Χρηματοοικονομική Ανάλυση - Financial Analysis

Στόχοι μαθήματος
Το μάθημα αυτό αποτελεί το πρώτο μάθημα χρηματοοικονομικής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής" και αποσκοπεί στην εμπέδωση των γνώσεων σχετικά με τις επιχειρήσεις και τις αγορές στις οποίες λειτουργούν. Για το λόγο αυτό αναπτύσσεται η θεωρία της χρηματοοικονομικής τόσο από την πλευρά της επιχείρησης όσο και από την πλευρά των αγορών χρήματος και κεφαλαίου. Η μέθοδος που θα ακολουθήσουν οι διδάσκοντες συνίσταται κυρίως στη διεξαγωγή διαλέξεων και ασκήσεων.

Προ-απαιτούμενες γνώσεις και απαιτήσεις
Για την παρακολούθηση του μαθήματος αυτού θα πρέπει οι σπουδαστές να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα μαθήματα του πρώτου τετραμήνου του προγράμματος.
Οι σπουδαστές εξετάζονται μια φορά στο τέλος του τετραμήνου. Το περιεχόμενο των εξετάσεων αντλεί από τις διαλέξεις και τα θέματα που θα παρουσιασθούν.

Βασικό Εγχειρίδιο
S. Ross, Westerfield, και Jaffe Corporate Finance, Latest Edition.
Ανάλογα με το θέμα προστίθενται κατά περίπτωση και άλλα αναγνώσματα (άρθρα, σημειώσεις).

ΒΑΣΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Εισαγωγή στη Θεωρία της Επιχείρησης, Αξιολόγηση Επενδύσεων (Κεφ. 6,7,8,25), Χρηματοοικονομικά Υποδείγματα, Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός, Κίνδυνος, Απόδοση και Αποτίμηση (Κεφ. 9,10), Κίνδυνος, Απόδοση και Αποτίμηση (Κεφ. 5), Αποτελεσματικότητα της Αγοράς (Κεφ. 13), Θεωρία Κεφαλαιακής Διάρθρωσης, ΜΜ, Μόχλευση, Κόστος Κεφαλαίου (Κεφ. 13,15), Θεωρία Κεφαλαιακής Διάρθρωσης, Όρια στη χρήση χρέους (Κεφ. 16, 17), Financial Distress, Interactions of Investment & Financing, Μερισματική Πολιτική (Κεφ. 18), Εξωτερική Χρηματοδότηση (Κεφ. 19, 20) (Investment Banking), Διαχείριση Κινδύνου (Κεφ. 24), Διεθνής Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων.

Semester: 

Fall

Offered: 

2020