανταγωνιστών τους.
Στο σεμινάριο αυτό παρουσιάζουμε τις δύο αυτές όψεις προσπαθώντας να δώσουμε μία σφαιρική εικόνα των θεμάτων αυτών, αλλά και να κατανοήσουμε πως μέθοδοι και διαδικασίες που στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα διδάχθηκαν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις κατευθύνσεις αυτές.
Προτεινόμενη βιβλιογραφία:
Brealey, R.A., Myers, S.C. and Allen, F. (2008) Principles of Corporate Finance, 9th edition, McGraw-Hill.
Emery, Finnerty, Stowe (2004), Corporate Financial Management, Prentice Hall, 3rd edition.
Weston, J.F., Mitchell, M.L. and Mulherin, J.H. (2004) Takeovers, Restructuring, and Corporate Governance, 4th edition, Prentice Hall.
The fundamentals of risk measurement, Chris Marrison, McGRaw Hill
Σημειώσεις Διδασκόντων