Eurydice Kefalidou - CV - Analytical (in Greek)

Ευρυδίκη Κεφαλίδου

A. ΣΠΟΥΔΕΣ

1982-1987         

Σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (παλαιό πρόγραμμα σπουδών). Πτυχίο με ειδίκευση στην Αρχαιολογία από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Βαθμός: Λίαν Καλώς (8 13/32). Είχα καθηγητές στην Κλασική Αρχαιολογία τους: Μ. Ανδρόνικο, Δ. Παντερμαλή, Μ. Τιβέριο, Σ. Δρούγου, Θ. Στεφανίδου-Τιβερίου και Ε. Βουτυρά.

1988-1991

Μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., με επι­βλέποντα καθηγητή τον Μ. Τιβέριο. Μετά από επιτυχία μου στον ειδικό διαγωνι­σμό του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (1988) έλαβα τριετή υποτροφία για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.

1989-1990

Έγινα δεκτή ως επισκέπτρια μεταπτυχιακή φοιτήτρια ("Graduate Visiting Student") στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Κατά το έτος αυτό ήμουν τακτικό μέλος (“full member”) του Lincoln College, με ακαδημαϊκό υπεύθυνο/επόπτη της έρευνάς μου τον καθηγητή Sir John Boardman. Παρακολούθησα μεταπτυχιακά σεμινάρια στην αρχαιολογία και την αρχαία ιστορία και παράλληλα συνέχισα τη μελέτη για τη διδακτορική μου διατριβή σε Μουσεία και Βιβλιοθήκες της Αγγλίας και της Γαλλίας, με υποτροφία του Meyerstein Fund του Πανεπι­στημίου της Οξφόρδης.

1991

Έλαβα τη μεταπτυχιακή υποτροφία "Erasmus" για το πανεπιστήμιο της Φλωρε­ντίας, Dipartimento di Scienze dell’ Antichità "Giorgio Pasquali". Με ακαδημαϊκό υπεύθυνο/επόπτη τον καθηγητή Luigi Beschi συνέχισα την έρευνα για το διδακτο­ρικό μου σε Μουσεία και Βιβλιοθήκες της Φλωρεντίας, της Ρώμης και άλλων ιταλικών πόλεων.


1995

Έλαβα το διδακτορικό μου δίπλωμα στην Κλασική Αρχαιολογία από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. με βαθμό "Άριστα". Επόπτης ήταν ο καθη­γητής Μιχάλης Τιβέριος και μέλη της συμβουλευτικής επι­τροπής οι καθηγητές Στέλλα Δρούγου και Ιωάννης Ακαμάτης. Θέμα της διατριβής: Ο νικητής αθλητής: Εικονογραφική μελέτη με έμφαση στην αττική αγγειογραφία.

Γλωσσο-μάθεια

Γνωρίζω άριστα την αγγλική γλώσσα, επαρκώς τη γερμανική, και διαβάζω την ιταλική και γαλλική.


Β. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ (ΓΕΝΙΚΑ)

1989–1992

 

Εργάστηκα ως αρχαιολόγος με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην ΙΖ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Έδεσσας, στην Αιανή Κοζάνης αναλαμβάνοντας τομείς στην ανασκαφή της Νεκρόπολης και του αρχαίου οικισμού. Ασχολήθηκα, επίσης, με την οργάνωση των αποθηκών και την καταγραφή των αντικειμένων.

 

3.1993–1.2013

(Αρχαιολογική Υπηρεσία)

 

Διορίστηκα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία (16-3-1993) μετά την επιτυχία μου στον διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού.  Τοποθετήθηκα στη ΙΖ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων με αρμοδιό­τητα στον Νομό Κοζάνης και κυρίως στην Αιανή: σωστικές και συστηματικές ανασκαφές, διοικητικές εργασίες, οργάνωση αποθηκών, εργασίες υποδομής για την έκθεση του νέου Μουσείου και εκπαιδευτικά προγράμματα. Η ενασχόλησή μου με τα εκπαιδευτικά θέματα συνεχίστηκε και αργότερα, με ομιλίες μου σε σχολεία και ομάδες εκπαιδευτικών της Δευτερο­βάθμιας Εκπαίδευσης. Για δύο χρόνια (10.2000-10.2002) εργάστηκα στην ΚΕ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, μετά από απόσπαση που ζήτησα για οικογενειακούς λόγους. Ανέλαβα κυρίως τον τομέα της επαρχίας Μυλοποτάμου (Αξός, Ελεύθερνα κ.ά.) και ασχολήθηκα με αυτοψίες, σωστικές ανασκαφές, διοικητικές και μουσειακές εργασίες, καθώς και την οργάνωση των αποθηκών του Μουσείου Ρεθύμνου. Στη συνέχεια τοποθετήθηκα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ), μετά από μετάθεση που ζήτησα (10.2002-1.2013). Από τον Απρίλο του 2008 προήχθηκα στη θέση της Προϊ­σταμένης του Τμήματος Κεραμικής, Τοιχογραφιών και Ψηφιδωτών του ΑΜΘ. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας μου στο Μουσείο εξυπηρέτησα πλήθος μελετητών, ανέλαβα τη διοργάνωση ή συνδιοργάνωση μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων (στο ΑΜΘ ή σε άλλα Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού), ανέλαβα την ευθύνη της οργάνωσης, τακτοποίησης, απογραφής και ηλεκτρονικής τεκμη­ρίωσης των γενικών αποθηκών του Μουσείου, διοργάνωσα ή συνδιοργάνωσα μία Ημερίδα για την αρχαία κεραμική και δύο Πειραματικά Εργαστήρια Κεραμικής και συμμετείχα στην έκδοση επιτημονικών εκθεσιακών καταλόγων είτε ως ληματογράφος είτε ως συνεπιμελήτρια των εκδόσεων.

 

1.2013–σήμερα

 

 

Παραιτήθηκα από το Υπουργείο Πολιτισμού λόγω του διορισμού μου σε κενή οργανική θέση ΔΕΠ, της βαθμίδας της Επίκουρης Καθηγήτριας στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας, με γνωστικό αντικείμενο: «Κλασική Αρχαιολογία, με έμφαση στην κεραμική και την εικονογραφία των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων» (Ημερομ. εκλογής: 23-2-2012 /  Φ.Ε.Κ. Διορισμού:105/1-2-2013, τ. Γ).

Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν έως σήμερα (από το εαρινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2012-2013 και εξής) δίδαξα εννέα διαφορετικά μαθήματα, οκτώ σε προπτυχιακό και ένα σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ για το εαρινό εξάμηνο του 2015-16 προγραμματίζω ένα νέο μεταπτυχιακό σεμινάριο με θέμα: «Όχι το κλασικό ιδεώδες: ασθένεια, αναπηρία και δυσμορφία στην αρχαία ελληνική τέχνη και εικονογραφία». Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα ανέλαβα διάφορες διοικητικές δραστηριότητες, προσπάθησα να συμβάλω στην περαιτέρω πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών και, γενικότερα, να συμβάλω κατά το δυνατόν στην προβολή του έργου του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (βλ. αναλυτικά παρακάτω: Γ – Δ: Διδακτικές και Διοικητικές Δραστηριότητες, αντίστοιχα).


 
Γ. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

Γ.Ι. ΕΚΠΑ: ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
Γ.Ι.α. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ

1) Εισαγωγικό υποχρεωτικό μάθημα ΙΑ 11: «Κλασική Αρχαιολογία Α΄» (με τον συνάδελφο κ. Δ. Πλάντζο), 2) Υποχρεωτικό κατεύθυνσης ΙΑ 31: «Αττική ερυθρόμορφη αγγειογραφία της αρχαϊκής εποχής», 3-4) Δύο επιλεγόμενα σεμιναριακά (κεραμική - εικονογραφία): ΣΑ 26 «Εικόνες από το αρχαίο θέατρο» και ΣΑ 84: «Μιξάνθρωποι: Οι μύθοι της μεταμόρφωσης στην αρχαϊκή και κλασική εικονογραφία», 5-7) Τρία επιλεγόμενα μη σεμιναριακά (κεραμική-εικονογραφία): ΙΑ 64: «Αττικά μελανόμορφα αγγεία», ΙΑ 112: «Αττική ερυθρόμορφη αγγειογραφία της αρχαϊκής εποχής», ΙΑ 113: «Αττική ερυθρόμορφη αγγειογραφία της κλασικής εποχής»,  « 8) Υποχρεωτικό για όλη τη Φιλοσοφική Σχολή και ΙΑ 01 (ΚΙΑ01): « Κλασική Αρχαιολογία- Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία» (με τον συνάδελφο κ. Π. Βαλαβάνη).

Όλα τα μαθήματα υποστηρίζονται από η-τάξη και σε πολλές περιπτώσεις συνδυάστηκαν με επισκέψεις σε Μουσεία της Αθήνας καθώς και με βιωματικά εργαστήρια/δράσεις στο Μουσείο της Φιλοσοφικής Σχολής. Σημειώνω, τέλος, ότι με δύο μαθήματά μου (ΙΑ 31 και ΙΑ 113) συμμετείχα πιλοτικά στη  δράση "Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών", η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη ανοικτών ψηφιακών μαθημάτων, διαθέσιμων δωρεάν τόσο στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αθηνών, όσο και στο ευρύ κοινό. Ένα από αυτά (ΙΑ 113: «Αττική Ερυθρόμορφη Αγγειογραφία της Κλασικής Εποχής») διακρίθηκε μεταξύ 250+ ανοικτών ακαδημαϊκών μαθημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών και βραβεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2015.

 Γ.Ι.β. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ
* Δύο μεταπτυχιακά σεμινάρια: «Οι γυναίκες την αρχαϊκή και κλασική εποχή» (Εαρινό εξάμηνο 2014-15 - με τον Π. Βαλαβάνη) και «Όχι το κλασικό ιδεώδες: ασθένεια, αναπηρία και δυσμορφία στην αρχαία ελληνική τέχνη και εικονογραφία» (Εαρινό εξάμηνο 2015-16)
* Εποπτεία πέντε διδακτορικών διατριβών:1) Α. Μπακανδρίτσου:  Η απεικόνιση του δομημένου εσωτερικού και εξωτερικού χώρου στην αττική αγγειογραφία της αρχαϊκής και κλασικής εποχής (έναρξη: Ιούνιος 2013). 2) Ε. Ζώση: Από τα γεωμετρικά νεκροταφεία της Αναβύσσου: Άγιος Παντελεήμων και Άγιος Γεώργιος – Συμβολή στη μελέτη της κεραμικής και των ταφικών εθίμων της Αττικής (850-700 π.Χ.) (έναρξη: Ιούνιος 2014). 3) Μ. Κουτσουμπού: ΚΕΩΣ ΔΕ ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ ΜΕΝ ΥΠΗΡΞΕ, ΛΕΙΠΟΝΤΑΙ ΔΕ ΔΥΟ. Η Κορησός και η Ποιήεσσα. Αρχαιολογικά δεδομένα και ιστορική εξέλιξη (έναρξη: Ιούνιος 2014). 4) Α. Δαλαβέρας, Λιμάνια και Ιερά στο βόρειο και βορειοανατολικό Αιγαίο από το τέλος της Εποχής του Σιδήρου ως το τέλος των Κλασικών Χρόνων (Έναρξη: Δεκέμβριος 2014). 5) Γ. Κίτσου, Δέρματα και δερμάτινα αντικείμενα στον αρχαιοελληνικό κόσμο, και οι απεικονίσεις τους στην αττική αγγειογραφία (6ος--4ος αιώνας π. Χ. ( Έναρξη: Δεκέμβριος 2014).
* Μέλος σε επταμελείς  και τριμελείς επιτροπές διδακτορικών διατριβών και διπλωματικών μεταπτυχιακών εργασιών.
 * Εποπτεία μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών ειδίκευσης (ΜΔΕ): Π. Μότσιου, Α. Αγωγιάτη, Β. Δημητρακοπούλου, Ν. Συρρής, Χ. Αρβανίτη, Ε. Λύτσιου, Δ. Κωλέττη, Χ. Πυτιχούτη, κ.ά.
* Εποπτεία ελεύθερων σεμιναριακών μεταπτυχιακών εργασιών Α΄ κύκλου με θέμα την αρχαία κεραμική-εικονογραφία: Α. Τζανετάκης, Μ. Κυλινδρέας, Α. Ντόντου, Α. Αγωγιάτη, Α. Ραλλάτου, Β. Δημητρακοπούλου.
*. Εποπτεία διδακτορικής έρευνας επί ένα έτος, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης»- Τμήμα Υποτροφιών προς Αλλοδαπούς: έρευνα του  N. Shamugia, υποτρόφου στο πλαίσιο του Τρίτου Προγράμματος Υποτροφιών προς Αλλοδαπούς (από κοινού με τον συνάδελφο κ. Ι. Κωνσταντάκο  - Τμήμα Φιλολογίας).
 * Συμβολή σε διάφορες δράσεις του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης: «Αστραγαλο-λογίες», «Φως», «Ηράκλειον άμμα» κτλ.

Γ.ΙΙ. ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΕ ΑΛΛΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ (ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ)
 Γ.ΙΙ.β. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ
* Θεσσαλονίκη, International Hellenic University (IHU): κατά το χειμερινό εξάμηνο του 2015-2016 δίδαξα το επιλεγόμενο μάθημα «Ancient Art (metalworking, statuettes, etc.)» στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό του IHU- School of Humanities-MA in the Classical Archaeology and the Ancient History of Macedonia.
* Mainz, Johannes Gutenberg Universität, Institut für Altertumswissenschaften: Erasmus, 2-9/11/2014.
* Μαδρίτη, Universidad Complutense και Universidad Autónoma: Master Interuniversitario en Historia y Ciencias de la Antigüedadτης,16-20/3/2015.
 
Γ.ΙΙΙ. ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Άβδηρα  (συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης):
* Εποπτεία μεταπτυχιακών φοιτητριών του Τομέα μας που εκπαιδεύτηκαν σε καταγραφές κεραμικής (Καλοκαίρι 2014 και 2016)
* Εποπτεία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τεχνης για πρακτική άσκηση/εκπαίδευση στο «Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Αβδήρων-Ξάνθης» (ΑΠΑΞ), στο οποίο συμμετέχω: 5 εβδομάδες: Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2015-2019. Πρόκειται για πενταετές διεθνές και διεπιστημονικό πρόγραμμα  εντατικής επιφανειακής έρευνας στα Άβδηρα και τον Νομό Ξάνθης (βλ. παρακάτω: Τρέχουσες Ερευνητικές Δραστηριότητες).

Δ. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

* Συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος κατά τα ακαδ. έτη 2013-14, 2014-15, 2015-16, 2017-18, 2018-2019.

* Εκπρόσωπος στη συντονιστική επιτροπή του ΠΜΣ Ιστορίας και Αρχαιολογίας: αναπληρωματικό μέλος κατά τα ακαδ. έτη 2013-14, 2014-2015 και τακτικό μέλος κατά το ακαδ. έτος 2015-16.

* Μέλος της επιτροπής έκδοσης του προπτυχιακού Οδηγού Σπουδών από το ακαδ. έτος 2015-16 έως σήμερα.

* Σύμβουλος σπουδών από το ακαδ. έτος 2015-16 έως σήμερα

* Υπεύθυνη Συλλογής Κλασικής Αρχαιολογίας του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ από το ακαδ. έτος 2013-14 έως σήμερα.

* Υπεύθυνη διμερούς συμφωνίας Erasmus με τα Πανεπιστήμια του Salerno, της Basilicata και της Napoli στην Ιταλία, καθώς και του Mainz στη Γερμανία (2015-2020).