Professor Georgios Theodorou CV January 2016

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΣΠΟΥΔΕΣ, ΤΙΤΛΟΙ,

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

 

 

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ  Ε. ΘΕΟΔΩΡΟΥ

 

 

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ – ΣΤΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ

ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ

ΕΘΝΙΚΟY ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟY ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟY ΑΘΗΝΩΝ

 

 

 

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

 ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ

ΕΘΝΙΚΟY ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟY ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟY ΑΘΗΝΩΝ

 

 

 

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

 

 

ΑΘΗΝΑ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016


 

 

 

 

 

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

                                                                                    ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ

 

                     

Με την εκπαίδευση και την έρευνα να δημιουργούνται επιστήμονες με ενεργό ρόλο στο κοινωνικό σύνολο.

            

Τα αποτελέσματα της έρευνας να είναι προσβάσιμα στο κοινωνικό σύνολο, σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και όχι μόνον στους επιστήμονες.

             

Μέσα από την έρευνα και με  την ευαισθητοποίηση των πολιτών να αναδεικνύεται και να προστατεύεται ο φυσικός πλούτος και το περιβάλλον.  


ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

 

 

 

Συνέχιση του ανασκαφικού παλαιοντολογικού έργου μου και της μελέτης, ανάδειξης και προβολής του ελληνικού και κυπριακού φυσικού πλούτου στο κοινωνικό σύνολο και στους φοιτητές, με σεμινάρια, ομιλίες, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες.

 

Ολοκλήρωση των προσπαθειών συνεργασίας με το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου για τη δημιουργία Παλαιοντολογικού Πάρκου και Μουσείου στο Πικέρμι και σταδιακή μετατροπή του σε Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

 

Ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη δημιουργία Παλαιοντολογικού Μουσείου στο Ίσιωμα Καρυών Μεγαλόπολης Αρκαδίας. Το κτίριο έχει δημοπρατηθεί ύστερα από προσπάθειες 6 και πλέον ετών.

 

Ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη δημιουργία Παλαιοντολογικού Μουσείου στην Κερασιά Ευβοίας.

 


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

 

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ – ΣΥΝΟΨΗ

  

σ.6             Δραστηριότητες εκπαιδευτικού και ερευνητικού χαρακτήρα.     

σ.8             Διεπιστημονικότητα - Συνεργασίες με Αρχαιολόγους, Αρχαιομέτρες, Βιολόγους, Μηχανολόγους Μηχανικούς, Ορθοπεδικούς κά.    

σ.9             Διεθνείς συνεργασίες  -  Οργάνωση διεθνών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.  Συμμετοχή σε διεθνείς οργανώσεις.

σ.10          Μουσειολογικές προσεγγίσεις - Διάχυση της γνώσης στο κοινό. Ευαισθητοποίηση των πολιτών και των μαθητών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας δια της ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς.

σ.19          Συνεργασίες με ΟΤΑ και ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ.

σ.20          Στοιχεία από το έργο μου.

σ.23          Αναφορές στο κοινωνικό μου έργο στα ΜΜΕ, τύπο κλπ.

σ.24          Δραστηριότητες και εργασία κατά τα φοιτητικά μου χρόνια.       

 

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

σ.26          Σπουδές και τίτλοι.

σ.27          Υποτροφίες - Τιμητικές διακρίσεις.

σ.28          Δημόσια Υπηρεσία.

σ.29          Διαλέξεις - Σεμινάρια.

σ.33          Επιμέλεια εκδόσεων.                                                                                

σ.34          Συμμετοχή σε οργανωτικές επιτροπές συνεδρίων και σε

διεθνείς συναντήσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό                  

σ.36          Παλαιοντολογικές ανασκαφές.

σ.40          Εκπαιδευτικό έργο.

σ.51          Συμμετοχή σε επιτροπές.

σ.53          Διοικητικό έργο.

σ.54          Ερευνητικά προγράμματα.

σ.58          Επιστημονικές εργασίες - δημοσιεύσεις - ανακοινώσεις  

σ.80          Παράρτημα – Αποσπάσματα από τα ΜΜΕ

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό:  ANEΞΑΡΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

 

 

 

 


 

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ  - ΣΥΝΟΨΗ  

 

 

Σ1              ΣΥΝΟΨΗ:  Δραστηριότητες εκπαιδευτικού και ερευνητικού χαρακτήρα

                   

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 κατέβαλα ιδιαίτερες προσπάθειες όπως το γεωλογικό - παλαιοντολογικό έργο μου να μη περιοριστεί μόνο στη μελέτη μουσειακών δειγμάτων παλαιοτέρων ανασκαφών. Για το σκοπό αυτό:

 

Δημιούργησα μια πολύ δραστήρια παλαιοντολογική ανασκαφική ομάδα που στην πορεία των τελευταίων 25 ετών έχει φέρει στο φως πληθώρα παλαιοντολογικών θησαυρών.

 

Το ανασκαφικό μου έργο έχει υλοποιηθεί με τη συνεχή παρουσία μου και καθοδήγηση δεκάδων φοιτητών σε πολλές απολιθωματοφόρες τοποθεσίες στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο.

Συνολικά έχουν συμμετάσχει στις ανασκαφές και στην υλοποίηση εκθέσεων πολλοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες γεωλογίας, αλλά και φοιτητές από το Τμήμα Βιολογίας και το Τμήμα Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, συντηρητές από το Τ.Ε.Ι.Α., καθώς και γεωλόγοι από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πατρών κά.  Για το σκοπό αυτό με προσωπικές προσπάθειες εξασφάλισα πόρους, που σε ποσοστό 97% προέρχονται από εξωπανεπιστημιακές χρηματοδοτήσεις από Δήμους, Νομαρχίες και Υπουργεία της Ελλάδας, την Κυπριακή Κυβέρνηση, το Δήμο Αγία Νάπας Κύπρου, από Χορηγούς, από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου, αλλά και από τα ΠΕΠ Κρήτης κατόπιν επιτυχίας σε σχετικό δημόσιο διαγωνισμό.

 

Συνολικά οι ανθρωποημέρες ανασκαφικών ή μουσειολογικών δραστηριοτήτων μελών της ομάδας μου, υπό την άμεση καθοδήγησή μου ξεπερνούν κατ’ εκτίμηση τις 11.000

 

Το έργο αυτό έχει ως στόχο την έρευνα, την εκπαίδευση και την πρακτική άσκηση μιας νέας γενιάς ερευνητών σε ένα ιδιαίτερο ερευνητικό πεδίο όπου οι εξειδικευμένοι επιστήμονες κατά το παρελθόν ήταν πολύ λίγοι.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η διατριβή μου ήταν το 1983 μια από τις ελάχιστες στον τομέα αυτό των γεωεπιστημών.

 

Πάντοτε με προβλημάτιζε ο τρόπος μετάδοσης της γνώσης. Το υποχρεωτικό και απαραίτητο μάθημα στο αμφιθέατρο; ‘Η η επαφή ενός  φοιτητή γεωλογίας με τη ΓΗ ;

 

Άποψή μου είναι.

 

Χρειάζεται να αγγίξεις το έδαφος, το πέτρωμα και το απολίθωμα, να εργάζεσαι επί ώρες και ημέρες και μήνες με μια βελόνα και να ψάχνεις κόκκο κόκκο να φέρεις στο φως μια μαρτυρία από το παρελθόν. Δεν είσαι και δεν πρέπει να είσαι μόνος, όπως μόνος δεν είναι ποτέ και ο χειρούργος, χρειάζεται ομάδα που εκτός από απλές πολύτιμες παλαιοντολογικές και γεωλογικές γνώσεις, θα μάθει τι σημαίνει ομαδικότητα, ανάληψη ευθύνης, υπακοή και  ιεραρχία, επιστημονική διαφωνία και συζήτηση, καθοδήγηση του νεότερου από τον παλαιότερο, εναλλαγή ρόλων και αρμοδιοτήτων.

 

Εκτός από γεωλογία-παλαιοντολογία μαθαίνει ο φοιτητής πως εντάσσεται και πως λειτουργεί σε μια κοινωνική ομάδα.

 

Δηλαδή

 

στα πλαίσια των ανασκαφικών και μουσειολογικών δραστηριοτήτων,

 

μαθαίνει ο φοιτητής γεωλογία, αλλά μαθαίνει και πως να συμπεριφέρεται ως υπεύθυνος και δημιουργικός πολίτης.


Σ2                             ΣΥΝΟΨΗ: Διεπιστημονικότητα - Συνεργασίες με Αρχαιολόγους, Αρχαιομέτρες, Βιολόγους, Μηχανολόγους Μηχανικούς, Ορθοπεδικούς και φυσικά Γεωλόγους πολλών ειδικοτήτων προερχόμενους από Αυστρία, Αμερική, Αλβανία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Νορβηγία κλπ. όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις τις δημοσιεύσεις μου και τις διεθνείς δραστηριότητές μου.

 

Πολύ νωρίς, με το ξεκίνημά μου, αφού ολοκλήρωσα τη διατριβή μου, ήδη από τη δεκαετία του 1980-1990, αποφάσισα να ωθήσω φοιτητές μου σε νέα επιστημονικά μονοπάτια σχεδόν άγνωστα έως τότε, στον ελληνικό και διεθνή επιστημονικό χώρο, εκτός της Κλασικής Παλαιοντολογίας Σπονδυλοζώων.

 

Η διαγένεση των απολιθωμάτων σε συνδυασμό με σχέσεις του αντικειμένου αυτού με τις απόλυτες χρονολογήσεις αποτέλεσε την πρώτη νέα πρόκληση μαζί με τη μικροιστολογία. Eίναι χαρακτηριστική η αύξηση τα τελευταία χρόνια των εξειδικευμένων διεθνών συνεδρίων.

 

Τη δεύτερη πρόκληση αποτέλεσε τα τελευταία 6 χρόνια αφενός η μοντελοποίηση απολιθωμάτων, με χρήση αξοινικών τομογραφιών, σκανρισμάτων με λέιζερ, βιομετρικών μεθόδων, οι 3D εκτυπώσεις, και η ψηφιακή μορφολογική σύγκριση απολιθωμάτων. σε συνεργασία με μηχανολόγους, και αφ΄ ετέρου η εφαρμογή των ανωτέρω τεχνολογιών στη Μουσειολογία και στην Κλασική Παλαιοντολογία.

 

Τα ανωτέρω μπόρεσαν να αναπτυχθούν σε ένα ερευνητικά παρθένο περιβάλλον χάρις στις νέες αναλυτικές και άλλες τεχνολογικού χαρακτήρα δυνατότητες της εποχής μας με συνεργασίες με το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Καλαμάτας, αλλά και Πανεπιστήμια και Μουσεία του εξωτερικού.

 

Σήμερα η διεθνής και ραγδαία πρόοδος στα προαναφερθέντα αντικείμενα και η υψηλότατη αναγνωσιμότητα των εργασιών αυτού του τύπου αποδεικνύει πόσο πρωτοποριακές ήταν οι επιλογές αυτές.

 


Σ3              ΣΥΝΟΨΗ:  Διεθνείς Συνεργασίες - Οργάνωση διεθνών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Συμμετοχή σε διεθνείς οργανώσεις.  

 

Aπό πολύ νωρίς, από το 1978, ασχολήθηκα με την οργάνωση διεθνών συνεδρίων και συναντήσεων εργασίας.

 

Διετέλεσα ή διατελώ

  • Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών
  • Μέλος οργάνωσης διεθνών συνεδρίων και συμποσίων στην Αθήνα.
  • Γενικός γραμματέας σε οργάνωση συνεδρίου στην Αθήνα.
  • Οργανωτής δύο διεθνών συμποσίων στο Στρασβούργο.
  • Εκλεγμένος από διεθνή ομάδα δύο διετίες (μέγιστο επιτρεπτό) ως Γενικός Γραμματέας στην Ευρωπαϊκή Σπηλαιολογική Ομοσπονδία.
  • Εκπρόσωπος της Ελλάδος επί 10 έτη στην ίδια ομοσπονδία, με συναντήσεις εργασίας στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ελβετία και αλλού.
  • Οργανωτής δύο διεθνών συναντήσεων εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα.
  • Υπεύθυνος επιτυχούς διεκδίκησης υπέρ της Ελλάδας διεθνούς συνεδρίου ύστερα από ψηφοφορία εκπροσώπων περίπου 40 χωρών σε Παγκόσμια συνάντηση στη Βραζιλία.
  • Αντιπρόεδρος διεθνούς συνεδρίου για τα Μαμούθ και τους συγγενείς τους στην Ελλάδα.
  • Μέλος ή πρόεδρος επιτροπών οργάνωσης πολλών παλαιοντολογικών ασκήσεων πεδίου στην Ελλάδα στα πλαίσια διαφόρων συνεδρίων.  
  • Συνεργάτης ή μέλος επιτροπών του Υπουργείου Πολιτισμού.
  • Μέλος συμβουλευτικής Επιτροπής του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Σ4        ΣΥΝΟΨΗ: Μουσειολογικές προσεγγίσεις - Διάχυση της γνώσης στο κοινό. Ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας δια της ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς.

 

Το 1976 ξεκίνησα την εργασία μου στο Ε.Κ.Π.Α. επί διευθύνσεως του καθηγητού Γεωργίου Μαρίνου, ως βοηθός στο Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας, όπου ανέλαβα ποικίλα καθήκοντα.

Το 2001 ύστερα από δεκάδες παλαιοντολογικές ανασκαφές και αφού είχα διαπιστώσει το κενό που υπήρχε σε θέματα διάχυσης της γεωλογικής επιστημονικής γνώσης, αλλά και ανάδειξης του φυσικού πλούτου, αποφάσισα να κάνω ως επιστημονικός υπεύθυνος μια ουσιαστική στροφή στον τρόπο προσέγγισης του κοινού.

Το έργο μου, με επιλογή μου, απόκτησε ως κύριο στόχο, την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε μέσα από την γεωλογική γνώση και ενημέρωση να επιτευχθεί η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξη των γεωλογικών-παλαιοντολογικών Θησαυρών.  

 

Είχα διαπιστώσει επίσης ότι το καλύτερο ελληνικό βιβλίο επιστημονικού χαρακτήρα δύσκολα μπορεί να έχει περισσότερους  από μερικές χιλιάδες αναγνώστες.

 

Κάθε μία από τις 10 μόνιμες εκθέσεις – μουσεία που έχω δημιουργήσει αποτελεί ανοικτό  βιβλίο για τους χιλιάδες επισκέπτες που δέχεται από την Ελλάδα και άλλες χώρες και συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

Ενδεικτικό είναι ότι η ιστοσελίδα του Μουσείου Απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς έχει μόνη της περίπου 55.000 αναγνώστες…….

 

Μια μόνιμη έκθεση με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και δομή, αποτελεί «ανοικτό βιβλίο» όπου τα γράμματα του βιβλίου αντικαθιστούν τα απολιθώματα, τα πετρώματα και τα ορυκτά, «το βιβλίο» που μπορεί να το διαβάσει κανείς ακόμη και αν δεν έμαθε ποτέ ανάγνωση ……..  

Οι σχεδιαστικές και οι τρισδιάστατες αναπαραστάσεις ζώων με ενσωματωμένα τα γνήσια απολιθωμένα οστά, οι φωτογραφίες που συνδυάζονται με χάρτες και ευρήματα, αποτελούν αδιάψευστες χειροπιαστές μαρτυρίες για τον πλανήτη Γη,. Οι πληροφορίες  που δίδονται για το κλίμα που αλλάζει, για τις επικλύσεις της θάλασσας, για τα βουνά και τα ηφαίστεια, συμπληρώνουν την εικόνα.  

 

 

Τον στόχο αυτό υλοποίησα και θα υλοποιώ όσο αυτό είναι δυνατόν και στο μέλλον δια της προώθησης της ιδέας των τοπικών Μουσείων και της παροχής γνώσεων στο ευρύ κοινωνικό σύνολο, μέσα από σεμινάρια, ομιλίες, και εκπαιδευτικά προγράμματα. Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για νέους έχω οργανώσει στην Αθήνα, στο Πικέρμι, στη Μεγαλόπολη, στην Τήλο, στο Ρέθυμνο Κρήτης επί σειρά ετών και ήδη προγραμματίζω νέες δράσεις στις ανωτέρω περιοχές για το 2016 αλλά και στη Σάμο.

 

Ως συνδιοργανωτής προ του 2000 και ως επιστημονικός υπεύθυνος μετά το 2001 έχω δημιουργήσει τις περισσότερες από 20 προσωρινές ή μόνιμες εκθέσεις.  

 

1988- Συνδιοργάνωσα προσωρινές εκθέσεις με φωτογραφικό υλικό και απολιθώματα, από τις δραστηριότητες του Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας στο Ζάππειο, στην Θεσσαλονίκη, στην Βασιλική Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης στα πλαίσια Σπηλαιολογικού Συμποσίου, ως μέλους του Δ.Σ. της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.

1988           -1989. Μαζί με τον Καθηγητή Νικόλαο Συμεωνίδη διετέλεσα συνυπεύθυνος στην προσωρινή Έκθεση: "Αττικό τοπίο και Περιβάλλον". Με το πρόγραμμα αυτό, παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό η Γεωλογία της Αττικής όπως την βλέπουμε δια των απολιθωμάτων από τον Παλαιοζωικό μέχρι το τέλος του Πλειστοκαίνου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη παρουσίαση των ανασκαφών Πικερμίου και των ανασκαφών στο σπήλαιο Βραώνας. Τμήμα της έκθεσης αυτής και φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό μου αρχείο, αποτελεί σήμερα μόνιμη βασική εκθεσιακή ενότητα του Μουσείου Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

1989           Προσωρινή έκθεση «Η Σπηλαιολογία στην Ελλάδα» οργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 1990 στη Βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Αθηνών.  

1991  Τον Φεβρουάριο του 1991 οργάνωσα σε συνεργασία με τον Καθηγητή Ν. Συμεωνίδη και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης προσωρινή έκθεση στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με Τίτλο: «1500 - 2000 πχ. Οι τελευταίοι ελέφαντες στην Ευρώπη».

1994  Μόνιμη έκθεση νάνων ελεφάντων Τήλου στο Δημαρχείο του Μεγάλου Χωριού Τήλου (Α αίθουσα), ως αρμόδιος ανάπτυξης έκθεσης και αναπαράστασεων. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται δύο αναπαραστάσεις νάνων ελεφάντων, ενός νεογνού και ενός ενήλικου ατόμου με βάση τις βιομετρικές μελέτες που είχα πραγματοποιήσει στο υλικό των ανασκαφών στο πλαίσιο της διατριβής μου.  Για το έργο αυτό έχω τιμηθεί κατ΄επανάληψη από το  Δήμο με τον Τίτλο του επίτιμου Δημότη.

1995    Επέκταση της έκθεσης του 1994 στη Β αίθουσα  στο Δημαρχείο Μεγάλου Χωριού  Τήλου με παράλληλη δημιουργία ειδικής 25λέπτης προβολής επί των ανασκαφών Τήλου.  

1995-2007                            Ασχολήθηκα με τη μελέτη διάρκειας 10 ετών της παλαιοντολογικής συλλογής Ρεθύμνης που τελικά παρουσιάστηκε στο Τέμενος Μασταμπά, εμπλουτισμένη με ανασκαφικά και άλλα ευρήματα της Κρήτης. (Μελετήθηκαν, συντηρήθηκαν  και καταγράφηκαν λεπτομερώς περίπου 12.000 ανεξάρτητα απολιθωμένα ευρήματα).

1999- Οργάνωσα την παρουσίαση των απολιθωμένων νάνων ελεφάντων Τήλου στα πλαίσια της έκθεσης ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ 1999 στην Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη του Καθ. Ν. Συμεωνίδη.

2000- Οργάνωσα την παρουσίαση των απολιθωμένων νάνων ελεφάντων του σπηλαίου Χαρκαδιό Τήλου στα πλαίσια της εκθέσης ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ 2000, Θεσσαλονίκη.

2000-                        Το Δεκέμβριο του 2000 οργάνωσα το παλαιοντολογικό τμήμα έκθεσης με τα απολιθώματα σπηλαίων και τα απολιθώματα της Τήλου στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο συνεδρίου με την ιδιότητα του Προέδρου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.

2002-             Στο Αχίλλειο Μαγνησίας Δήμου Πτελεού - Ως επιστημονικός υπεύθυνος οργάνωσα και υλοποίησα έκθεση  σχετικής με την θάλασσα από το παρελθόν μέχρι σήμερα.  Η έκθεση άρχισε να λειτουργεί από τον Μάιο του 2002.

2004 και 2005 - Ως επιστημονικός υπεύθυνος πραγματοποίησα Παλαιοντολογική Μελέτη της Κύπρου ύστερα από επιτυχία του Πανεπιστημίου Αθηνών με τεχνικό δελτίο που προετοίμασα σε Διαγωνισμό του Υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου. Λίγα χρόνια αργότερα μέρος αυτής της εργασίας παρουσιάστηκε στο Μουσείο «Θάλασσα» της Αγίας Νάπας.

2006- Πόρος- Μόνιμη έκθεση «Κοχύλια και Θάλασσα. Ένας κόσμος χωρίς σύνορα». Ως επιστημονικός υπεύθυνος δημιούργησα έκθεση σχετική με τη  θάλασσα από το παρελθόν μέχρι σήμερα στο  Δήμο Πόρου. Η έκθεση άρχισε να λειτουργεί από τις 29 Ιουλίου 2006. Στο Μουσείο παρουσιάζεται η συλλογή Γεωργίου και Χέλγκας Κανελλάκη.  (www.poroshellmuseum.gr).

2006- Κερασιά- Ως επιστημονικός υπεύθυνος ανάπτυξα  έκθεση  σχετική  με τις Παλαιοντολογικές Ανασκαφές στην Κερασιά Ευβοίας. (Μουσείο απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς). Η έκθεση άρχισε να λειτουργεί από την 10 Σεπτεμβρίου 2006.

             (www.kerasiamuseum.gr).

            Στην έκθεση παρουσιάζεται η γεωλογική ιστορία της περιοχής με πετρώματα, θαλάσσια απολιθώματα και κυρίως απολιθώματα που έχουν έλθει στο φως από τις προσωπικές μου ανασκαφές με την ομάδα μου. Ανάμεσα στα εκθέματα ιδιαίτερη επιστημονική σημασία έχει ο εντυπωσιακός ρινόκερος Acerorhinus neleus, που αποτελεί νέο είδος για την επιστήμη, o oλότυπος του οποίου, ένα τεράστιο κρανίο αποτελεί κεντρικό έκθεμα. Η έκθεση έχει δεχθεί τα τελευταία 9 χρόνια χιλιάδες επισκέπτες ενώ η ιστοσελίδα της έχει συνολικά περισσότερες από 55.000 επισκέψεις. Οι ανασκαφές στην περιοχή συνεχίστηκαν με επιτυχία και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2015. Για το έργο αυτό έχω τιμηθεί κατ΄επανάληψη από τους τοπικούς ΟΤΑ.

2007- Ως επιστημονικός υπεύθυνος το θέρος του 2007 συμμετείχα επιτυχώς μέσω του Ε.Κ.Π.Α. – Ε.Λ.Κ.Ε. σε δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό για την Παρουσίαση της Παλαιοντολογικής Συλλογής Ρεθύμνης στο Ρέθυμνο στα πλαίσια του προγράμματος Π.Ε.Π. Κρήτης. Η υλοποίηση του σχετικού προγράμματος ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου 2006 και ολοκληρώθηκε στις 6 Μαΐου 2008. Η σχετική έκθεση λειτουργεί ως Παράρτημα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

            Παράλληλα οργάνωσα με την ιδιότητα του Διευθυντού του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Ε.Κ.Π.Α. Εκπαιδευτικά Θερινά Μαθήματα και ομιλίες επί σειρά ετών με στόχο την διάχυση της πληροφορίας στο ευρύ κοινό με επιδίωξη δια της ευαισθητοποίησης να προστατευθούν τα παράκτια απολιθωματοφόρα Σπήλαια του Ρεθύμνου. Στο μουσείο φιλοξενείται εντυπωσιακή συλλογή πλήρως ταξινομημένη αποτελούμενη από περισσότερα από 12.000 απολιθώματα ελαφιών και ελεφάντων αλλά και θαλάσσια απολιθώματα κλπ. Μέχρι σήμερα έχει δεχθεί χιλιάδες επισκέπτες. Στοιχεία της υπάρχουν στη μόνιμη ιστοσελίδα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας της Κηφισιάς.

2008- Ως επιστημονικός υπεύθυνος ύστερα από την υπογραφή σχετικής σύμβασης (Μάρτιος 2008) Ε.Κ.Π.Α.- Μαραθωνίου Αναπτυξιακής και την Κοινότητας Πικερμίου προετοίμασα προμελέτη- πρόταση για την ανάδειξη του παλαιοντολογικού πλούτου Πικερμίου.

2008-               Σάμος- Ως επιστημονικός υπεύθυνος ολοκλήρωσα έκθεση για τα Κοχύλια του Αιγαίου από το μακρινό παρελθόν μέχρι σήμερα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου. Η έκθεση δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκεπτών και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν την προστασία της βιοποικιλότητας και του ευαίσθητου θαλάσσιου περιβάλλοντος.

2010-  Αθήνα- Ως επιστημονικός υπεύθυνος τον Μάιο του 2010 ολοκλήρωσα προσωρινή έκθεση για τους τελευταίους ευρωπαϊκούς νάνους ιπποπόταμους στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, με την χρηματοδότηση της Πρεσβείας της Κύπρου, της Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου και του Δήμου Αγίας Νάπας Κύπρου. Οι τελευταίες ανασκαφές στην Κύπρο πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο 2015.

2010-               Τήλος- Ως επιστημονικός υπεύθυνος οργάνωσα και υλοποίησα  στο νέο εκθεσιακό χώρο στην Τήλο μόνιμη έκθεση για τους τελευταίους ευρωπαϊκούς ελέφαντες, τους ελέφαντες Τήλου. Η έκθεση στεγάζεται σε κτίριο η ανέγερση του οποίου ξεκίνησε από το Ε.Κ.Π.Α. το 2002. Η έκθεση αποτελεί συνέχεια σε άλλο χώρο της έκθεσης που υλοποιήθηκε το 1994.  

2010- Αθήνα- Ως επιστημονικός υπεύθυνος Δημιούργησα μόνιμη  έκθεση στο Πικέρμι Αττικής με στόχο την προώθηση της Ιδέας ανάδειξης ενός Παγκοσμίως γνωστού Ελληνικού Θησαυρού. Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε ομόφωνα κατόπιν προφορικής εισήγησης μου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής. Σήμερα σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή Ραφήνας Πικερμίου καταβάλουμε ιδιαίτερες προσπάθειες για τη δημιουργία Παλαιοντολογικού Πάρκου έκτασης 150 περίπου στρεμμάτων. Η ιδέα αυτή στηρίζεται πλήρως από το Δήμο. Η υπάρχουσα έκθεση φιλοξενεί αποκλειστικά (99%) ευρήματα των ανασκαφών μου στο Παγκοσμίως γνωστό Πικέρμι από τα έτη 2009 και 2010. Οι ανασκαφές συνεχίζονται και σήμερα. Ενδεικτικά το 2015 είχαν διάρκεια 7 εβδομάδων. Το τοπικό Μουσείο εξασφάλισε τη απαιτούμενη δημοσιότητα και με την συμπαράσταση του κοινού, ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου σήμερα καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες για τη δημιουργία σύγχρονου Μουσείου και Πάρκου παλαιοντολογίας, που αποτελεί όνειρο των ελλήνων Γεωλόγων από το 1901.

            Στην περιοχή Πικερμίου έχουν πραγματοποιήσει ανασκαφές οι Ακαδημαϊκοί Ηρακλής  και Μάξιμος Μητσόπουλος στα μέσα του 19ου αιώνα και ο Ακαδημαϊκός Θεόδωρος. Σκούφος στις αρχές του 20ου αιώνα καθώς και οι Ακαδημίες της Γαλλίας και της Αυστρίας.

2010-11            Παρουσίαση σε ιδιαίτερη αίθουσα στο Μουσείο «Θάλασσα» Αγίας Νάπας Κύπρου μόνιμης έκθεσης για το δεκαετές ανασκαφικό και ερευνητικό μου έργο στην Κύπρο. Στην έκθεση παρουσιάζονται γενικά τα ενδημικά θηλαστικά της Μεσογείου και ιδιαιτέρως οι τελευταίοι και μικρότεροι ευρωπαϊκοί ιπποπόταμοι της Αγίας Νάπας που εξαφανίστηκαν μόλις πριν από 11.000 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αίθουσα αυτή διέρχονται κατά την τουριστική περίοδο περισσότεροι από 400 - 500 επισκέπτες ημερησίως από όλο τον Κόσμο και το χειμώνα μαθητές από δεκάδες σχολικές τάξεις.

2013  Ίσιωμα Καρυών Μεγαλόπολης- Ως επιστημονικός υπεύθυνος δημιούργησα ενημερωτικό σταθμό επί των παλαιοντολογικών ευρημάτων που έχει φέρει στο φως το Ε.Κ.Π.Α. δια των καθηγητών Θ. Σκούφου (1900-1910), που διετέλεσε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Ι. Μελέντη (1960-1970) και εμού από το 2011 μέχρι σήμερα. Η έκθεση υλοποιήθηκε σε χώρο που μου διέθεσε στο Ίσιωμα Καρυών ο τοπικός σύλλογος Ισιωματαίων  «Αγ. Δημήτριος» που στηρίζει θερμά το έργο μου.

            Ο σταθμός φιλοξενεί τα νεώτερα ευρήματα από τις προσωπικές μου ανασκαφές στην «Γράνα του Σκούφου». Ύστερα από πολυετείς δημόσιες προσπάθειες και ομιλίες μου στη  Μεγαλόπολη και στο Ίσιωμα Καρυών ο Δήμος και η Περιφέρεια προγραμματίζουν την ανέγερση τοπικού Μουσείου για το κτίριο του οποίου ήδη έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση.

2015-                 Δημιουργία απλής ενημερωτικής έκθεσης για τις παλαιοντολογικές ανασκαφές Πικερμίου στο Νέο Πολιτιστικό Κέντρο Ραφήνας – Πικερμίου και εργαστηρίου συντήρησης απολιθωμάτων στο Πικέρμι. Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια της συνεργασίας μου με το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου. Παρουσιάστηκαν τα πρώτα συντηρημένα ευρήματα αποκλειστικά των ανασκαφών Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2015 στη Ρεματιά Πικερμίου στην θέση PV1 που εντόπισα το 2008..

2015-               Ολοκληρώνεται στα πλαίσια των προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α. έκθεση που θα παρουσιάζει τρισδιάστατη εκτυπωμένη αναπαράσταση των τελευταίων ελεφάντων Τήλου. Η πρωτοποριακή αυτή εργασία για τα ευρωπαϊκά δεδομένα υλοποιείται σε συνεργασία του Ε.Μ.Π. (Επ. Υπεύθυνος Καθ. Χ. Προβατίδης), του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ε.Κ.Π.Α., του Τμήματος Βιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

            Θα παρουσιάζεται σχεδόν πλήρης σκελετική αναπαράσταση του ελέφαντα της Τήλου που κατασκευάζουμε ύστερα από μοντελοποίηση και 3D εκτυπώσεις πλήρους σκελετού. Για τη μοντελοποίηση χρησιμοποιήθηκαν αξονικές τομογραφίες και σκαναρίσματα απολιθωμάτων με λέιζερ και αλλομετρική επεξεργασία χιλιάδων μετρήσεων. Η έκθεση θα λειτουργήσει αρχικά στο Ε.Κ.Π.Α. και κατόπιν εφόσον εξασφαλιστούν πόροι στη νήσο Τήλο.

2015-            Στα πλαίσια συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ολοκληρώνεται η ψηφιακή παρουσίαση της γεωλογικής εξέλιξης της Πύλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου.

           


Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ή ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ.

 

Με τη δημιουργία όλων αυτών των μόνιμων εκθέσεων - μουσείων μου δόθηκε η ευκαιρία της εκπαίδευσης των φοιτητών μου όλων των βαθμίδων στον τομέα της Μουσειολογικής παρουσίασης γεωλογικών αντικειμένων, στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στην μεταφορά της γνώσης στο κοινό.

Οι φοιτητές μας έμαθαν να ομιλούν σε κόσμο , να μεταφέρουν εμπειρίες και βιώματα και όχι απλές γνώσεις μια και συνειδητά ορίζω τα ίδια άτομα, να ανασκάψουν, να φτιάξουν με τα χέρια τους τις εκθέσεις και να τις παρουσιάζουν στο κοινό, σε ενήλικες, σε μαθητές λυκείου ή και ακόμη σε προνήπια στα πλαίσια ξεναγήσεων στο Μουσείο στο Ε.Κ.Π.Α.   

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια των καθημερινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις τάξεις που οργάνωσα για πρώτη φορά στο Μουσείο Παλαιοντολογίας.

Εκεί μεταμόρφωσα μια αίθουσα που επί δεκαετίες ήταν αποθήκη σε χώρο όπου το Πανεπιστήμιο «συνομιλεί» με την κοινωνία.

Ο φοιτητής από εκπαιδευόμενος γίνεται εκπαιδευτής, είναι η στιγμή που ο φοιτητής μεταμορφώνεται σε έναν υπεύθυνο πολίτη.


 

Σ5                       ΣΥΝΟΨΗ: Συνεργασίες με ΟΤΑ και ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

 

Στο πλαίσιο του ερευνητικού και μουσειολογικού μου έργου έχω πολυετείς (ορισμένες άνω των 20 ετών) συνεργασίες επιτυχώς με :

  • Το Υπουργείο Πολιτισμού (Κεντρικές υπηρεσίες)
  • Το Υπ. Παιδείας και Δια βίου Μάθησης.
  • Τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
  • Τη Γεωλογική Επισκόπηση Κύπρου.
  • Το Δήμο Αγίας Νάπας Κύπρου
  • Την Κοινότητα Ξυλοφάγου Κύπρου
  • Το Δήμο Λέσβου
  • Το Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας
  • Το Δήμο Μεγαλόπολης
  • Το Δήμο Πόρου
  • Το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου (Και την Κοινότητα Πικερμίου)
  • Το Δήμο Ρόδου
  • Tο Δήμο Τήλου
  • Την Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου
  • Την Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Τη Νομαρχία Ευβοίας
  • Τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής
  • Τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
  • Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας
  • Το Μουσείο Γουλανδρή φυσικής Ιστορίας

 

Σ6 ΣΥΝΟΨΗ:

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΟΥ

 

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΕΤΕΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΓΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ 4 ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΙΔΩΝ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ, ΤΑ 3 ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΩΣ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

 

 

Τα νέα είδη περιλαμβάνουν 3 ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΠΛΕΙΣΤΟΚΑΙΝΟΥ, νέα για την επιστήμη και ένα του Μειόκαινου

 

Τον ελέφαντα Εlephas tiliensis, που είναι ο τελευταίος Ευρωπαϊκός ελέφαντας.

 

Τον ελέφαντα Elephas chaniensis, που εντόπισαν δύτες σε υποθαλάσσιο σπήλαιο στο Βάμο Χανίων.

 

Τον ελέφαντα Elephas xylofagou, μοναδικό κρανίο του οποίου εντόπισα και ανέσκαψα στην Κύπρο.

 

ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΙΟΚΑΙΝΟΥ

Τον Αcerorhinus neleus, Ρινόκερο άνευ κεράτων από τις προσωπικές μου ανασκαφές στην Κερασιά Ευβοίας.

 


 

ΣΤΟ ΕΡΓΟ MOY ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ

(Οι συνεργασίες προκύπτουν από τις συνδημοσιεύσεις)

 

  • Η νέα πλουσιότατη πικερμική συλλογή Μειοκαινικών Θηλαστικών από την Θέση PV1.
  • H συλλογή Μειοκαινικών Θηλαστικών Κερασιάς Ευβοίας,
    • Η συλλογή ιπποπόταμων από Αγία Νάπα Κύπρου, των τελευταίων Ευρωπαϊκών Ιπποπόταμων.
    • Τα εξαιρετικά σπάνια για τον ευρωπαϊκό χώρο απολιθωμένα αυγά μεγάλης Χελώνας από τα πλειοκαινικά στρώματα Ρόδου
    • Το μοναδικό γνωστό στο κόσμο μέχρι σήμερα με σημαντική πληρότητα τμήμα σκελετού του Metailurus parvulus από τη Κερασιά Ευβοίας.
    • Το μοναδικό παγκοσμίως μέχρι σήμερα γνωστό κρανίο Ελέφαντα από την Κύπρο. Κά.
    • Τα μοναδικά γνωστά βιοδηλωτικά ίχνη βάδισης ενδημικών Θηλαστικών της Ρόδο.
    • Τα μοναδικά γνωστά βιοδηλωτικά ίχνη βάδισης ενδημικών Θηλαστικών στην Πάφο Κύπρου.
    • Το σπανιότατο κρανίο Αnancus arvernesis από τη Ρόδο.
    • Η 3D μοντελοποίηση του Οs petrosum των ελεφάντων Τήλου.
      • Οι μελέτες για την κατανομή και την  μικροκατανομή ουρανίου στα οστά.
      • Οι εργασίες για χρονολογήσεις θαλάσσιων αναβαθμίδων.
      • Οι μελέτες παλαιοιστολογίας.
      • Οι δημοσιεύσεις σχετικά με τον έλεγχο καύσης οστών.

                  

ΚΑΙ

 

  • Έχω υλοποιήσει περισσότερες από 50 ανασκαφές στην Ελλάδα και στη Κύπρο.
  • Έχω περισσότερες από 50 ομιλίες και σεμινάρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
  • Έχω δημιουργήσει μια μεγάλη ανασκαφική – μουσειολογική ομάδα και χωρίς κεντρικές χρηματοδοτήσεις και έχω υπογράψει ενδεικτικά μόνον στα τελευταία 5 χρόνια περισσότερες από 100 πολύμηνες συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
  • Έχω δημιουργήσει 10 μόνιμες παλαιοντολογικές εκθέσεις ή αίθουσες σε Μουσεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο που δέχονται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές και πολίτες, έλληνες και ξένους.
  • Οργάνωσα στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Ε.Κ.Π.Α. ειδικό χώρο για εκπαιδευτικά προγράμματα.
  • Έχω οργανώσει σε άλλες πόλεις εκπαιδευτικά προγράμματα γεωλογικού -παλαιοντολογικού περιεχομένου.
  • Έχω οριστεί κατ΄επανάληψη κριτής και Guest editor σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
  • Έχω περισσότερα από 160 καθαρά επιστημονικά κείμενα σε επιστημονικά περιοδικά, συνεδριακούς τόμους  ή ανακοινώσεις.
  • Σχεδόν όλοι οι φοιτητές μου, κάτοχοι διατριβής που επόπτευσα έχουν σχετική εργασία με σημαντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
  • Έχω συμμετάσχει ως μέλος (εκπρόσωπος Ελλάδας) ή Γενικός Γραμματέας σε μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία που ασχολείται με τη επιστημονική αλλά και αθλητική σπηλαιολογία.

 

  • Και

 

  • Είμαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών…..

 


 

Σ7       ΣΥΝΟΨΗΟι αναφορές στο έργο μου είναι ποικίλες και ξεπερνούν με τους μετριότερους υπολογισμούς τις 450. Πολλές είναι οι αναφορές στον ημερήσιο τύπο και στο διαδίκτυο.

 

Αναφορές:

 

  • Στα νέα είδη για την επιστήμη τα οποία έχω προσδιορίσει σε συνεργασία με μέλη της ομάδας μου.
  • Σε κοινοποιήσεις των τιμητικών τίτλων που έχω.
  • Στον τύπο, στο ραδιόφωνο, στην Τηλεόραση.
  • Στις δημόσιες ομιλίες μου.
  • Στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχω οργανώσει στο Μουσείο Παλαιοντολογίας Γεωλογίας.
  • Στις τοπικές εκθέσεις που έχω δημιουργήσει.
  • Στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχω οργανώσει στο Ρέθυμνο σε συνεργασία με ΜΓΦΙ.
  • Στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχω οργανώσει στον ενημερωτικό σταθμό Ισιώματος Καρυών.
  • Σε όλες τις παλαιοντολογικές ανασκαφές μου.
  • Αναφορές σε επιστημονικές ανακοινώσεις μου.
  • Αναφορές ποικίλες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Και φυσικά οι επιστημονικές αναφορές στις επιστημονικές δημοσιευμένες εργασίες μου και ανακοινώσεις.

Σ8  ΣΥΝΟΨΗ: Δραστηριότητες και εργασία στα φοιτητικά μου χρόνια στις αρχές της δεκαετίας 1970-1980

 

 

  • Στα πρώτα φοιτητικά χρόνια σε ηλικία 19-20 ετών επέλεξα όπως εργαστώ στο χώρο των εκδόσεων
  • ως «επιστημονικός συνεργάτης» σε εγκυκλοπαίδειες (Brittanica).
  • ως συνεργάτης και μεταφραστής του έργου ο «Θαυμαστός κόσμος των Ζώων» του εκδοτικού οίκου Xρυσός Τύπος.   
  • ως «φωτογράφος» (Ημερολόγια, αθλητικά έντυπα).
  • ως «δημοσιογράφος» (Αθλητικό και εμπορικό ρεπορτάζ).
  • Το έργο μου αυτό διακόπηκε με τη στράτευση μου. Υπηρέτησα στις ένοπλες δυνάμεις 30 μήνες και απολύθηκα ως ανθυπολοχαγός.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

 

                  Γεννήθηκα στην Αθήνα.

 

ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΙ

  1.  To 1968 oλοκλήρωσα τις σπουδές μέσης εκπαίδευσης με βαθμό Λίαν Kαλώς.
  2.  ΤΤο 1968 εισήλθα στο Φυσιογνωστικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών από το οποίο τον Μάρτιο του 1974 πήρα πτυχίο με βαθμό Λίαν καλώς.
  3.  1970 τελειοποίηση της Γερμανικής Γλώσσας στο Sprachen und Dolmetscher Institut του Μονάχου της Γερμανίας.
  4. ΑΑπό την 1η Μαΐου 1973 έως την 1η Νοεμβρίου 1975.- Στρατιωτική θητεία ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού.
  5.  Από το 1977-έως και σήμερα ενημερώνομαι συνεχώς δια απλών μονοήμερων ή πολυήμερων επισκέψεων και συνεργασιών σε θέματα οργάνωσης Μουσείων στην Αμερική, Αυστρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία κά.
  6.  
  7.  Τον Οκτώβριο του 1980 έως και τον Αύγουστο 1981 ήμουν υπότροφος του Αυστριακού Bundesministerium für Wissenschaft und Forschung. Στην Αυστριακή πρωτεύουσα εργάστηκα στο Naturhistorisches Museum Wien καθώς και στο Institut für Palaeontologie του Πανεπιστημίου της Βιέννης με κύριο αντικείμενο τη μελέτη των ενδημικών ελεφάντων Τήλου.
  8.  16 Ιουνίου 1983, αναγορεύθηκα διδάκτορας των Γεωλογικών Επιστημών με βαθμό "Άριστα" με εργασιά επί των ελεφάντων Τήλου.
  9.  Εργάστηκα κατ΄επανάληψη στο Naturhistorisches Museum Wien με αντικείμενο τη συγκριτική μελέτη απολιθωμένων Σπονδυλωτών του Ελληνικού χώρου με ευρωπαϊκά απολιθώματα.
  10.  18 Μαρτίου, 1991 εξελέγην επίκουρος καθηγητής Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας στο Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  11.  16 Μαΐου 1997 εξελέγην αναπληρωτής καθηγητής της Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας στο Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  12. Από τον Σεπτέμβριο του 2004 έως και τον Ιανουάριο  του 2005 πήγα με ερευνητική εκπαιδευτική άδεια στην Κύπρο (Γεωλογική επισκόπηση Κύπρου), στην Αυστρία (Naturhistorisches Museum Wien), στην Ιταλία στο Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου “La Sapienza” της Ρώμης, αλλά και στα αντίστοιχα τμήματα των Πανεπιστημίων της Μεσσήνας και του Παλέρμου και κατόπιν στο Νatural History Museum of London και στο University College of London. Κατά την διάρκεια της παραμονής μου εξωτερικό ασχολήθηκα με την συγκριτική μελέτη των ενδημικών Θηλαστικών της Ελλάδος της Κύπρου και της Σικελίας και μελέτησα πληθώρα σχετικών συλλογών και σχετικών δημοσιεύσεων. Παράλληλα πραγματοποίησα υπαίθριες παρατηρήσεις στην Κύπρο και στην Σικελία. Στο διάστημα της παραμονής μου στο εξωτερικό συνεργάστηκα με συναδέλφους από την Βιέννη, Ρώμη, Παλέρμο και Λονδίνο.
  13.  

Το 2007 εξελέγην Καθηγητής Παλαιοντολογίας –Στρωματογραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α.

  1. 14.        Ομιλώ και γράφω την Αγγλική και τη Γερμανική γλώσσα.

 

  1. 3.                 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ - ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

         

3.1                          Υπότροφος για ένα έτος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

3.2                          Υπότροφος του Αυστριακού Bundesministerium für Wissenschaft und Forschung κατά το Ακαδημαϊκό έτος 1979-80.

3.3                          1997: Τιμητικό Δίπλωμα από το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης της σχολής Γραφικών Τεχνών και καλλιτεχνικών Σπουδών για την Συμβολή και Προσφορά στο Τμήμα (Αιγάλεω, 13 Μαΐου 1997).

3.4            1997: Επίτιμος Δημότης Δήμου Τήλου.

3.5            2001: Τιμητική διάκριση από τον Δήμο Ελυμνίων για το έργο μου στην Βόρεια Εύβοια.

3.6                          2004: Τιμητική διάκριση από τον Δήμο Τήλου για το έργο μου στο νησί.

3.7                          2006: Τιμητική διάκριση από τον Δήμο Πόρου για το έργο μου στο νησί.

3.8                          2009 :  Mέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και  Τεχνών.

 

4.          ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

4.1        1976 Διορίστηκα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως βοηθός του Γεωλογικού και Παλαιοντολογικού Μουσείου.

4.2                   1983 εντάχθηκα στους Λέκτορες του Γεωλογικού Τμήματος  

4.3                   1984 μονιμοποιήθηκα σε προσωποπαγή μόνιμη θέση Λέκτορα

4.4                   1986 επανεντάχθηκα με μονιμοποίηση στη Βαθμίδα του Λέκτορα στο Γεωλογικό Τμήμα.

4.5                   1991 Διορίστηκα ύστερα από  εκλογή ως  Επίκουρος Καθηγητής.

4.6                   1997 Διορίστηκα ύστερα από εκλογή ως Αναπληρωτής Καθηγητής Παλαιοντολογίας-Στρωματογραφίας στον Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.  

4.7                   2008 Διορίστηκα ύστερα από εκλογή Καθηγητής Παλαιοντολογίας - Στρωματογραφίας στον Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών   

 

5.            ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ -ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

 

5.1               1982, 5 Απριλίου. «Παλαιοντολογικές ανασκαφές στο Πικέρμι Αττικής» Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

5.2                                1986, 1 Νοεμβρίου. Επίσκεψη και ξενάγηση των Φίλων του Μουσείου Γουλανδρή στην σπηλιά της Βραώνας ομιλία στο πεδίο σχετική με τις παλαιοντολογικές ανασκαφές και την ανασκαφή του σπηλαίου.

5.3                                1987, 23-24 Μαΐου, Επίσκεψη των φίλων του Μουσείου Γουλανδρή στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Μυτιληνιών Σάμου. Ομιλία σχετική με τα απολιθωμένα θηλαστικά της Σάμου.

5.4                                1988, 22 Μαΐου."Η Προέλευση και η εξέλιξη της ζωής." Σύλλογος Επιστημόνων Χαλανδρίου: Ο Ευριπίδης. (Με συνομιλητή τον Βιολόγο Ε. Καθηγητή Θ. Κατσώρχη),

5.5                                1989, Παρουσίαση της Γεωλογίας της λεκάνης Μεγάρων στους Φίλους του Μουσείου Γουλανδρή. Αθήνα.

5.6                                Πληθώρα ξεναγήσεων στο Γεωλογικό και Παλαιοντολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι ξεναγήσεις αυτές έχουν πραγματοποιηθεί σε μαθητές σχολείων, σε φοιτητές διαφόρων τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ομάδες προσωπικού υπουργείων κλπ., σε ξένους προσκεκλημένους του Πανεπιστημίου, σε ομάδες συνέδρων κλπ. Οι ξεναγήσεις αυτές είχαν ως σκοπό την ενημέρωση του κοινού και παράλληλα την προβολή του Τμήματος Γεωλογίας σε θέματα σχετικά με την Παλαιοντολογία και την Στρωματογραφία.

5.7               1988, Επιστημονική ενημέρωση φοιτητών του Institut für Geographie der Universität Wien (Prof. H. Nagl) στο Πικέρμι, στη Ραφήνα και στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

5.8               1988, 2 Οκτωβρίου. Επιστημονική ενημέρωση φοιτητών του Institut und Museum für Geologie und Palaeontologie der Georg –August Universität (Prof. W. Riegel) στην περιοχή Πικερμίου.

5.9                                1989, 30 Ιανουαρίου. Επιστημονική ενημέρωση στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας στα πλαίσια του προγράμματος για τη δημιουργία εθνικής ομάδας σπηλαιοδιάσωσης (ΥΠ.ΠΟ., Εφ. Παλ. Σπηλ. 102).

5.10                          1992, 29 Ιανουαρίου. Επιστημονική ενημέρωση στην περιοχή Πικερμίου και στα χάσματα των ασβεστόλιθων στο Αττικό Άλσος στα πλαίσια του Α' Πανελληνίου Σπηλαιολογικού Συνεδρίου στις (Σχετ. ΥΠ.ΠΟ., Εφ. Παλ. Σπηλ., 1790 / 24-12-1992).

5.11                          1995, Ξενάγηση στο Σπήλαιο Χαρκαδιό Τήλου σπουδαστών του «The Ross School” από το East Hampton Ν.Υ.

5.12                          Συμμετοχή στη Δραστηριότητα των Φίλων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας «ΒΡΑΧΟΣ ΚΑΙ ΖΩΗ-ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ» Παρουσίαση στους συμμετέχοντες του Γεωλογικού και Παλαιοντολογικού Μουσείου του Πανεπιστήμιου Αθηνών, και στο ύπαιθρο του Πικερμίου, της απολιθωματόφορου περιοχής της Ραφήνας και του Σπηλαίου της Βραώνας.

5.13                          2004, 24 Ιανουαρίου. «Παλαιοντολογικές ανασκαφές στα νησιά της Μεσογείου» Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών. Τοπικό Τμήμα Ιστιαίας Δήμου Ωρεών.

5.14           2001, Ιούλιος. Διάλεξη στη Λίμνη Ευβοίας τον Ιούλιο 2001 με θέμα τις Παλαιοντολογικές ανασκαφές στην Κερασιά Ευβοίας στα πλαίσια των Ελυμνίων 2001.

5.15           2003, Οκτώβριος. Διάλεξη τον στην Αγία Νάπα Κύπρου με θέμα τις Παλαιοντολογικές ανασκαφές.

5.16           2003, Οκτώβριος. Διάλεξη τον στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Κύπρου με θέμα «Τα ενδημικά Θηλαστικά της Ελλάδας και της Κύπρου».

5.17                          2006, Ιανουάριος. «Η γεωλογική Ιστορία της Γης μέσα από τα απολιθώματα.» Εταιρεία Αστρονομίας Χαλκίδας. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας. 29/01/06.

5.18                          Σεμινάρια Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε). Αθήνα, 1983, 1985, 1986, 1989, 1990, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002.

5.19                          1986, 13-18 Φεβρουαρίου. Πανελλήνιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Ξεναγών. Ηράκλειο Κρήτης, Σεμινάριο Σχολής Αυτοδυτών, ΕΟΥΔΑ. Αθήνα.

5.20                          1989, Σεμινάριο Επιστημονικής και Αθλητικής Σπηλαιολογίας. Ηράκλειο Κρήτης, 1989.

5.21                          1989, 29 Φεβρουαρίου Britisch School at Athens (Fitch Laboratory). Συνάντηση με θέμα: Απαντήσεις σε καινούργιες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Ελλάδα. 29-2-1989). Τίτλος ανακοίνωσης. "Recent Work in Vertebrate Paleontology”

5.22                          1991, Πρόγραμμα Κατάρτισης στελεχών για την υποστήριξη των προγραμμάτων "Νέοι και Βουνό" της Γ.Γ.Ν.Γ., Ε.Σ.Ε. Αθήνα

5.23                          1992, Σεπτέμβριος. Σεμινάριο "Φυσική και Αρχαιολογία" Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Eπιδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και το ΥΠ.ΠΟ.

5.24                          1992, Σεμινάριο διαχείρισης και προστασίας του Περιβάλλοντος. Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

5.25                          1993, Πρόγραμμα Κατάρτισης ανέργων Αρχαιολόγων του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας (Οκτ-Δεκ. 1993, Χρηματοδότηση ΥΠ.ΠΟ - ΕΕ).

5.26           1993, 9-13 Σεπτεμβρίου, ΙGCP-329. Γεωλογική ξενάγηση των συνέδρων στον Ισθμό Κορίνθου. Palaeogeographic and palaeocologic evolution of Partethyan basins during Neogene and their correlation to the global scales.  

5.27                          1993, Α' Σεμινάριο ΤΕΙ Αθηνών. (Δημιουργία, οργάνωση και λειτουργία εργαστηρίων Συντήρησης Αρχαιολογικού υλικού και έργων Τέχνης (Οκτ- Δεκ. 1993).

5.28                          Β' Σεμινάριο ΤΕΙ Αθηνών. Η πολιτιστική κληρονομιά και οι βάσεις της για την προστασία της. Μνημεία Έργα τέχνης και Αρχαιολογικά Αντικείμενα.

5.29                          1995, Πρόγραμμα επιμορφωτικού Σεμιναρίου Διπλωματούχων ξεναγών «Η Ελλάδα μέσα από τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές» Πολεμικό Μουσείο, Αθήνα 6-10/2/1995. Τίτλος: «Αττικό τοπίο και περιβάλλον κατά την Προϊστορική περίοδο».

5.30                          1996, Μάιος. Σεμινάριο «Κατάρτιση Ξεναγών Σπηλαίων» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

5.31                          1996 Μάρτιος, Επιμορφωτικό Σεμινάριο Διπλωματούχων ξεναγών Κέρκυρας «Η Βορειοδυτική Ελλάδα μέσα από τα πορίσματα των πρόσφατων Ερευνών. Οργανώθηκε από την 3η Γενική Διεύθυνση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα.

5.32                          2000, Απρίλιος, Σεμινάριο Κατάρτισης Ξεναγών Σπηλαίων Αρεόπολη.

5.33                          Εκπαιδευτής σε σεμινάρια του Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. (70/3/6305 Ε.Υ. Κοκκόρου Αλευρά Γεωργία)

5.34                          2002, 7 Οκτωβρίου, Διάλεξη στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας Κύπρου (Λευκωσία, 07 Οκτωβρίου 2002) Ενδημικά νησιωτικά θηλαστικά του Τεταρτογενούς. Νέα στοιχεία από την παλαιοντολογική ανασκαφή στην Αγία Νάπα.

5.35                          2011, 27 Νοεμβρίου. Έζησαν Δεινόσαυροι στην Ελλάδα? Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας Ε.Κ.Π.Α.

5.36                          2011, 2012, 2013, 2014, 2015- Oργάνωσα και υλοποίησα εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου.

5.37                          2013, 25 Φεβρουαρίου. «Τα δακτυλίδια της Φωτιάς. Ηφαιστειότητα- Παγκόσμιο Κλίμα και Βιοποικιλότητα». Σύλλογος Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Αθήνα.

5.38                          2013, 31 Mαρτίου. 110 χρόνια παλαιοντολογικές ανασκαφές στην Μεγαλόπολη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας Ε.Κ.Π.Α.

5.39                          2014, Επιστημονική ενημέρωση παλαιοντολόγων με εξειδίκευση στα Προβοσκιδωτά στο Πικέρμι, στο Σπήλαιο Χαρκαδιό Τήλου και στο Μουσείο Παλαιοντολόγος Ε.Κ.Π.Α.

5.40                          2014, 9 Απριλίου. Μαθήματα και ομιλίες Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. « Η ιστορία του Φυσικού Κόσμου».

5.41           2012, Ιnstructor on field trip in south Corinth gulf –sea level indicators. March 22, Ιnternational workshop. Cost action ES0701 – improved constrains on models of glacial isostatic adjustment. SLALOM 2012.

5.42           2012, 09 Νοεμβρίου, Aυστριακή Πρεσβεία. 100 years of Ηellenic Αustrian paleontological co-operation.

5.43           2012, 19 Αύγουστου. Ανδρονιάνοι Κύμης. Γεωλογικό ταξίδι στο παρελθόν της Εύβοιας. Αναπτυξιακές δυνατότητες.

5.44           2009, 30 Μαρτίου. Παλαιοντολογικές ανασκαφές στη σύγχρονη Ελλάδα. Σύλλογος Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

5.45                          2001, 2 Φεβρουαρίου. Παλαιοντολογική μελέτη Κύπρου. Ομιλία στη Γεωλογική Επισκόπηση Κύπρου. (Ανακοίνωση ερευνητικών αποτελεσμάτων σε κλειστό ακροατήριο).

5.46                          2009 19 Δεκεμβρίου. Αναζητώντας την εξελικτική πορεία απολιθωμένων Σπονδυλοζώων της Μεσογείου. Ομιλία στο Ε.Κ.Π.Α.

5.47                          2013, 7 Ιουνίου. Ίσιωμα Καρυών Μεγαλόπολης. Φυσικός πλούτος και αναπτυξιακές δυνατότητες. Εκδήλωση του Παρράσιου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομίας (Π.Π.Π.Κ.) στην Παλαιά Βουλή.

5.48                          2009, 18 Μαΐου. Απολιθωμένα θηλαστικά στα νησιά της Μεσογείου κατά τεταρτογενές. Μεταναστεύσεις, εξέλιξη και εξαφανίσεις. Λευκωσία Κύπρου.

5.49                          2012, 2 Αυγούστου. «Οι απολιθωματοφόρες θέσεις Ρέθυμνου. η ανάγκη ανάδειξης και προστασίας τους». Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρέθυμνου.

5.50                          2012, 26 Φεβρουαρίου. «Ενδημικά Θηλαστικά στα νησιά της Μεσογείου». Μουσείο Παλαιοντολογίας Γεωλογίας Ε.Κ.Π.Α.

5.51                          2014, 25 Ιανουαρίου. Ας γνωρίσουμε την Πατρίδα μας, ας αναδείξουμε όλοι μαζί τους Θησαυρούς που κρύβει ό τόπος μας, ας επιτρέψουμε στην Παλαιοντολογία να γίνει κύριος μοχλός προβολής της Παρρασίας στον Διεθνή χώρο. Πολιτιστικό Κέντρο Μεγαλόπολης.

5.52                          2015, 28 Φεβρουαρίου. Megalopolis Isioma. «114 years after the first excavation by NKUA and the Post Lignite era».

5.53                          2012, 1 Απριλίου, Aπολιθώματα και Ψέματα ή καλύτερα Απολιθώματα, Αλήθειες και Ψέματα. Μουσείο Παλαιοντολογίας - Γεωλογίας Ε.Κ.Π.Α.

5.54                          2014, 27 Οκτωβρίου. Παλαιοντολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα και Κύπρο και αναπτυξιακές δυνατότητες. Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα». Δήμος Αγίας Νάπας.

5.55                          2014, 12 Απριλίου. Το Ιστορικό των παλαιών και πρόσφατων παλαιοντολογικών ανασκαφών στο Πικέρμι. Προοπτικές αξιοποίησης της Φυσικής μας Κληρονομίας. Ραφήνα.

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

 

6.1               VII th International Congress on Mediterranean Neogene 27 Sept -2 Oct 1979. Μέλος της «Committee»de la Redaction des publications Περιλαμβάνουν 3 τόμους συνολικά σχεδόν 1200 σελίδων.

6.2               "Guest Editor” “Modern Geology” νοΙ.13, Νο 2, Special Issue on Fossil Vertebrates.

6.3                                 Δελτίο Ε.Σ.Ε. XIX, Τεύχος 1-2, Επιμέλεια έκδοσης σε συνεργασία με τον Δρ. Α. Αθανασίου.

6.4                                 Δελτίο Ε.Σ.Ε. XXII, Τεύχος 1-2, Υπεύθυνος έκδοσης.

6.5                                 Δελτίο Ε.Σ.Ε. XVIII, Τεύχος 1-2, Επιμέλεια έκδοσης.

6.6               BBS – Speleological Abstracts. Συνεργάτης της Bibliography Commission of IUS για το έτος 2001.

6.7               2015 – Guest editor  στο Quaternary International


 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KAI TO EΞΩΤΕΡΙΚΟ

 

7.1                              September 27- October 2, 1979. VIIth International Congress on the Mediterranean Neogene Athens,

7.2              September 6-9, 1984 Interim Colloquium on Mediterranean Neogene Marine Megafaunal Palaeoenvironments and Biostratigraphy. Athens. (Publications Secretary) 6-9, 1984.

7.3              1985.- European Union of Geoschiences (EUG VI). Strasbourg. Στο συνέδριο αυτό ορίστηκα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών ως επιστημονικός συντονιστής (Convener) για το συμπόσιο: Fossil Vertebrates and biostratigraphy.

7.4              1987.- European Union of Geoschiences. 13-16 April 1987, Strasbourg. Στο συνέδριο αυτό ορίστηκα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών επιστημονικός συντονιστής (Convener) για το συμπόσιο: Fossil Vertebrates: Biostratigraphy and Ecostratigraphy. Τα πρακτικά του συμποσίου δημοσιεύτηκαν σε ειδικό τόμο της Σειράς Modern Geology στην Αγγλία.

7.5              1990,20-21 Ιανουαρίου  Συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις των εκπροσώπων των σπηλαιολόγων από τις χώρες της ΕΟΚ που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Grimbergen του Βελγίου που είχε ως σκοπό την προετοιμασία της Γενικής Ιδρυτικής Συνέλευσης της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

7.6              1990, 8 Σεπτεμβρίου.- Συμμετοχή στη δωδεκαμελή Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων των Σπηλαιολόγων από τις χώρες της ΕΟΚ που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του XVI Congresso Nationale di Speleologia στην πόλη Udine της Ιταλίας, με σκοπό την υπογραφή του καταστατικού της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων από τους 12 εκπροσώπους των χωρών της ΕΕ.

7.7                              1991, 21 Σεπτεμβρίου.- Συμμετοχή στην δωδεκαμελή Γενική Συνέλευση της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Manchester στο Institut of Sciences and Technology (UMIST).

7.8                              1992, 22 Αυγούστου.- Συμμετοχή στην δωδεκαμελή Γενική Συνέλευση της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που πραγματοποιήθηκε στη πόλη Helecine του Βελγίου.

7.9                              1993 21-23 Μαΐου. Γενική συνέλευση της Speleological Federation of European Community.

7.10                       Το 1996 οργάνωσα διεθνή συνάντηση στην Αθήνα της Speleological Federation of European Community.

7.11                       1995.- Γενικός Γραμματέας του 5th International Congress of the H.S.S. Cave development, Evolution and Cave Environment.

7.12                       1995, 27-29 Οκτωβρίου.- Συμμετοχή στη δωδεκαμελή Γενική Συνέλευση της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων που πραγματοποιήθηκε στο Enniskillen της Βόρειας Ιρλανδίας Κατά την διάρκεια της συνάντησης αυτής είχα την τιμή να εκλεγώ Γενικός Γραμματέας, θέση την οποία κράτησα για τον μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο (δυο συνεχόμενες διετίες).

7.13                       1996, Ιούνιος.- Προσκεκλημένος του Υπουργείου Εσωτερικών της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη μελέτη των απολιθωματοφόρων Σπηλαίων Ξυλοφάγου.

7.14                       1997, 16 Αυγούστου.- Συμμετοχή στη δωδεκαμελή Γενική Συνέλευση της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων που πραγματοποιήθηκε στο Chaux de Fonds της Ελβετίας.

7.15          1998, 25-26 Απριλίου.- Συμμετοχή στη δωδεκαμελή Γενική Συνέλευση της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων που πραγματοποιήθηκε στο Castleton, Derbyshire UK.

7.16                       1999, 6 Φεβρουαρίου.- Συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων που πραγματοποιήθηκε στην Λισσαβόνα .

7.17                       2001 Ιούλιος- 2003 Ιούνιος. Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής διεθνούς σπηλαιολογικού συνεδρίου στην Ελλάδα.

7.18                       2014. Αντιπρόεδρος οργάνωσης συνεδρίου στα Γρεβενά - Σιάτιστα για τα Μαμούθ και τους συγγενείς του.


 

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ, ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΑΥΤΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΠΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΜΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΤΥΧΑΝ ΑΠΟΔΟΧΗΣ

 

8.1             Συμμετοχή στις Παλαιοντολογικές ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν κατ΄ έτος στη Νέα Θέση Πικερμίου (Χωματερή) από το 1976 έως το 1982 (Ε.Υ. Καθ. Ν. Συμεωνίδης).

8.2                            Συμμετοχή στις Παλαιοντολογικές ανασκαφές που πραγμα­τοποιήθηκαν στο σπήλαιο Χαρκαδιό της Νήσου Τήλου, (Καθ. Ν. Συμεωνίδης και Γ. Θεοδώρου) από το 1980 μέχρι σήμερα.

8.3                            Παλαιοντολογικές ανασκαφές που πρα­γματοποιήθηκαν στο σπήλαιο Βραώνας Αττικής από το 1976 μέχρι το 1993 (Ε.Υ. Ν. Συμεωνίδης).

8.4                            Παλαιοντολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Αλιβερίου Ευβοίας το 1977 για τη συλλογή χαυλιοδόντων απολιθωμένων Προβοσκιδωτών (Ε.Υ Υπεύθυνος Καθ. Μ. Δερμιτζάκης).

8.5                            Διερευνητικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν το 1982 στο οροπέδιο Καθαρού Λασιθίου για τη συλλογή απολιθωμένων οστών ενδημικών Hippopotamidae (Σε συνεργασία με Καθ. Μ. Δερμιτζάκη και τον Δρ. J. De Vos.)

8.6                            Πραγματοποίησα την πρώτη επιτόπια μελέτη σκελετικών στοιχείων Σαρκοφάγων (Panthera pardus) στο χερσαίο τμήμα των σπηλαίων του Δυρού.

8.7                            Παλαιοντολογική ανασκαφή για τη συλλογή απολιθωμένων Πλειστοκαινικών νάνων ιπποπόταμων στην περιοχή Μιλάτου της νήσου Κρήτης. (1985) (Hippopotamidae).

8.8             Παλαιοντολογική ανασκαφή σε σπήλαιο της περιοχής Κουκλεσίου. Κατά την ανασκαφή αυτή συλλέχτηκαν οστά και κρανίο Άνω Πλειστοκαινικής Άρκτου (Ursus cf. Arctos).

8.9             Παλαιοντολογική ανασκαφή (Ιανουάριος 1989) πραγματοποίησα πλησίον του Ηρακλείου Κρήτης για τη συλλογή σκελετικών στοιχείων από Φάλαινες του Πλειοκαίνου (Cetacea).

8.10                    Παλαιοντολογική ανασκαφή στην Μαγνησία εντός Πλειστοκαινικών χασμάτων που εντόπισα. Το ανασκαφικό υλικό το διέθεσα αποκλειστικά στον Α. Αθανασίου όπως το συμπεριλάβει στη Διδακτορική Διατριβή του.

8.11                    Έχω πραγματοποιήσει κατ' επανάληψη μετά το 1990 σύντομες παλαιοντολογικές ανασκαφές για τη συλλογή νεογενών Θηλαστικών στην περιοχή Χαλκουτσίου Αττικής.

8.12        Από το Δεκέμβριο του 1993 μέχρι το 2001, το 2006 και το 2015 πραγματοποίησα κατ' επανάληψη μία ή δύο φορές κατ' έτος παλαιοντολογικές ανασκαφές σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας για τη συλλογή Νεογενών Θηλαστικών στην Κερασιάς.

8.13        Έχω πραγματοποιήσει συλλογή απολιθωμένων οστών ελεφάντων από απολιθωματοφόρο θέση, στην Πελοπόννησο (Βλαχιώτη), (Πλειστόκαινο).

8.14        Στην Αργολίδα (Ερμιόνη Ι, Ερμιόνη ΙΙ), (Μειόκαινο).

8.15        Στην Αχαΐα, Καστρίτσι (Πλειοπλειστόκαινο).

8.16        Στην Αιτωλοακαρνανία, Μακύνεια - Μολύκρειο (Πλειοπλειστόκαινο).

8.17        Σε διάφορες θέσεις Κρήτης - Ρέθυμνο Ζουρίδα 2 (Πλειοπλειστόκαινο).

8.18        Το Απρίλιο του 1993 πραγματοποίησα παλαιοντολογική ανασκαφή στην Απολακκιά Ι και Απολακκιά ΙΙ της Ρόδου όπου και συνέλλεξα τμήμα κρανίου με τους δύο χαυλιόδοντες του είδους Anancus arvernensis. Σε συνεργασία με τον Καθηγητή J. Spieldnaes από το Όσλο.

8.19                    Το Απρίλιο του 1994, πραγματοποίησα παλαιοντολογική ανασκαφή στο χωριό Νησίο Ηλείας για τη συλλογή απολιθωμένων Πλειστοκαινικών Χαυλιοδόντων

8.20                    Το 1997 πραγματοποίησα δοκιμαστική παλαιοντολογική ανασκαφή στο σπήλαιο «Μεγάλη Γράβα Λουτσών Δήμου Θιναλίων Κέρκυρας» (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.21                    Το 1997 πραγματοποίησα δοκιμαστική παλαιοντολογική ανασκαφή στο σπήλαιο «Μικρή Γράβα Λουτσών Δήμου Θιναλίων Κέρκυρας» (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.22                    Το 1999 πραγματοποίησα Παλαιοντολογική ανασκαφή για τη συλλογή χαυλιοδόντων Μαστοδόντων στη θέση Απολακκιά 3 της Ρόδου. (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.23                    Τα έτη 2001, 2002, 2003 και 2004 και 2007, πραγματοποίησα παλαιοντολογικές ανασκαφές για τη συλλογή άνω πλειστοκαινικών απολιθωμένων νάνων Ιπποπόταμων (Phanourios minor) στην Αγία Νάπα Κύπρου. (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.24                    Το 2004 κατά τη διάρκεια υπαίθριας παλαιοντολογικής μελέτης στη Κύπρο διάρκειας 2 μηνών και σε συνεργασία με την Γεωλογική Επισκόπηση Κύπρου εντόπισα μια νέα απολιθωματοφόρο θέση Σπονδυλοζώων στην ακτή Ξυλοφάγου Κύπρου (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.25                    Το 2005 συνέλλεξα δείγματα από απολιθωματοφόρες θέσεις της Σικελίας προκειμένου να τα χρησιμοποιήσω σε συγκριτικές μελέτες απολίθωσης.

8.26                    Τον 2005 πραγματοποίησα παλαιοντολογική ανασκαφή στην ακτή Ξυλοφάγου της Κύπρου για τη συλλογή απολιθωμένων νάνων ελεφάντων μέσου μεγέθους σε συνεργασία με την ΓΕΚ. (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.27                    Τον 2006 κατά τη διάρκεια υπαίθριας εργασίας στην Κύπρο εντόπισα τα πρώτα βιοδηλωτικά ίχνη βάδισης Θηλαστικών εντός αιολικών ιζημάτων της Κύπρου (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.28                    Τον Σεπτέμβριο 2006 Παλαιοντολογική ανασκαφή στη Κερασιά Ευβοίας (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.29                    Τον 2006 πραγματοποίησα υπαίθρια μελέτη βιοδηλωτικών ιχνών απολιθωμένων  Σπονδυλοζώων  στη  νήσο  Ρόδο.

8.30                    Τον 2006 κατά τη διάρκεια υπαίθριας εργασίας στην Ανατολική Κρήτη εντόπισα βιοδηλωτικά ίχνη βάδισης Θηλαστικών εντός αιολικών  ιζημάτων  τα  οποία  βρίσκονται ήδη υπό μελέτη.

8.31                    Τον Απρίλιο του 2006 κατά τη διάρκεια υπαίθριας εργασίας στη Αργολίδα εντόπισα στις δύο νέες θέσεις απολιθωμένων Σπονδυλοζώων.

8.32                    Το θέρος 2006 κατά τη διάρκεια εργασίας υπαίθρου στην Κρήτη εντόπισα Βιοδηλωτικά ίχνη βάδισης σπονδυλοζώων τα οποία βρίσκονται ήδη υπό μελέτη (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.33                    Το  Σεπτέμβριο του 2006 πραγματοποίησα παλαιοντολογική ανασκαφή στην Κερασιά Ευβοίας (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.34                    Το Θέρος του 2007 κατά τα πλαίσια εργασιών υπαίθρου εντόπισα θέση όπου παρουσιάζονται βιοδηλωτικά ίχνη βάδισης Θηλαστικών σε αιολικούς σχηματισμού της Ελαφονήσου (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.35                    Τον Οκτώβριο του 2007 πραγματοποίησα παλαιοντολογική ανασκαφή στην Αγία Νάπα Κύπρου  με δεκαμελή ανασκαφική ομάδα ύστερα από υπογραφή συμφωνητικού συνεργασίας μεταξύ του Ε.Κ.Π.Α. και της Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.36                    2008 Kύπρος πραγματοποίησα παλαιοντολογική ανασκαφή στην Αγία Νάπα Κύπρου  με δεκαμελή ανασκαφική ομάδα ύστερα από υπογραφή συμφωνητικού συνεργασία μεταξύ του Ε.Κ.Π.Α. και της Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.37                    2009 Πικέρμι, Θέσεις PV1, Kλασική θέση (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.38                    2010, Κύπρος, Αγία Νάπα. (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.39                    2011, Πικέρμι, Θέσεις PV1, Kλασική θέση (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.40                    2011, ΚΥΤ Μεγαλόπολης (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.41                    2012, Ίσιωμα Καρυών Μεγαλόπολης- Θέση «ΓΡΑΝΑ ΤΟΥ ΣΚΟΥΦΟΥ» (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.42                    2012, Πικέρμι, Θέση PV1, Kλασική θέση (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.43                    2013, Πικέρμι, Kλασική θέση (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.44                    2014, Ίσιωμα Καρυών Μεγαλόπολης, «ΓΡΑΝΑ ΤΟΥ ΣΚΟΥΦΟΥ» και άλλες θέσεις (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.45                    2014, Πικέρμι, Θέση PV1 (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.46                    2014, Σπήλαιο Χαρκαδιό Τήλου (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.47                    2015, Ιούνιος (όλο τον μήνα) Πικέρμι, Θέση PV1 (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.48                    2015, Ιούνιος Κερασιά Ευβοίας, Θέση Κ2 (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.49                    2015, Ιούλιος Κεφαλονιά,  Νέα Θέση.

8.50                    2015, Σεπτέμβριος, (3 εβδομάδες) Πικέρμι, Θέση PV1 (Επιστημονικός υπεύθυνος).

8.51                    2015, Νοέμβριος Κύπρος, Αγία Νάπα θέση Σπήλιος. (Επιστημονικός υπεύθυνος).

 


            

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Από τον διορισμό μου μέχρι σήμερα έχω διδακτικό έργο στα πλαίσια των παρακάτω μαθημάτων ή εργαστηριακών ασκήσεων ή προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών εργασιών καθώς και υποστήριξη διδακτορικών διατριβών.

9.1                                 Ασκήσεις Παλαιοντολογίας στους φοιτητές του Γεωλογικού Τμήματος.

9.2                                 Ασκήσεις Παλαιοντολογίας στους φοιτητές του Βιολογικού Τμήματος.

9.3                                 Ασκήσεις Μικροπαλαιοντολογίας στους φοιτητές του Γεωλογικού Τμήματος.

9.4                                 Ασκήσεις Στρωματογραφίας στους φοιτητές του Γεωλογικού Τμήματος.

9.5               Μάθημα : Κεφάλαια Παλαιοντολογίας στους φοιτητές του Γεωλογικού Τμήματος.

9.6               Μάθημα : Κεφάλαια του Μαθήματος: Εισαγωγή στον προσδιορισμό Απολιθωμάτων, σε φοιτητές του Γεωλογικού Τμήματος.

9.7                                 Μάθημα: Κεφάλαια του Μαθήματος Παλαιοντολογία Σπονδυλωτών στους φοιτητές του Γεωλογικού Τμήματος.

9.8                                 Μάθημα: Κεφάλαια του Μαθήματος Στρωματογραφίας στους φοιτητές του Γεωλογικού Τμήματος.

9.9                                 Ασκήσεις υπαίθρου.

9.10                           Διπλωματικές ασκήσεις.

9.11                           Ασκήσεις υπαίθρου σε φοιτητές ξένων Πανεπιστημίων.

9.12                          Ασκήσεις υπαίθρου σε θέματα συλλογής απολιθωμάτων σε σπουδαστές του Τμήματος Συντηρητών του ΤΕΙ Αθηνών.

9.13                          Εποπτεία πρακτικών ασκήσεων και διπλωματικών ασκήσεων σπουδαστών του ΤΕΙ Αθηνών.

9.14                          Στα πλαίσια της συνεργασίας που έχω με ερευνητές του Δημόκριτου έγινε δυνατό σε φοιτητές, που πραγματοποιούν διπλωματικές ασκήσεις στην Παλαιοντολογία Σπονδυλωτών, να χρησιμοποιούν τις αναλυτικές δυνατότητες, τις οποίες παρέχει το ερευνητικό κέντρο του Δημόκριτου. (Α. Αθανασίου, Σ. Ρουσιάκη, Μ. Φασουλάκη, Μ. Μιχαλοπούλου, Ε. Σταθοπούλου, Μ. Πολυδώρου, Μ. Καραευαγγέλου κά. ).

9.15                          Διδασκαλία του Μαθήματος Μεγαλοπανίδες Καινοζωικού στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας.

9.16                          Διπλωματικές ασκήσεις μεταπτυχιακών Φοιτητών (Ε. Σταθοπούλου, Ν. Πουλακάκη). Η Δρ. Σταθοπούλου υπηρετεί στον Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και ο κος Πουλακάκης ως Eπικ. Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

9.17                          Διδακτορικές διατριβές νέων επιστημόνων και απασχόληση  τους. (Σε τριμελείς ή επιβλέπων). 

  1. Ο Δρ. Α. Αθανασίου εργάζεται επιτυχώς σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού στη Εφορεία Παλαιονθρωπολογίας Σπηλαιολογίας
  2. Ο Δρ. Σ. Ρουσιάκης υπηρετεί σήμερα ως επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
  3. c.                  Ο Δρ. Κ.  Θεοχαρόπουλος απεβίωσε.
  4. Ο υποψήφιος  Δρ. Ι.  Μαργαρίτης υπηρετεί στο Υπ. Περιβάλλοντος.
  5. Μέλος επταμελούς εξεταστικής επιτροπή της Διατριβής του Χημικού Μηχανικού Ν. Ζαχαρία στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Ο Δρ. Ν. Ζαχαρίας σήμερα είναι αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και νυν Πρόεδρος του τμήματος
  6. Η Δρ. Μ. Γκιώνη.  Μέλος της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής στην Διατριβή της Αρχαιολόγου στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Κα Γκιώνη υπηρετεί σήμερα στον ΕΔΟΕΑΠ.
  7. Ο Δρ. Δ. Μιχαηλίδης εργάστηκε μετά τη ολοκλήρωση της διατριβής στο Ε.Μ.Π. και κατόπιν προσελήφθη από την ASCA (Μέλος Τριμελούς)
  8. Η MSc. Α. Παπαναστασίου. Μέλος τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής στην διατριβή της Αρχαιολόγου στην Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μέλος Τριμελούς). Διέκοψε.
  9. Ο Δρ. Ε. Τσιολάκης υπηρετεί σήμερα στη διεύθυνση χαρτογράφησης της Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου ως Γεωλογικός Λειτουργός Μέλος της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής στο Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.
  10. Σύμβουλος (Άτυπα) στο Διδακτορικό του Γ. Ηλιόπουλου στο Πανεπιστήμιο Λέστερ της Αγγλίας. Ο ανωτέρω εργάστηκε με υλικό που του διέθεσα από το ερευνητικό πρόγραμμα των Παλαιοντολογικών ανασκαφών στην Κερασιά Ευβοίας στις οποίες είμαι επιστημονικός υπεύθυνος. Ο Δρ. Γ. Ηλιόπουλος υπηρετεί σήμερα ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
  11. Σύμβουλος (Άτυπα) της υποψηφίας Δρος Victoria Herridge από το UCL που πραγματοποιεί διατριβή στους Μεσογειακούς ενδημικούς ελέφαντες. Η Δρ. V. Herrige υπηρετεί σήμερα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνο
  12. Εκπαιδευτής της Μietze Germonpre στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS ICP 88-B-0087.
  13. Διδασκαλία επί σειρά ετών του Μαθήματος Μεγαλοπανίδες Καινοζωικού στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας.
  14. Ο ΜSc. M. Γεωργίτσης, υποψήφιος Διδάκτωρ. Μελετά εκτενώς τους απολιθωμένους Ιπποπόταμους Αγίας Νάπας. Έχει εργαστεί στα εκπαιδευτικά του Μουσείου Παλαιοντολογίας Γεωλογίας του Ε.Κ.Π.Α. και στο Ε.Μ.Π. (Επιβλέπων).
  15. Η ΜSc. B. Περδίου υποψήφια Διδάκτωρ. Αντικείμενο τις συλλογές  Φυσικής Ιστορίας σε Μουσεία και σε ιδιώτες. Έχει εργαστεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Παλαιοντολογίας Γεωλογίας του Ε.Κ.Π.Α. και στο Ε.Μ.Π. (Επιβλέπων).
  16. Η ΜSc. Μ. Μαλούχου υποψήφια Διδάκτωρ. Αντικείμενο η εσωτερική συγκριτική μικροιστολογία των οστών Θηλαστικών. Έχει εργαστεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Παλαιοντολογίας Γεωλογίας του Ε.Κ.Π.Α. και στο Ε.Μ.Π.
  17. Η ΜSc. Μ. Αθανασίου υποψήφια Διδάκτωρ.  Έχει εργαστεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Παλαιοντολογίας Γεωλογίας του Ε.Κ.Π.Α. και στο Ε.Μ.Π. (Μέλος τριμελούς επιτροπής)
  18. Η MSc. B. Μητσοπούλου. Υποψηφία Δρ. Έχει εργαστεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Παλαιοντολογίας Γεωλογίας του Ε.Κ.Π.Α. και στο Ε.Μ.Π. (Επιβλέπων).

 

Προπτυχιακές Διπλωματικές εργασίες – Ενδεικτική θεματολογία

Μέσα από αυτές προκύπτουν τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα

 

Αναγνωστοπούλου Χ. Μ.

Βιομετρικές παρατηρήσεις στο Πικερμικό υλικό των ανασκαφών του O. Abel (συλλογή του μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών). Σελ 1-93. Αθήνα, 1987. Ε.Κ.Π.Α

Επιβλέπων

Αγιάδη Κ.

Εισαγωγή στην Παλαιοϊστολογική μελέτη απολιθωμένων χαυλιοδόντων του Ελλαδικού χώρου. Σελ 1-118. Αθήνα, 2003. Ε.Κ.Π.Α

 Επιβλέπων

 

Αναγνώστου Κ.

Συμβολή των μικρομορφολογικών αναλύσεων στην μελέτη της στρωματογραφίας: Η περίπτωση του σπηλαίου Σαρακηνού Βοιωτίας. Σελ 1-127. Αθήνα, 2014. Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 

Γιαουρτσάκης Ι.

Οι απολιθωμένοι Ρινόκεροι της Ελλάδας Βιβλιογραφία και απολιθωματοφόρες θέσεις. Σελ 1-127. Αθήνα, 1999. Ε.Κ.Π.Α

 

Λαμπροπούλου Γ. Μ.

Ταφονομικές παρατηρήσεις στο απολιθωμένο σκελετικό υλικό ανασκαφής 1997, των νάνων ελεφάντων στο σπήλαιο "Χαρκαδιό" της νήσου Τήλου (Δωδεκάνησα, Ελλάδα). Σελ 1-100. Αθήνα, 1999. Ε.Κ.Π.Α

Διαθέτει ιδιωτικό γραφείο Γεωλογικών ερευνών.

Μήλιου Ε.

Βιομετρικές και στρωματογραφικές παρατηρήσεις στα Τεταρτογενή ελάφια της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σελ 1-95. Αθήνα, 1986. Ε.Κ.Π.Α

 

Μιχαλοπούλου Μ. & Φασουλάκη Μ.

Απόλυτες χρονολογήσεις με την τεχνική του συντονισμού της ηλεκτρονικής στροφορμής (ESR) σε οδοντικά στοιχεία νάνων ελεφάντων (Palaeoloxodon antiquus falconeri BUSK) του σπηλαίου Χαρκαδιού Τήλου (νομός Δωδεκανήσων). Σελ 1-97. Αθήνα, 1998. Ε.Κ.Π.Α

 

Μούρκου Μ. & Φιλιππίδη Α.

Ταφονομικές παρατηρήσεις των νάνων ιπποπόταμων Αγίας Νάπας Κύπρου, με χρήση GIS. Σελ 1-134. Αθήνα, 2007. Ε.Κ.Π.Α

Υποψηφία MSc.

Φιλιππίδη- Κάτοχος δύο MSc. Zει και εργάζεται στην Ουτρέχτη.

Παπαβλασοπούλου Ν.

Ανάδειξη και διαχείριση των Γεωλογικών- Παλαιοντολογικών συλλογών με έμφαση στις συλλογές απολιθωμένων Σπονδυλοζώων. Σελ 1-69. Αθήνα, 2004. Ε.Κ.Π.Α

Εργαζόταν έως τώρα στο Ε.Κ.Π.Α και έχει προσληφθεί ως συμβασιούχος στο Μ. Γ.φ.Ι.

Παπαδόπουλος Α.

Δεινόσαυροι. Σελ 1-157. Αθήνα, 2010. Ε.Κ.Π.Α

 

Ζαφειρίου Β. & Μαστρογαλιά

Παρατηρήσεις στα Πικερμικά Βοοειδή. Σελ 1-138. Αθήνα, 1995. Ε.Κ.Π.Α

 

Αθανασίου Α. & Ρουσιάκης Σ.

Μικροκατανομή Ουρανίου σε απολιθωμένους οδόντες ιππαρίων από το Πικέρμι. Σελ 1- 32. Αθήνα, 1989. Ε.Κ.Π.Α

 Α. Αθανασίου, εργάζεται στο ΥΠ.ΠΟ

Σ. Ρουσιάκης , Επίκουρος Καθηγητής

ΕΚΠΑ

 

 

Ενδεικτικές Μεταπτυχιακές εργασίες φοιτητών μου

 

Λύρας Γ.

Η νευρολογία των σύγχρονων και απολιθωμένων Caninae. Σελ 1-71. Αθήνα, 2001. Ε.Κ.Π.Α.

Μέλος τριμελούς επιτροπής-ΕΙΔΙΠ Ε.Κ.Π.Α.

Μητσοπούλου Β.

Βιομετρικές παρατηρήσεις άνω και κάτω γνάθου των Άνω Μειοκαινικών ιππαρίων Πικερμίου Αττικής. Σελ 1-65. Αθήνα, 2012. Ε.Κ.Π.Α.

Επιβλέπων

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ Ε.Μ.Π και Ε.Κ.Π.Α

Παπαβλασοπούλου Ν.

 

Τα σπήλαια ως μνημεία της φύσης και του πολιτισμού. Η περίπτωση των σπηλαίων: Κουτούκι Παιανίας Αττικής και Λιμνών Καστριών. Σελ 1-166. Αθήνα, 2009. Ε.Κ.Π.Α

Μέλος τριμελούς επιτροπής

Μάστερ

 

 

Πουλακάκης Ν.

Διερεύνηση δεσοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA) σε οστά απολιθωμένων νάνων ελεφάντων από τη νήσο Τήλο Δωδεκανήσου και εφαρμογές; αυτού στην ταξινόμηση. Σελ 1-144. Αθήνα, 2000. Ε.Κ.Π.Α

Μέλος τριμελούς επιτροπής (Επιβλέπων)

Υπηρετεί σήμερα ως Επίκουρος Καθηγητής Παν/μίο Κρήτης

Σκέντος Α.

Γεώτοποι της Ελλάδας. Καταγραφή, Αποτύπωση, Γεωλογικό καθεστώς και Γεωτουριστική αξιολόγηση. Σελ 1-144. Αθήνα, 2012. Ε.Κ.Π.Α

Μέλος τριμελούς επιτροπής

 


Ενδεικτικοί τίτλοι – θεματολογία εργασιών φοιτητών

Μαθημάτων μεταπτυχιακού προγράμματος

 

 

Αγιάδη Κ

Νησιωτικές πανίδες Πτηνών του Πλειστοκαίνου στη Μεσόγειο. Αθήνα, 2005. Ε.Κ.Π.Α

 

Γιδαροπούλου Ε. Α. & Παπασπυριδάκου Β. Π.

Αξιοποίηση και Νομοθετικό καθεστώς της Πικερμικής πανίδας σύμφωνα με τις Γεωλογικές καταγραφές. Ακαδημαϊκό έτος 2010-2011. Μάθημα: Γεωλογική κληρονομιά- Γεώτοποι. Ε.Κ.Π.Α

 

Τζωρτζάκη Ε.

Ενδοηπειρωτικές λεκάνες της Πελοποννήσου κατά τη διάρκεια του Νεογενούς και Τεταρτογενούς. Ακαδημαϊκό έτος 2009-2010. Μάθημα: Χερσαία οικοσυστήματα. Ε.Κ.Π.Α

 


Κύριες διδακτορικές διατριβές στις οποίες έχω συμβάλει

 

Αθανασίου Α.

Συμβολή στη μελέτη των απολιθωμένων Θηλαστικών της Θεσσαλίας. Σελ 1-356. Αθήνα, 1996. Ε.Κ.Π.Α

Μέλος τριμελούς επιτροπής

Βλάχου Δ. Θ.

Παλαιοντολογική, Βιοστρωματογραφική και Παλαιοοικολογική μελέτη των ιππαρίων του Ελλαδικού χώρου. Σελ 1-548. Θεσσαλονίκη, 2011. Α.Π.Θ

Μέλος επταμελούς επιτροπής

Γιαννόπουλος Ι. Β.

Συμβολή στη μελέτη σύγχρονων και παλαιών περιβαλλόντων των πλέον σημαντικών Ελληνικών σπηλαίων. Σελ 1-435. Αθήνα, 1999. Ε.Κ.Π.Α

Μέλος τριμελούς επιτροπής

Γκίωνη Μ.

Το παλαιοπεριβάλλον των σπηλαίων της Ελλάδος από την Παλαιολιθική μέχρι το τέλος της Νεολιθικής Εποχής. Σελ 1-181. Αθήνα, 2005. Ε.Κ.Π.Α

Μέλος τριμελούς επιτροπής

Ζαχαρίας Β. Ν.

Νέες τεχνικές στον προσδιορισμό της ηλικίας κεραμικών και ασβεστολιθικών υλικών με θερμοφωταύγεια. Σελ 1-174. Αθήνα, 2000. Ε.Μ.Π

Μέλος επταμελούς επιτροπής

Κοσκερίδου Χ. Ε.

Τα Νεογενή Turritellidae του Ελλαδικού χώρου. Σελ 1-274. Αθήνα, 1995. Ε.Κ.Π.Α

Μέλος επταμελούς επιτροπής

Ρουσιάκης Ι. Σ.

Συμβολή στη μελέτη των ευρημάτων των Θηλαστικών εκ των ανασκαφών της τυπικής θέσεως του Πικερμίου. Σελ 1-259. Αθήνα, 1996. Ε.Κ.Π.Α

Μέλος τριμελούς επιτροπής

Σταθοπούλου Θ. Ε.

Συμβολή στη μελέτη της εσωτερικής μικρομορφολογίας και απολίθωσης Καινοζωικών Σπονδυλοζώων μέσω ραδιοαναλυτικών τεχνικών. Σελ 1-432. Αθήνα, 2006. Ε.Κ.Π.Α

Μέλος τριμελούς επιτροπής (επιβλέπων)

Συλβέστρου Α. Ι.

Στρωματογραφική, Παλαιοντολογική και Παλαιογεωγραφική μελέτη των Νεογενών-Τεταρτογενών αποθέσεων της λεκάνης Κατερίνης. Θεσσαλονίκη, Σελ 1-339. 2002. Α.Π.Θ

Μέλος επταμελούς επιτροπής

Τσουκαλά Σ. Ε.

Συμβολή στη μελέτη της Παλαιοπανίδας των μεγάλων σπονδυλωτών (Carnivora, Perissodactyla, Artiodactyla) του σπηλαίου των Πετραλώνων της Χαλκιδικής. Σελ 1-360. Θεσσαλονίκη, 1989. Α.Π.Θ

Μέλος πενταμελούς επιτροπής

Παπαναστασίου Ανθή

Διέκοψε

Μέλος τριμελούς επιτροπής

 

 

 

Μιχαηλίδης Δ.

Ολοκλήρωσε

Μέλος τριμελούς επιτροπής

Βλάχος Ε. Χ.

Η συμβολή της μελέτης των απολιθωμένων χελωνών στη Στρωματογραφία και Παλαιογεωγραφία του Νεογενούς της Μακεδονίας. Σελ 1-189. Θεσσαλονίκη, 2011. Α.Π.Θ

Μέλος τριμελούς επιτροπής.

Διορίστηκε σε ΜΦΙ στην Αργεντινή.

Λαζαρίδης Γ.

Ολοκλήρωσε

Μέλος τριμελούς επιτροπής


 


Σταθοπούλου Θ. Ε.

Διερεύνηση των μηχανισμών απολίθωσης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον Νεογενών και Τεταρτογενών σκελετικών στοιχείων Σπονδυλοζώων. Σελ 1- 207. Αθήνα, 2000. Ε.Κ.Π.Α

Επιβλέπων

ΕΕΙΔΙΠ

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

 

10.1                                                           Μέλος εξεταστικών επιτροπών του ΙΚΥ.

10.2                           Μέλος της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών του Γεωλογικού Τμήματος.

10.3                           Μέλος της ομάδας Πολιτικής άμυνας του Κτιρίου Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

10.4                           Μέλος της Επιτροπής οργάνωσης του 7ου Συνεδρίου για την Στρωματογραφία του Νεογενούς της Μεσογείου, με απόφαση (15/4/1997 του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών).

10.5                           Μέλος της Ομάδος εργασίας για την έκθεση "Αττικό Τοπίο και περιβάλλον" με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

10.6                           Μέλος της Εποπτικής-Συντονιστικής Επιτροπής Σπηλαίου και Μουσείου Πετραλώνων Χαλκιδικής, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

10.7                           Εκλεγμένο Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (5 διετίες).

10.8                           Εκλεγμένος Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (2 διετίες).

10.9                           Εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Σπηλαιολογική Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επί 5 διετίες.

10.10                     Γενικός Γραμματέας της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2 ΔΙΕΤΙΕΣ - ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΤΟ)

10.11                     Μέλος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας.

10.12                     Διετέλεσα μέλος της European Union of Geosciences (EUG)

10.13                                                                                                                   Συνεργάτης της εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος- Λαρούς- Μπριτάνικα.

10.14                     Εκπρόσωπος του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας στον ΕΟΤ για τις συσκέψεις για διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τα Ελληνικά Σπήλαια.

10.15                     Μέλος Επιτροπής του Παλαιοντολογικού και Γεωλογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

10.16                     Γενικός Γραμματέας του 5ου Διεθνούς Σπηλαιολογικού Συνεδρίου της Ε.Σ.Ε. "Ανάπτυξη, Εξέλιξη και Περιβάλλον Σπηλαίων" (Αθήνα 11, 1994)

10.17                     Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης "Υπόγεια ύδατα, ανάπτυξη, χρήσεις, προστασία" που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και συνδιοργανώθηκε με την Γαλλική Σπηλαιολογική Ομοσπονδία και την Ε.Σ.Ε. (Αθήνα 11/1994).

10.18                     Μέλος της πενταμελούς εξεταστικής επιτροπής της Ε. Τσουκαλά ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. (Τμήμα Γεωλογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Αρ. Πρωτ. 1248 7-7-1994).

10.19                     Σύμβουλος (Άτυπα) στο Διδακτορικό του υποψηφίου Διδάκτορα Γ. Ηλιόπουλου στο Πανεπιστήμιο Λέστερ της Αγγλίας. Ο ανωτέρω εργάστηκε με αδημοσίευτο υλικό που του διέθεσα από το ερευνητικό πρόγραμμα μου που αφορά στις Παλαιοντολογικές ανασκαφές στην Κερασιά Ευβοίας στις οποίες είμαι επιστημονικός υπεύθυνος.

10.20                     Μέλος επταμελούς εξεταστικής επιτροπής υποψηφίου Διδάκτορα στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

10.21                     Μέλος της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας.


 

11.      ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

11.1    Έχω εργαστεί επί σειρά ετών για την υλοποίηση εργασιών σχετικών με τις πάσης φύσεως δραστηριότητες του Τομέα. (οικονομικές, διοικητικές, εκπαιδευτικές, οργανωτικές κ.λ.π.

11.2                           Με απόφαση της Συγκλήτου διετέλεσα επί σειρά ετών υπεύθυνος του Αυτοκινήτου του Τομέα (Από την αγορά του μέχρι τήν καταστροφή του από εμπρησμό).

11.3                           Ασχολήθηκα επί σειρά ετών με συντήρηση, καταγραφή και παρουσίαση παλαιών συλλογών του Μουσείου. Η εργασία αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια των μαθημάτων της Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών, και στα πλαίσια της συνεργασίας με το ΤΕΙ Αθηνών, αλλά και τις εργασίας υποψηφίων διδακτόρων σε μια προσπάθεια να συντηρηθεί υλικό, που παρέμενε ασυντήρητο από το 1900 μέχρι σήμερα και να συνταχθεί κατάλογος των ευρημάτων που αφορούν στην Παλαιοντολογία Σπονδυλωτών. Με την καθοδήγηση μου συντηρήθηκαν και αριθμήθηκαν πολλές χιλιάδες απολιθωμένα οστά. Το έργο αυτό συνεχίζουν σήμερα νεότεροι συνάδελφοι.

11.4                           Διετέλεσα μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών.

11.5                           Έχω προσκληθεί από υπουργεία ή Ο.Τ.Α. προκειμένου να συμμετάσχω σε συσκέψεις που αφορούσαν θέματα στο ερευνητικό και ανασκαφικό μου έργο (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Ε.Ο.Τ., ΥΠ.ΠΟ, Νομαρχία Ευβοίας, Νομαρχία Δωδεκανήσου, Δήμος Ρεθύμνης κ.λ.π.).

11.6                           Διετέλεσα επί σειρά ετών Μέλος της Τριμελούς Διοικούσας επιτροπής του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

11.7                           Διετέλεσα επί σειρά ετών Μέλος της επιτροπής ωρολογίου Προγράμματος του Τμήματος Γεωλογίας.

11.8                           Από το 2009 Διευθυντής Του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Ε.Κ.Π.Α.

11.9            Από το 2014 διατελώ μέλος της Ε.Δ.Ε του μεταπτυχιακού προγράμματος Μουσειολογίας που υλοποιείται με την συνεργασία του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος της Φιλοσοφικής Σχολής και του ΤΕΙ Αθηνών.

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

12.1            ΠΕΝΕΔ: Παλαιοντολογική ανασκαφή σπηλαίου Βραώνας (91 ΕΔ 152. (Ε.Λ.Κ.Ε Αθηνών 70/3/1507). (ΕΥ : Καθ. Ν. Συμεωνίδης).

12.2            ΠΕΝΕΔ ΤΕΙ (91 ΕΔ 156). Πρόγραμμα μελέτης μεθόδων συντήρησης απολιθωμάτων. (ΕΥ Καθ. Δ. Χαραλάμπους).

12.3            ΥΠ. ΑΙΓΑΙΟΥ. Παλαιοντολογική ανασκαφή Τήλου και παρουσίαση των ανασκαφικών αποτελεσμάτων (Ε.Λ.Κ.Ε. 70/3/699). (ΕΥ Ν. Συμεωνίδης- Γ. Θεοδώρου).

12.4            Πρόγραμμα παρουσίασης ευρημάτων στο Παλαιοντολογικό και Γεωλογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (70/3/633)  (ΕΥ Καθ. Ν. Συμεωνίδης).

12.5            Πρόγραμμα έκθεσης "Αττικό Τοπίο και Περιβάλλον". Χρηματοδότηση ΥΠ.ΠΟ. (ΕΥ Καθ. Ν. Συμεωνίδης.

12.6            Πρόγραμμα "Παλαιοντολογική Ανασκαφή στην Εύβοια" (Ε.Λ.Κ.Ε., 70/4/1397, ως επιστημονικός υπεύθυνος).

12.7            Ετήσια ερευνητικά προγράμματα του Τομέα.

12.8                           Αυστριακό πρόγραμμα ανασκαφών Βραώνας στα τέλη της Δεκαετίας 1990 (Μέλος της ερευνητικής ομάδας). (Πρόγραμμα Ρ6955 Geo)

12.9                           Ερευνητικό πρόγραμμα «Οι τελευταίοι ελέφαντες της Ευρώπης» Συγχρηματοδοτούμενο από ΓΓΕΤ και Δήμο ΤΗΛΟΥ (= Υπ. Αιγαίου). (ΕΥ Ν. Συμεωνίδης) Λήξη 10/2001).

12.10                     Ερευνητικό Πρόγραμμα «Συλλογή απολιθωμένων άνω Μειοκαινικών Θηλαστικών από την Βόρειο Εύβοια" (Χρηματοδότηση Συμβούλιο Περιοχής Βορείου Ευβοίας Επιστημονικός υπεύθυνος).

12.11                     Ερευνητικό πρόγραμμα «Συλλογή απολιθωμένων Μειοκαινικών Θηλαστικών από την Βόρειο Εύβοια» Συγχρηματοδοτούμενο από Γ.Γ.Ε.Τ. και Δήμο ΝΗΛΕΩΣ (Επιστημονικός Υπεύθυνος).

12.12                     Ερευνητικό πρόγραμμα «Δοκιμαστική παλαιοντολογική ανασκαφή στην Μεγάλη και στη Μικρή Γράβα Λουτσών Δήμου Θιναλίων Κέρκυρας» (Χρηματοδότηση Δήμος Θιναλίων Βορείου Κέρκυρας. (Επιστημονικός Υπεύθυνος).

12.13                     Ερευνητικό πρόγραμμα «Μελέτη της ευρύτερης περιοχής μεγάλης και μικρής Γκράβας Λουτσών Δήμου Θιναλίων Κέρκυρας». Χρηματοδότηση Πανεπιστήμιο Αθηνών- Ε.Λ.Κ.Ε. 70/4/3370) . (Επιστημονικός Υπεύθυνος).

12.14                     Ερευνητικό πρόγραμμα «Μελέτη των απολιθωμένων Καινοζωικών νησιωτικών Θηλαστικών». Χρηματοδότηση Πανεπιστήμιο Αθηνών- Ε.Λ.Κ.Ε. 70/4/3370) . (Επιστημονικός Υπεύθυνος Αρ. πρωτ. 101304 07/05/2001).

12.15        1997-1998 Ερευνητικό πρόγραμμα Παρουσίασης Παλαιοντολογικής Συλλογής Ρεθύμνου Κρήτης. Χρηματοδότηση «Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας» (ΕΥ Καθ. Ν. Συμεωνίδης).

12.16                     Ερευνητικό πρόγραμμα «Παλαιοντολογική ανασκαφή στην Αγία Νάπα Κύπρου». (Επιστημονικός Υπεύθυνος). Γ.Γ.Ε.Τ. ΕΠΑΝ- Μ. 4.3. (Κωδ. 2013555).

12.17                     Ερευνητικό πρόγραμμα Υπ. Εξ. για την συλλογή στοιχείων και υλικού που συμπεριλάβαμε στο Μουσείο Αχιλλείου Πτελεού. (Επιστημονικός Υπεύθυνος).

12.18                     Ερευνητικό πρόγραμμα για τη δημιουργία Μουσείου Θαλάσσης στο Αχίλλειο Πτελεού (2001-2002) (Επιστημονικός Υπεύθυνος).

12.19                     Ερευνητικό Πρόγραμμα « Παλαιοντολογική Μελέτη Κύπρου» Υλοποιήθηκε ύστερα από επιτυχία σε διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Αθηνών (Προετοιμασία τεχνικού Δελτίου Συμμετοχής, στο διαγωνισμό, οργάνωση ομάδας εργασίας, Εργασία υπαίθρου, υλοποίηση). Ε.Λ.Κ.Ε. 70/4/3370 (Επιστημονικός υπεύθυνος).

12.20        Παλαιοντολογικές ανασκαφές στην Αγία Νάπα Κύπρου. Το 2001 και 2002 ύστερα από πρόσκληση και χρηματοδότηση από το Υπ. Γεωργίας Κύπρου (Γεωλ. Επ. Κύπρου). (Επιστημονικός υπεύθυνος).

12.21        ΜΑΡΤΙΟΣ 2003: Πρόσκληση από Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου για υποβολή πρότασης για συνέχιση των Παλαιοντολογικών ανασκαφών Αγίας Νάπας.

12.22        2002-2003: Διακρατικό Ερευνητικό και Τεχνολογικό πρόγραμμα (Ελλάδα-Ουκρανία). Νέες τεχνικές χρονολόγησης με ΘΦ και EPR. Επιστημονικός Υπεύθυνος Χρ. Μιχαήλ (Δημόκριτος). Συνεργασία με Dr Vadim Chumak Dpt. of Applied Dosimeter, Radiation Protection Institute. ATS Kiev, Ukraine.

12.23        Ελληνοσλοβενική Συνεργασία. 2001-2002. Δοσιμετρία Περιβάλλοντος με εφαρμογή στη Χρονολόγηση με θερμοφωταύγεια γεωλογικών και Αρχαιολογικών Υλικών. (ΕΥ Χρ. Μιχαήλ σε συνεργασία με Δρ. Ν. Ζαχαριά  και Δρ. Ι. Μπασιάκο).

12.24        Πρόγραμμα ανάπτυξης επιστημονικής έκθεσης με τίτλο «Κοχύλια και θάλασσα. Ένας κόσμος χωρίς σύνορα» στη Χατζοπούλειο Βιβλιοθήκη Πόρου ύστερα από απόφαση του Δήμου Πόρου. (70/3/8289), Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε από το Ζεύγος Γεωργίου και Χέλγκας Κανελλάκη.

12.25        Πρόγραμμα ανάπτυξης επιστημονικής έκθεσης για την παρουσίαση των ανασκαφικών ευρημάτων των απολιθωμένων Σπονδυλοζώων του Ανώτερου Μειόκαινου της Κερασιάς ύστερα από απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νηλέως. (70/3/8567)

12.26        Πρόγραμμα ανάπτυξης Παλαιοντολογικής Συλλογής στο Τέμενος Μασταμπά Ρεθύμνης ύστερα από επιτυχία σε δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό (70/3/9313)

12.27        Προετοιμασία προμελέτης για την Ανάδειξη του Πικερμίου. Πικέρμι 107.

12.28        Πρόγραμμα υλοποίησης δοκιμαστικής παλαιοντολογικής ανασκαφής στο Πικέρμι.

12.29        Προετοιμασία μόνιμης έκθεσης στη ΣΑΜΟ με αντικείμενο τα κοχύλια του Αιγαίου.

12.30        Προετοιμασία μίας μόνιμης έκθεσης στο Πικέρμι.

12.31        Πρόγραμμα δοκιμαστικής παλαιοντολογικής ανασκαφής στην Μεγαλόπολη 2012.

12.32        Πρόγραμμα παλαιοντολογικής ανασκαφής στην Μεγαλόπολη 2013-15

12.33        Πρόγραμμα συνέχισης των Παλαιοντολογικών ανασκαφών Κερασιάς Ευβοίας 2014-2014

12.34        Ετήσια προγράμματα συνέχισης των παλαιοντολογικών ανασκαφών Τήλου.

12.35        Πρόγραμμα πραγματοποίησης παλαιοντολογικής ανασκαφής Ιουνίου 2015.στο Πικέρμι

12.36        Πρόγραμμα πραγματοποίησης παλαιοντολογικής ανασκαφής Σεπτεμβρίου 2015.στο Πικέρμι.

12.37        Πρόγραμμα πραγματοποίησης παλαιοντολογικής ανασκαφής Κύπρου Νοεμβρίου 2015.

12.38        Πρόγραμμα προετοιμασίας οπτικοακουστικού υλικού για χρήση από την ΕΦΑ Μεσσηνίας. (ΕΣΠΑ)

12.39        Πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ – ΕΣΠΑ «Ανάδειξης της φυσικής μας κληρονομιάς: αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής για την ακριβή ψηφιακή αποτύπωση και αναδημιουργία σκελετικών τμημάτων των τελευταίων ευρωπαϊκών ελεφάντων» (ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΕΟ 2) σε συνεργασία με ΕΜΠ.

 

 

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

13.1           Τιμητική διάκριση από τον Δήμο Πόρου για το έργο μου στο νησί.

13.2           Τιμητική Διάκριση από το ΤΕΙΑ

13.3           Τιμητική Διάκριση από τον Δήμο Τήλου για το έργο μου στο νησί.

13.4           Επίτιμος Δημότης Δήμου Τήλου

13.5           Έχει τιμηθεί από το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης της σχολής Γραφικών Τεχνών και καλλιτεχνικών Σπουδών,

13.6           Είμαι Επίτιμος Δημότης Δήμου Τήλου (1997).

13.7           Τιμητική διάκριση από τον Δήμο Ελυμνίων για το έργο μου στην ¨Εύβοια (2001).

13.8           Τιμητική διάκριση από «Σύλλογο Αιγυπτιωτών Ελλήνων»

13.9           Τιμητική διάκριση από «Προσκόπους»

13.10        Τιμητική διάκριση από «Το σπίτι της Ευρώπης –Λόρδος Βύρων»

13.11        ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑϊΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ


 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

 

14.1                      Symeonides Ν., & Theodorou G., 1979.- Ein Neuer Nachweis des Höhlenbären in nord Griechenland -Νέες ενδείξεις παρουσίας της άρκτου των σπηλαίων εις την Βόρειον Ελλάδα- Annales Géologiques des Pays Helléniques, 29: 704-715, Athènes.

14.2                          Bachmayer Fr., Symeonides Ν., & Theodorou G., 1980.- Neue Insektenreste aus den Jungtertiären Süwasser Ablagerungen von Kumi (Insel Euboea, Griechenland). Νέα λείψανα εντόμων εκ των λιμναίων Νεοτριτογενών αποθέσεων της λεκάνης της Κύμης Ευβοίας). Annalles Géologiques des Pays Helléniques, 30 (2): 743-746, Athènes.

14.3                                                         Δερμιτζακης Μ., & Θεοδωρου Γ., 1980.- Χάρτης των κυριώτερων θέσεων ευρέσεως απολιθωμένων Προβοσκιδωτών εις την Αιγαιίδα. (Map of the main fossiliferous localities of Proboscidean in Aegean Area). Αθήνα. Δημοσιευμένος εις: Συμεωνίδης Ν. & Γ. Θεοδώρου. 1982.- Καινούργια ευρήματα απολιθωμένων ελεφάντων στη νήσο Κρήτη. Annalles Géologiques des Pays Helléniques, 31: 113-129, Athènes. Και:) Δερμιτζάκης Μ. Κ., Συμεωνιδης Ν, De Boer Ι.Ε.Μ. & Sondaar Ρ.Υ., 1986.- Η εξέλιξη των ελεφάντων. Εκδόσεις του Εργαστηρίου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σειρά Α' Νο 44, Σελίδα 57.

14.4                           Θεοδωρου Γ., 1981.- Παλαιοντολογικοί Θησαυροί στο Πικέρμι. Πανελλήνιο Ιστορικό -Λαογραφικό Συμπόσιο : Ιστορία, Θρύλοι, Παραδόσεις του Πεντελικού Βουνού. 27 Σεπτεμβρίου 1981. (Η ανακοίνωση δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά του Συμποσίου το 1983, Σελ.103-114, Αθήνα).

14.5                           Θεοδωρου Γ., 1981/2.- Η σημασία των απολιθωμένων πανίδων των σπηλαίων. The importance of cave fossil fauna. 10 Πανελλήνιο Σπηλαιολογικό Συμπόσιο, 11-13, Δεκεμβρίου 1981, Δ.Ε.Σ.Ε. 18(1-2): 234-244, Αθήνα.

14.6                           Συμεωνιδης Ν., & Θεοδωρου Γ., 1982.- Καινούργια ευρήματα απολιθωμένων ελεφάντων στη νήσο Κρήτη. New findings of fossil elephants οn Crete island. Annalles Géologiques des Pays Helléniques, 31: 113-129, Athènes.

14.7                           Θεοδωρου Γ., 1983.- Οι απολιθωμένοι νάνοι ελέφαντες του Σπηλαίου Χαρκαδιό της Νήσου Τήλου Δωδεκανήσου. Διδακτορική Διατριβή. (Έκδοση offset). Σελ.1- 232, Αθήνα.

14.8                           Τheοdοrou G., 1983/4.- Die Fossilen Zwergelefanten der Höhle Charkadio auf der Insel Tilos (Dodekanes, Griechenland). Österreichische Akademie der Wissenschaften. Mathematisch-natur-wissenschaftliche Klasse. Anzeiger Jg.120, S. 83-85, Wien.

14.9                           Συμεωνιδης Ν., & Θεοδωρου Γ.,1984.- Περί της ανάγκης συνεργασίας Γεωλόγων-Παλαιοντολόγων και Αρχαιολόγων στα όρια Παλαιοντολογικών και Νεολιθικών στρωμάτων κατά τη διάρκεια ανασκαφών. Γ Συνέδριο: Αρχαιολογία και Παιδεία. 29 Μαρτίου - 1 Απριλίου, 1984. Περιλήψεις, σελ. 41-42, Δελφοί.

14.10                       Theodorou G., 1985.- On the occurrence of normal size pleistocene eIephants on Crete island. E.U.G. III, 1-4, April 1985, Strasbourg. Terra cognita Τόμος 5 (2-3), SH 15. Σελ. 136.

14.11                       Theodorou G., Karistineos Ν.Κ., & Papadopoulos Ν.Ν., 1985.- Incorporation of Uranium in fossil bones from Cenozoic localities in Greece. VIllth Congress of RCMNS, 15-22 September 1985, Abstract Volume p.557. Budapest.

14.12                       Δερμιτζακης Μ., σε συνεργασία Θεοδωρου Γ., 1985.- Συμβολή στην ονοματολογία Στρωματογραφικών, Παλαιοντολογικών και Παλαιοοικολογικών όρων. Γλωσσάριο Επιλεγμένων Γεωλογικών Εννοιών. (Contribution to the Nomenclature of Stratigraphical, Palaeontological and Palaeoecological terms. Glossary of selected Geological concepts ). Σελ. 1 - 413, Αθήνα.

14.13                      Τheοdorou G.Ε., Karistineos Ν.Κ. & Papadopoulos Ν.Ν., 1985/6.- Uranium in fossil Caenozoic νertebrates from Greece. Ουράνιο σε απολιθώματα σπονδυλωτών από τον Καινοζωικό της Ελλάδος. Annales Géologiques des Pays Helléniques. Serie 1., 33/1: 39-49, Athènes.

14.14                       Συμεωνιδης Ν., & Θεοδωρου Γ., 1985/6.- Περί μιάς νέας εμφάνισης Προβοσκιδωτών στη Νότια Πελοπόννησο. On a new occurrence of lower Pleistocene Proboscidea in south Peloponnese. Annales Géologiques des Pays Helléniques, Serie 1, 33/1: 251-261, Athènes.

14.15                      Συμεωνιδης Ν., & Θεοδωρου Γ., 1985/6.- Νέες θέσεις απολιθωμένων Ιπποποτάμων στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο. New locations of fossil Hippopotamus on northwest Peloponnesse. Annales Géologiques des Pays Helléniques., Serie 1, 33(1): Σελ. 251-262, Athènes.

14.16                      Συμεωνιδης Ν., Θεοδωρου Γ., Scηűtt Η., Βελιτζελος Ε., 1985/6.- Παλαιοντολογικές και Στρωματογραφικές παρατηρήσεις σε περιοχές της (Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας (Δ. Ελλάδα). Palaeontological and Stratigraphical observations in the area of Achaia and Aetoloakarnania (W. Greece). Annales Géologiques des Pays Helléniques. Serie 1, 33 (1): 329-365, Athènes.

14.17                       Θεοδωρου Γ., & Δερμιτζακης Μ., 1986.- Απολιθωμένα Σπονδυλωτά σε σπήλαια της Κρήτης. Αποτελέσματα των Ερευνών και προοπτικές. Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο. 25 Αυγούστου 1986, Σελ. 377-392. Χανιά.

14.18                       Τheοdorou G.E., 1986.- Pleistocene elephants from Crete (Greece). (Πλειστοκαινικοί ελέφαντες της Κρήτης). Modern Geology, 10 (2/3): 235-242, Gordon and Breach, United Kingdom.

14.19                       Τηεοdοrou G.Ε., Bassiakos J.Ε., & Papadopoulos Ν.Ν., 1986.- Uranium microdistribution in vertebrate skeletal remains from Caenozoic localities in Greece. International Symposium on Archaeometry. 19-23 May 1986, Abstract Volume p.184. Athens.

14.20                       Τηεοdοrou G.Ε., 1987.- Environmental factors affecting the evolution of island endemics. Τhe Τilos Example. EUG IV,13-16 April 1987, Terra Cognita Vo.7, No 2-3, Strasbourg.

14.21                       Τηεοdοrou G.E., & Nicolaides S.N., 1987.- One or more stratigraphic levels at the classical locality of Pikermi (Attica, Greece). EUG IV;13-16, April 1987. Programme Supplement p.11, Strasbourg

14.22                       Συμεωνιδης Ν., & Θεοδωρου Γ., 1987.- Τα πρώτα αποτελέσματα εκ των παλαιοντολογικών ανασκαφών στο σπήλαιο Βραώνας Απικής. Γ΄ Επιστημονική Συνάντηση ΝΑ. Αττικής, Καλύβια 5-8, Νοεμβρίου 1987. Πρακτικά Γ΄ επιστημονικής συνάντησης ΝΑ. Αττικής. Σελ. 97-105, Καλύβια Αττικής.

14.23                      Συμεωνιδησ Ν., & Θεοδώρου Γ., 1987.- Δημοσίευμα - Στο περιοδικό "Χιακή" σχετικά με τα απολιθωμένα σπονδυλωτά της Χίου. (Βλ. Τεύχος 8: 195-198) Οκτώβριος 1987, Χίος.

14.24                     Θεοδώρου Γ.Ε., 1988.- Ο πάνθηρας του Δυρού. "Οι φίλοι': Τριμηνιαία έκδοση των φίλων του Μουσείου Γουλανδρή. Τεύχος 10, lαν-Μάρτιος 1988. Εκλαϊκευμένο κείμενο σχετικό με τα απολιθώματα του Δυρού.

14.25                       Theodorou G.E., 1988.- Environmental factors affecting the evolution of island endemics: The Tilos example from Greece. Modern GeoΙogy 13: 183-188, 1 fig., Gordon and Breach, United Kingdom.

14.26                   Θεοδωρου Γ., 1988.- Χερσαία Θηλαστικά στην Μεγαλόπολη και οι σχέσεις τους με τον υπόλοιπο Ελληνικό χώρο. Γ' Διεθνές επιστημονικό συνέδριο της Αρκαδικής Ακαδημίας, 18-21 Αυγούστου 1988, Τρίπολη, Αρκαδίας.(Δεν δόθηκε προς δημοσίευση).

14.27                    Τheοdorou G., & Dermitzakis Μ., 1988.- Preface. EUG, Symposium: FossiI vertebrates: Biostratigraphy and Ecostratigraphy. Strasbourg 13-16 April 1987. Modern GeoΙogy, Vol.13, No 2: 1-2, Gordon and Breach, United Kingdom.

14.28                       Theodorou G., & Nicolaides S., 1988.- Stratigraphic horizons at the cIassic mammal locality of Pikermi, Attica, Greece. Modern GeoΙogy 13 (2): 177-181, Gordon and Breach, United Kingdom.

14.29                      Bachmayer, Fr., Malev V., Symeonidis Ν., Theodorou G., Zapfe Η., 1988/9.- Die Ausgrabung in der Höhle νοn Vraona (Attika) im Jahre 1985. Veröffentlichung der Kommission fűr Quartärfοrshung der Österreichischen Akademie der Wissenschaften. Sitz. der Öster. Akad. der Wiss. Mathem.-Naturw. ΚΙ., Abt. Ι, Bd., 5 bis 10 Heft, S. 287- 307, Wien.

14.30                      Συμεωνιδης Ν., & Θεοδωρου Γ., 1989.- Απολιθωμένα Σπονδυλωτά της Κρήτης. Α' Παγκρήτιο Σπηλαιολογικό Συμπόσιο. 21-23 Απριλίου 1989, Ηράκλειο Κρήτης. Δ.Ε.Σ.Ε., 19 (1-2): Σελ. 191-199, Αθήνα.

14.31                      Θεοδώρου Γ.Ε., 1989.- Οι ελέφαντες. Νησιωτικός Νανισμός. “Η παρέα του Μουσείου” Τεύχος, 18, Οκτ., Νοε., Δεκ., 1989. Κηφισιά. Εκλαϊκευμένο κείμενο σχετικό με τους νάνους ελέφαντες και τον νησιωτικό νανισμό.

14.32                       Θεοδώρου Γ., 1989.- Σπηλαιολογικές έρευνες στην Κεφαλληνία. Δ.Ε.Σ.Ε. ΧΙΧ, σελ.33-38, Αθήνα.

14.33                       Θεοδώρου Γ., 1989.- Σπήλαιο «Σκορδα(υ)λάκια Ασφένδου Σφακίων Κρήτης. Δ.Ε.Σ.Ε. ΧΙΧ, σελ. 39-42, Αθήνα.

14.34                       Συμεωνιδης Ν., & Θεοδωρου Γ., 1989.- Η ιστορία της απολιθωμένης ζωής στο Πικέρμι Αττικής. Αττικό τοπίο και περιβάλλον. Έκδοση Υπουργείου Πολιτισμού. Σελ. 48-57, Αθήνα.

14.35                       Συμεωνιδης Ν., & Θεοδωρου Γ., 1989.- Παλαιοντολογία. Απικό τοπίο και περιβάλλον. Έκδοση Υπουργείου Πολιτισμού. Σελ. 305-319, Αθήνα.

14.36                       Συμεωνιδης Ν., & Θεοδωρου Γ., 1989.- Γνωριμία με τους τελευταίους ελέφαντες που έζησαν σε Ευρωπαϊκό έδαφος, τους νάνους ελέφαντες της Τήλου. Έκδοση Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Σελ. 1-2, Αθήνα.

14.37                       Τηεοdοrou G.Ε., Bassiakos J. Ε., & Papadopoulos Ν.Ν., 1989.- Uranium microdistribution in vertebrate skeletal remains from Caenozoic localities in Greece. Archaeometry Proceedings of the 25th International Symposium. (1989), p.75-85, Elsevier

14.38                       Bassiakos, J.E., Athanassiou Α., Roussiakis S., Τηεοdοrou G., 1990.- The role of some multivariant factors that account in the Uranium microdistribution of Hipparion molars. International Symposium οf Archaeometry, 2-6 April 1990, Abstract Volume, p.23, Heidelberg.

14.39                       Τheοdοrou, G., & Gaitanakis Ρ., 1991.- First findings of Hipparion on Argolis, Peloponnesus, Greece. EUG VI, Strasbourg, 24-28 March 1991, Terra Abstracts Vol.3, Νο 1, p.329,

14.40                       Θεοδωρου Γ., & Δερμιτζακης Μ., 1991.- Απολιθωμένα σπονδυλωτά σε σπήλαια της Κρήτης. Πεπραγμένα Στ' Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου. Σελ. 388-392, Χανιά.

14.41                       Theodorou G., & Roussiakis S., 1991.- On the morphology of the endemic deers of Crete. EUG VI Strasbourg, 24-28 March 1991, Terra Abstracts, Τόμος 3, Νο 1, Σελ. 330.

14.42                       Theodorou G., 1991.- Observations οn a dwarf Hippopotamus from Milatos: (Crete, Greece). The 39th Symposium of Vertebrate Palaeontology and Comparative Anatomy. Oxford 23-27 Sept. 1991. (Δεν δημοσιεύτηκαν πρακτικά).

14.43                       Θεοδωρου Γ., 1991.- Περί της ανάγκης ιδρύσεως παλαιοντολογικού Μουσείου στην Tήλo. 1ο Παντηλιακό Αναπτυξιακό Ερευνητικό Συνέδριο. Τήλος 3-4 Αυγούστου 1991. (Δεν δημοσιεύτηκαν πρακτικά).

14.44                       Τheοdοrou G., 1991.- TIlos. The Athenean. pp. 17-19.

14.45                       Θεοδωρου Γ., Ρουσιακης Σ., Σιμιτζης Β., 1991.- Παρατηρήσεις στα Τεταρτογενή ενδημικά ελάφια των Αρμένων και του Όρους. (Ρέθυμνο, Κρήτη). Ζ' Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο. Περιλήψεις ανακοινώσεων. 25-31, Αυγούστου 1991, Σελ. 38, Ρέθυμνο

14.46                       Bassiakos Υ., Α. Petrochilou, Vassilopoulou V., & Theodorou G., 1992.- New Archaeological and Paleontological findings in Dyros speleoenvironments (S. Peloponnese, Greece). International Symposium of Archaeometry, 23-27 March 1992, P.155., Los Angeles USA.

14.47                       Bassiakos, Υ., Athanassiou Α., Roussiakis S., & Theodorou G., 1992.- Variation of uranium microdistribution in fossil Hipparion teeth as a complicating factor in dating studies, Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry. Articles, 158 (2): 239- 250, 5 figs. Elsevier Sequoia, Laussanne, Akademiai Kiado, Budapest.

14.48                       Θεοδωρου Γ., 1992.- Ursus cf. arctos από το Άνω Πλειστόκαινο του σπηλαίου Κουκλέσι (Ιωάννινα, Δυτική Ελλάδα). Annales Géologiques des Pays Helléniques, 35: 339-363, Athènes.

14.49                       Δερμιτζακης Μ., Σε συνεργασία με Θεοδωρου Γ.,1994.- Γλωσσάριο Γεωλογικών Εννοιών. (ISBN 960-7184-17-3). Σελίδες 1-1098, Αθήνα.

14.50                       Θεοδωρου Γ., 1994.- Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας και Παλαιοντολογικές ανασκαφές. Ημερίδα: Τα Μουσεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. 20 Μαΐου 1994, Αθήνα.  

14.51                       Κατσικωστα Ν., & Θεοδωρου Γ., 1994.- Συντήρηση και ανάταξη κρανίου Palaeloxodon antiquus falconeri από το σπήλαιο Χαρκαδιό Τήλου (Δωδεκάνησα, Ελλάς). 50 Διεθνές Συνέδριο της Ε.Σ.Ε. Αθήνα 7 -11 Νοεμβρίου 1994. Δ.Ε.Σ.Ε ΧΧΙ. Σελ. 263-268. Αθήνα.

14.52                       Θεοδωρου Γ., & Συμεωνιδης Ν.,1994.- Παλαιοντολογικές ανασκαφές στο σπήλαιο Χαρκαδιό Τήλου κατά την τελευταία δεκαετία 1984-1994), Διεθνές Συνέδριο της Ε.Σ.Ε. Αθήνα 7-11 Νοεμβρίου 1994. Δ.Σ.Ε.Ε. Τόμος ΧΧΙ, σελ. 253-262, Αθήνα.

14.53                       Συμεωνιδης Ν., & Θεοδωρου Γ., 1994.- Παλαιοντολογικές ανασκαφές στο Σπήλαιο Βραώνας Αττικής. Ανασκαφές 1994. 5ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας. 7-11 Νοεμβρίου 1994, Αθήνα. Δ.Ε.Σ.Ε. Τόμος ΧΧΙ, σελ. 269-279, Αθήνα.

14.54                       Θεοδωρου Γ., Ρουσιακης Σ., 1994.- Παρατηρήσεις επί των απολιθωμένων, ενδημικών ελαφιών από την περιοχή Ρεθύμνου Κρήτης. 50 Διεθνές Συνέδριο της Ε.Σ.Ε. 7-11 Νοεμβρίου 1994. Δ.Ε.Σ.Ε. Τόμος ΧΧΙ, σελ. 280, Αθήνα.

14.55                       Συμεωνιδης Ν., & Θεοδωρου Γ., 1994.- Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκδοση Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα. 1994. Τρίπτυχο, έκδοση σχετική με το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκδοση με αφορμή την ημερίδα που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τα Μουσεία του, στις 20 Μαΐου 1994.

14.56                       Συμεωνιδης Ν., Θεοδωρου Γ., 1995.- Die Forschungsgeschichte der Grabungen in der Höhle vοn Vraona. Annales Géologiques des Pays Helléniques. Τόμος 36, Σελ. 3-4.

14.57                       Θεοδωρου Γ., 1995.- Αττικό τοπίο και περιβάλλον κατά την προϊστορική περίοδο. Η Ελλάδα μέσα από τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές. Πρακτικά επιμορφωτικών σεμιναρίων Ξεναγών. Σελ. 63-68, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού - Αθήνα 1995.

14.58                       Θεοδωρου Γ., 1995.- Εισαγωγή στα Παλαιοπεριβάλλοντα και στις Παλαιοπανίδες. Έκδοση του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με τίτλο "Επιλεγμένα θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος" (Σεμινάριο διαχείρισης και προστασίας του Περιβάλλοντος). Σελ. 243-261, Αθήνα.

14.59                       Τheοdοrou G., 1995.- Comparative study of Hipparion from Argolis, Attica and Euboea (Southern Greece). Xth congress οf the RegIonal CommIttee οf Mediterranean Neogene Stratigraphy, Sept. 4-9, 1995 Abstracts νοl : 1, p.127, Bucharest.

14.60                       Roussiakis S.J., & Τηεοdοrou G.E., 1995.- FossiI Mammal collections of the Palaeontological and Geological Museum of the University of Athens: Ancylotherium pentelicum GAUDRY & LΑΑΤΕΤ (Mammalia, Perissodactyla) from Pikermi (Attica, Greece). Xth congress of the Regional Committee on Mediterranean Neogene Stratigraphy, Sept.4-9, 1995 Abstracts. Τόμος 1, σελ. 99, Bucharest.

14.61                       Theodorou, G.E., Roussiakis S.J. & Aτhanassiou Α., 1995.- Contribution to the study of the terrestrial Neogene of Greece. Artiodactyla and Rhinocerotidae from the Kerassia and Chalkoutsi localities. Xth congress of the Regional Committee on Mediterranean Neogene Stratigraphy, Sept.4-9, 1995. Abstracts. Volume 1, p.129, Bucharest.

14.62                       Θεοδωρου Γ. 1995.- Παρατηρήσεις στον καρπό και ταρσό των Ιππαρίων του Πικερμίου Αττικής. Annales Géologiques des Pays Helléniques., νοl. 37: 921-80, Athènes.

14.63                       Theodorou G., 1995.- Decoding the fossil data bases of the past, stored in caves. SUI/ICRO Symposium Doringonely, Fermanach, Ireland (27-29 October 1995). (Δεν δόθηκε προς δημοσίευση).

14.64                       Συμεωνιδης Ν., & Θεοδωρου Γ., 1997.- Παλαιοντολογικές ανασκαφές του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη συλλογή απολιθωμένων σπονδυλοζώων. Αθηνά. Απρίλιος 1997, Τεύχος 4, Σελ.15.

14.65                       Συμεωνιδης Ν., & Θεοδωρου Γ. 1997.- Γνωριμία με τους τελευταίους ελέφαντες που έζησαν σε ευρωπαϊκό έδαφος, τους νάνους ελέφαντες της Τήλου. Διεθνές οικολογικό Σuνέδριο -Ειρήνη - Περιβάλλον-Πολιτισμός και Τουρισμός. Μεσόγειος 2000, Τήλος Δωδεκάνησα 14-21 Σεπτεμβρίου 1997, σελ.26. Unesco Δωδεκανήσου. Τήλος.

14.66                       Symeonidis Ν. & Τηεοdοrou G., 1997.- The story of the last European Elephants. Ιnternationa/ Ecοlogical Congress. Peace, Environment, Culture and Tourism. Mediterranean 2000, Tilos Dodecanesse, 14-21 Sept. 1997. Unesco Dodecanese. Ρ. 27-28.

14.67                       Θεοδωρου Γ., 1998.- Παλαιοντολογικές ανασκαφές στην Κερασιά Ευβοίας. Α’ Αρχαιολογικό Συνέδριο Βορείου Ευβοίας, 2-5 Απριλίου 1998. Σελ. 18. Αιδηψός.

14.68                       Theodorou, G., Α. Athanassiou, S. Roussiakis, G. Iliopoulos 1998.- Preliminary Results οn the Recent excavations of the Kerassia Locality (Euboea). Ιnterim-Colloqquim RCMNS "Mediterranean Neogene Cyclostratigraphy in marine –continental palaeoenvironments" Patras- Greece, 27-29 May 1998. Abstracts. p. 66, IGME- Aristotle University of Thessaloniki.

14.69                       Charalambous D., G. Theodorou, E. Nobilakis, V. Lambropoulos, G. Panayaris, P. Gioni, H. Koufossotiri, M. Ventikou, P. Papageorgiou 1998.- A novel method for removing geological precipitates from animal fossils. Geologica Balcanica 28(3-4) : 49-52, December 98, Sofia.

14.70                       Τηεοdοrou, G., Spjeldaes, Ν., Ηανκεν, Ν.Μ., Lαuriτζεν, S. Ε., Velitzelos, Ε., Athanasiou Α., S. Roussiakis, S. 2000.- Description and Taphonomic investigations of Neogene Proboscidea from Rhodes, Greece. Annales Géologiques des Pays Helléniques. Volume 38, Fasc. C., pp.133-156 . Athènes.

14.71                      Ζαχαριας Ν., Χ. Μιχαηλ, Δ. Δημοτικαλη, Ε. Βαρδαλα- Θεοδωρου, Γ. Θεοδωρου,  Ι. Μπασιακος 2000.- Φασματοσκοπικές μελέτες Φωταύγειας και ΕΡΑ για τη χρονολογηση θαλασσίων απολιθωμένων οστράκων του Άνω Τεταρτογενούς από την περιοχή Ναυπλίου. Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής Στερεάς Κατάστασης. Α1. σελ. 78, Ναύπλιο, 17-20. Σεπτεμβρίου 2000.

14.72                       Θεοδωρου Γ., 2000.- 50 χρόνια σπηλαιολογικής Προόδου. Δ.Ε.Σ.Ε. Τόμος 12, 1995-2000. Σελ. 9-12, Αθήνα.).

14.73                       Θεοδωρου Γ., 2000.- Πρώτα αποτελέσματα των ανασκαφών στο σπήλαιο "Μεγάλη Γράβα" Λουτσών (Δήμος Θιναλίων, Βόρεια Κέρκυρα, Ελλάδα) (Α.Σ.Μ. Ε.Σ.Ε. 3554). Δ.Ε.Σ.Ε. Τόμος. ΧΧΙΙ, 1995-2000. Σελ. 53-70, Αθήνα.

14.74                       Θεοδωρου Γ. Σε Συνεργασία Με Ρουσιακη Σ., Κιρδη Σ., Λαμπροπουλου Γ., Υψηλαντη Ε., Δημητρακοπουλου Λ. Και Πλεσσια Π. 2000.- Παρατηρήσεις σε σπήλαια της βόρειας Κέρκυρας. Δ.Ε.Σ.Ε. Τόμος 12ος, 1995-2000. Σελ. 71-84, Αθήνα.

14.75                       Θεοδωρου Γ., Ρουσιακη Σ., Σιμιτζη Β., 2000.- Νέα άνω Τεταρτογενή ευρήματα Θηλαστικών από τον νομό Ρεθύμνης Κρήτης. Δ.Ε.Σ.Ε. Τόμος. 12ος, 1995-2000. Σελ. 85-94, Αθήνα.

14.76                      Ζαχαριάς Ν., Μιχαήλ Χ., Δημοτίκαλη Δ., Βαρδαλά-Θεοδώρου Ε., Θεοδώρου Γ., Μπασιάκος Ι., 2000.- Φασματοσκοπικές μελέτες Φωταύγειας και EPR για τη χρονολόγηση θαλασσίων απολιθωμένων οστράκων του Άνω Τεταρτογενούς απο την περιοχή Ναυπλίου ΧVI Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής Στερεάς Κατάστασης. Ναύπλιο 17-20 Σεπτεμβρίου 2000, Πρακτικά. Σελ.324-329.

14.77                       Συμεωνιδης Ν., Θεοδωρου Γ., & Γιαννοπουλος Β., 2000.- Το νέο είδος Ε. chaniensis n.sp. στις υποθαλάσσιες πλειστοκαινικές αποθέσεις του σπηλαίου Βάμου Χανίων Κρήτης, Δ.Ε.Σ.Ε. Τόμος. 12ος 1995-2000. Σελ 95-108, Αθήνα.

14.78                       Γεωργιαδου -Δικαιουλια Ε., Ν. Συμεωνιδη, Γ. Θεοδωρου 2001.- Παλαιοντολογία. ΜΕΡΟΣ Α, (Σελ.1-144), ΜΕΡΟΣ Β (Σελ. 1-278), ΜΕΡΟΣ Γ (Σελ. 1-238). Διδακτικό βοήθημα για τα Μαθήματα Παλαιοντολογίας.

14.79                       Roussiakis S. & Τηεοdorou G., 2001.- Ancylotherium pentelicum (GAUDRY & LΑΑΤΕΤ, 1856) from the cIassicaI locality of Pikermi (Attica, Greece) stored in the PaIaeontological and Geological Museum of Athens. Geobios, 2001 pp. 563-584.

14.80                       Theodorou, G., Roussiakis S., 2001.- First Carnivora Remains (Felidae- Hyaenidae) From the Late Miocene of Kerassia (Northern Euboea, Greece). Distribution and Migration of Τertiary, Mammals in Eurasia. 17- 19, May 2001. Abstract VoIume p. 46, Utrecht.

14.81                      Theodorou, G., Α. Α Thanassiou, S. Roussiakis, G. Iliopoulos 2001.- Remarks on the Upper Miocene Vertebrates of Kerassia (Northern Euboea, Greece). Distribution and Migration of Tertiary Mammals in Eurasia» Utrecht. 17- 19, May 2001. Abstract voIume p.44-45.

14.82                       Θεοδωρου Γ., & Συμεωνιδης Ν., 2001.- Παρουσίαση των απολιθωμένων νάνων ελεφάντων Τήλου. Συνέδριο «Η συμβολή του Υπουργείου Αιγαίου στην έρευνα και ανάδειξη του πολιτισμού του Αρχιπελάγους. Αθήνα 5-7, Απριλίου 2001.

14.83                       Θεοδωρου Γ., 2001.- Παλαιοντολογικές ανασκαφές στην Κερασιά. Ημερίδα «Προστασία και αξιοποίηση των δασών της Ευβοίας. Συμβολή αυτών στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Λίμνη Ευβοίας» Λίμνη 10 Μαΐου 2001. («Δημοσιεύθηκε» σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά και στην «Βόρεια Εύβοια» Μηνιαία εφημερίδα ενημέρωσης και πολιτικής έκφρασης Χρόνος 4ος Φύλλο 34).

14.84                       Bassiakos Υ., ανd Theodorou G., 2001- ESR-dating of fossil seashells, characteristic of an Upper Pleistocene Mediterranean paleoenvironment 7th International Workshop of «Electron magnetic Resonance (ΕΡΑ, ΕΝΟΟΑ, ESE) of Disordered Systems EMARDIS. Sofia 9-18 June 2001. Ρ. 33.

14.85                       Theodorou G., 2001.- Quaternary continental and marine deposits in the caves of the Aegean Islands, Crete and coastal Peloponessus and their importance for understanding past environmental changes. Proccedings Speleo BraziI 2001. Abstracts p. 221 AND Proceedings SESSION 2. Symposium on Archaeology and Paleontology in caves. P.258-260. Brasilia.

14.86                       Theodorou G., & Agiadi Κ., 2001.- Observations on the microstructure of fossil tusks from the Charkadio Cave (Tilos, Dodekanisa, Greece). 1st International Congress "The world of Elephants" RΟΜΕ, October 2001. Proceedings of the 1st International Congress pp. 563-567, Rome.

14.87                       Theodorou G. Symeonides Ν., 2001. The excavations of the last 10 years at the Charkadio elephant cave on Tilos island, Dodekanese, Greece. 1st International Congress "The world of Elephants" RΟΜΕ, October 2001. Proceedings of the 1st International Congress pp. 514-518, Rome.

14.88                       Theodorou G., Iliopoulos G., 2001.- The Upper Miocene Fauna of Kerassia (Euboea, Greece) and its Proboscidea. 49 th Symposium of Vertebrate Palaeontology and Comparatve Anatomy (SVPCA) York UK., 3-5 Sept. 2001 Δεν δόθηκε προς δημοσίευση.

14.89                       Theodorou G., Athanassiou A., and Iliopoulos G., 2001. - Proboscidea from the Upper Miocene of Kerassia (Euboea, Greece) από τους 45th Annual Meeting of the Paleontological Association Abstracts. Geological Museum. University of Copenhagen 15th –19th Dec. 2001. p.40

14.90                       Stathopoulou Ε., & Theodorou G., 2001.- Observation οn the Diagenesis of the Dwarf Elephant Skeletal remains from the island of Tilos (Dodecanese, Greece). 1st International Congress "The world of Elephants" ROME, October 2001. Proceedings of the 1st International Congress pp. 557-562, Rome.

14.91                       Θεοδωρου Γ., 2001.- Παλαιοντολογικές ανασκαφές στο Σπήλαιο Χαρκαδιό Τήλου. ΙΒ Πολιτιστικό Συμπόσιο Δωδεκανήσου. Τήλος 26-29 / 8 / 2001. Δεν δόθηκε προς δημοσίευση.

14.92                       Συμεωνιδησ Ν., Θεοδωρου Γ., Γιαννοπουλοσ Ω. 2001.- New data on Ε. chaniensis from the Vamos cave (Chania, Crete). 1st International, Congress "The world of Elephants" RΟΜΕ, October 2001 Proceedings of the 1st International Congress pp. 510-513, Rome.

14.93                       Θεοδωρου Γ., 2001.- Η ανάδειξη των απολιθωμένων Σπονδυλοζώων της Κερασιάς ως μοχλός ανάπτυξης της Βορείου Ευβοίας. Η Εύβοια στην 3η χιλιετία. Πολιτισμός Περιβάλλον-Οικονομία. 16-18 Νοεμβρίου 2001. Σελ. 34-35, Χαλκίδα.

14.94                   Poulakakis N., Τheodorou G, Zouros E., And Mylonas M. 2002.- Molecular Phylogeny of the extinct Pleistocene Dwarf Elephant Paleoloxodon antiquus falconeri from Tilos Island, Dodekanisa, Greece. Journal of Molecular Evolution (2002).- Tόμος 55, Σελ. 364-374., Springer Verlag).

14.95                       Θεοδώρου Γ., 2002.- Παλαιοντολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 5η Ημερίδα περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας. Ζητήματα Βιοαρχαιολογίας και Περιβάλλοντος. Αθήνα, 7 Μαρτίου 2002. (Δεν δημοσιεύτηκαν πρακτικά.).

14.96                       Stathopoulou, E., Theodorou G. and Psycharis V. 2003.- Αnalytical study of internal structure and the state of fossilization of skeletal remains from the site of Pikermi (Attica, Greece) by 4ο Symposium of the Hellenic Society of Archaeometry. 28-31 May 2003, Book of Abstracts p.205., Athens.

14.97                       Stathopoulou E., Theodorou G., Bassiakos J. 2003.- Observations on the mobility of Phosphorous at the dwarf elephant site on Tilos Island (Dodecenese, Greece). 4o Symposium of the Hellenic Society of Archeaeometry 28-31 May 2003. Book of Abstracts p. 200., Athens.

14.98                       Zacharias N., C. Michael, M Stuhec, Y. Bassiakos, E. Vardala, G. Theodorou and D. Dimotikali 2003.- Comparative studies on the Determination of Environmental Radiation Doses. 4o Symposium of the Hellenic Society of Archaeometry 28-31 May 2003 Book of Abstracts p.86., Athens.

14.99              Roussiakis S., & Theodorou G., 2003.- Carnivora from the late Miocene of Kerassia (Northern Euboea), Greece In: Reumer J. & Wessels W., (eds) Distribution and Migration of Tertiary Mammals in Eurasia. DEINSEA 10: 469-497. [ISSN 0923-9308] Published 1 December 2003

14.100                    Theodorou G., Athanassiou A., Roussiakis S., Iliopoulos G., 2003.- Preliminary remarks on the Late Miocene herbivores of Kerassia (Northern Euboea, Greece). In, Reumer J. & Wessels W., (Eds) Distribution and Migration of Tertiary Mammals in Eurasia. DEINSEA 10:519-530,

14.101                    Theodorou G., & Agiadi K., 2003.- Tusk paleohistology, a tool in the systematics of the insular elephants from Tilos" "Insular Vertebrate Evolution: the Palaeontological Approach" Palma de Mallorca. Balearic Islands, Spain, September, 16th-19th 2003 p. 66

14.102                 Theodorou G., Panayidis J. 2003.- First data on the fossil Hippopotamus from Aghia Napa, Cyprus "Insular Vertebrate Evolution: the Palaeontological Approach" Palma de Mallorca. Balearic Islands, Spain 16-19 September, 2003. p.65.

14.103       Theodorou G., Stathopoulou E., 2003.- New data on the limb bones of the dwarf elephants of Charkadio Cave (Tilos, Dodekanese, Greece). "Insular Vertebrate Evolution: the Palaeontological Approach" Palma de Mallorca. Balearic Islands, Spain, September, 16th-19th 2003. p. 66-67

14.104                 Θεοδωρου Γ., Μπαρλα Κ., & Σταθοπουλου Ε. 2004.- Παρουσία του ορυκτού Βιβιανίτη στα ιζήματα του σπηλαίου "Μεγάλη Γράβα" Λουτσών (Κέρκυρα- Ελλάδα). Annales Géologiques des Pays Helléniques., 2004 Vol. 40, Fasc. A., pp. 133-141.

14.105                    Theodorou G., Panayides I., Stathopoulou E., & Pαpaspyropoulos K., Agiadi K., Tsiolakis E., 2004.- Remarks on the endemic fossil Hippopotamus from Aghia Napa (Cyprus). 5th International Symposium on Eastern Mediterranean Geology Thessaloniki, Greece, 14-20 April 2004 (τ8-11-1/ τ8-11-4)

14.106                    Stathopoulou E., Theodorou G., Panayides I. & Bassiakos Y. 2004.- Diagenesis of bone and colouration: the example of Aghia Napa, Cyprus. 5th International Symposium on Eastern Mediterranean Geology Thessaloniki, Greece, 14-20 April 2004

14.107          TheodorouG., StathopoulouE., PapaspyropoulosK., & Panayides I., 2005.- Observations οn the Phanourios minor from the Upper Pleistocene of Cyprus. ICM9, Hokaido Japan, July 2005. S.2208

14.108                    TheodorouG., and PalomboM.R., 2005.- Dwarfest endemic elephants from Mediterranean Islands: A Comparison between Tilos and Sicily taxa. ICM 9. Hokaido Japan. P22205.

14.109                    Stathopoulou E., G.Theodorou, I. Panayides 2005.- Black bones from Aghia Napa, Cyprus: oxide staining vs. burning Cape town. Fifth International Bone Diagenesis Meeting. 28-31 August 2005, Cape Town, South Africa. P. 44.

14.110                   Agiadi K., Theodorou G., 2005.- Tusk Paleohistology as a tool in the discrimination of fossil tusks from Greece In Alcover, J.A. & Bover, P. (eds.): Proceedings of the International Symposium “Insular Vertebrate Evolution: the Palaeontological Approach”. Monografies pp.1-8. Mallorca.

14.111                    Theodorou G., Athanassiou A., Roussiakis S., 2005.- Description of Hipparion from Peloponnese and its paleogeographical implications 12th RCMNS Patterns and Processes in the Neogene of the Mediterranean Region. Abstracts p.234, Vienna.                           

14.112                    Theodorou G.E., 2005.- Οn the taphonomy, extinction and nomenclature of the endemic elephants of Tilos (Dodecanese, Greece). Comparisons with Crete and Cyprus. 2nd International Congress “The World of Elephants” Sept. 22-25, 2005 Mammothsite, Hot Springs, South Dakota, USA.

14.113                    Theodorou G., Panayides J., Tsiolakis E., & Filippidi A. 2005.- Preliminary observations on new dwarf elephant remains from the Pleistocene of Xylophagou area, Cyprus. 2nd International Congress “The World of Elephants” Sept. 22-25, 2005 Mammothsite, Hot Springs, South Dakota, USA.

14.114                    Theodorou G., Vardala Theodorou E., Tsiolakis E., 2005.- The malacofauna of Quaternary marine Terraces of Akamas Peninsula (Cyprus). IV Congresso delle Societa Malacologiche Europee. 10-14 OCT 2005, p.37, NAPOLI

14.115                    Θεοδωρου Γ., Παναγιδης Ι., Ζαμπετακη-Λεκκα Α., Τσιολακης Ε., ΒαρδαλαΘεοδωρου Ε. Φιλιππιδη Α., Τριανταφυλλου Μ., Κοσκεριδου Ε., Αντωναρακου Α., ΚουληΚ.,Σταθοποyλου Ε., Παπασπυροπουλος Κ., Πολυδωρου Μ., Κοντακιωτης Γ. 2005.- Παλαιοντολογικές, Στρωματογραφικές και Παλαιoοικολογικές παρατηρήσεις στην Κύπρο (Palaeontological, Stratigraphical and Paleoecological observations on Cyprus). ΗΜΕΡΙΔΑ E.Π.Α.Σ. Συμβολή των νέων μεθόδων Στρωματογραφίας Παλαιοντολογίας στη σύγχρονη γεωλογική έρευνα 4/11/2005, Σελ. 12-14, ΑΘΗΝΑ.

14.116                    Giaourtsakis J., Theodorou G., Roussiakis S., Athanassiou A., Iliopoulos G., 2006.- Late Miocene horned rhinoceroses (Rhinocerotinae, Mammalia) from Kerassia (Euboea, Greece). Neues Jahrbuch fűr Geologie and Paläontologie –Abhandlungen BAND 239, Heft. 3 Seite 367-398.

14.117                    Koskeridou E., Vardala-Theodorou E., Tsiolakis E., Panayides J., Theodorou G., Antonarakou A., 2006.- The marine faunistic assemblages of the Pliocene of Paleometocho and Athienou (Cyprus, East Mediterranean): Some palaeoecological aspects. 12th RCMNS Patterns and Processes in the Neogene of the Mediterranean Region. p.134-136 Vienna.

14.118                    Roussiakis S., G. Theodorou G. Iliopoulos 2006 .- An almost complete skeleton of Metailurus parvulus (Carnivora, Felidae) from the late Miocene of Kerassia (Northern Euboea, Greece). Geobios 39: 563-584.

14.119                    Theodorou G., N. Symeonidis and E. Stathopoulou 2007.- Elephas tiliensis n.sp from Tilos Island (Dodecenese, Greece). Hellenic Journal of Geoscience.

14.120                    Milàn J., Bromley R.G., Titschack Jürgen, Theodorou G., 2006.- A diverse vertebrate ichnofauna from a Quaternary eolian oolite from Rhodes, Greece. SEPM Special Publication, 2006 No 88 : pp333-343

14.121                    Θεοδώρου Γ. 2006.- Η παλαιοντολογία Σπονδυλοζώων ως μοχλός περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης. «Πολιτιστικός Τουρισμός στην Τρίτη Χιλιετία: Ρόδος – Απασχόληση - Πολιτισμός». Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών. Ρόδος 17-18, Μαρτίου 2006.

14.122                    Giaourtsakis I., Theodorou G., Rousiakis S., Athanassiou A., Iliopoulos G. 2006.Late Miocene horned Rhinoceroses (Rhinocerotinae, Mammalia) from Kerassia (Euboea, Greece). Neues Jahrbuch für Geologie und Paläontologie, Abhandlungen, 239 (3): 367-398.

14.123                   Theodorou G., S. Roussiakis A. Athanassiou J. Giaourtsakis and J. Panayides. 2007.- Α Late Pleistocene endemic genet (Carnivora, Viverridae) from Agia Napa, Cyprus. Bulletin of the Geological Society of Greece Vol. XXXX 2007. Proceedings of the 11th International Congress, Athens, May, 2007 pp. 201-208

14.124                    Zacharias N., M. Polidorou, G. Theodorou, Y. Bassiakos, E. Tsiolakis 2007.- OSL - Properties of Fossil calcite. Shells: initial observations. 9th International Conference "Methods of Absolute Chronology" Gliwice 25-27 April, 2007. Abstractς and Programme p. 22, Gliwice.

14.125                 Stathopoulos E., Psychαris V.,, Chryssikos G., Gionis V., αnd TheodorouG.,  Bone diagenesis: new data from Infrared Spectroscopy and X-ray Diffraction. PALEO3 2008: pp 1-7

14.126                 Stathopoulou, E., G.E. Theodorou, V. Psycharis 2008.- Analytical Study of the internal Structure and the state of Fossilization of Skeletal Remains from the site of Pikermi (Atiica, Greece). Proceedings of the 4th Symposium of the Hellenic Society of Arcaheometry. National Hellenic Research Foundation. BAR international Series 1746, 2008 pp. 611-618.

koskeridou e., a. nicolaidou, e. vardala-theodorou,g. theodorou, e. tsiolakis 2008.-  Comparative study of selected marine quaternary deposits of eastern mediterranean. Third International Conference on the Geology of the Tethys -8-11 January, 2008, Aswan)

 

14.127         Triantafyllou m., antonarakou a., lourens l., ziveri p., tsiolakis e., theodorou g., dermitzakis m., kontakiotis g., konstantinidou emorfia, athanassiou m., 2008.- Calcareous plankton events and climate variability during late Zanclean in the eastern Mediterranean (Pissouri basin, Cyprus) International Geological Congress Oslo 2008, August 6-14

 

14.128                   Triantaphyllou m.v., a. Antonarakou, h. Drinia, m.d. dimiza, g. Kontakiotis, g. Theodorou, m.d. dermitzakis. 2009.- High resolution biostratigraphy and paleoecology during the early to late pliocene in the pissouri basin (Cyprus island). EGE 2009 (ΑBSTRACT)

14.129         Triantafyllou m., antonarakou a., drinia ch., lourens l., ziveri p., dimiza m., kontakiotis g., tsiolakis e., theodorou g., dermitzakis m., 2009  Zanclean Piacenzian climate  variability in eastern Mediterranean (Pissouri basin, Cyprus Island).-  13th Congress RCMNS 2nd-6th September 2009. Abstract  book. Acta Naturalia de “L Áteneo Parmensa”Vol. 45n. ¼ -2009

 

14.130              Theodorou G., 2009.- Let us know Southern Euboea. Proposal for the establishment of an Information Center at Almyropotamos. STYRIA GAEA, 3-5 July 2009, Styra Euboea

14.131         Milan J., G. Theodorou, D. Loope, I. Panayides, 2009.- Vertebrate tracks in late Pleistocene –Early Holocene? Aelian carbonate deposits in paphos, Cyprus. EAVP Berlin, 2009.

14.132         Theodorou G.E., Roussiakis S.J., Athanassiou A., Filippidi A. (2010).- Mam­malian remains from a new site near the classical locality of Pikermi (Attica, Greece). Proceedings of the XIX Congress of the Carpathian Balkan Geological Association, Thessaloniki, September 2010. Scientific Annals of the School of Geology, Faculty of Sciences, Aristotle University of Thessaloniki, spec. vol. 99: 109-119.

14.133          Triantaphyllou M. V., Antonarakou, A., Drinia, H., Dimiza M. D., Kontakiotis, G., Tsιolakis, E., Theodorou, G., 2010.- High resolution biostratigraphy and paleoecology of the Early Pliocene succession of Pissouri basin (Cyprus Island). Bulletin of the Geological Society of Greece XLIII(2): 763-772. [RCP]

14.134                    Theodorou G., Roussiakis S., Athanassiou A., Filippidi A.,  2010.- Mammalian remains from a new site near the classical locality of Pikermi (Attica, Greece). Proceedings of the XIX Congress of the Carpathian-Balkan Geological Association, Thessaloniki, September 2010. Scientific Annals of the School of Geology, Faculty of Sciences Aristotle University of Thessaloniki. Spec. Vol. 99: 109-119.

14.135                   Michailidis D., Roussiakis S.J., Theodorou G.E. 2010.- Palaeoavian remains from the Late Miocene localities of Pikermi, Chomateri and Kerassia; palaeoecological implications. 19th Congress of the Carpathian-Balkan Geological Association, 23-26 September 2010, Thessaloniki, Greece. Geologica Balcanica, Abstracts Volume, pp. 250-251.

14.136                   Θεοδωρου Γ., Ε. Σταθοπολου, Γαλάτεια Ευδοξια Θεοδώρου. 2010.- Τύποι και εμφανίσεις απολιθωμάτων στη Γεω-Αρχαιολγική Έρευνα. ΕΙΣ: I. Λυριτζής – Ν. Ζαχαριάς ΑΡΧΑΙΟ-ΥΛΙΚΑ, αρχαιολογικές, αρχαιομετρικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις. Σελ. 499- 537, Εκδόσεις Παπαζήσης.

14.137                   Provatidis Ch., E.G. Theodorou, G. E. Theodorou 2011.- Computed tomography and CAD/CAE methods for the study of the Osseus inner ear bone of Greek Quaternary endemic Mammals. Mediterranean Archaeology and Arcaheometry Vo.11 (2): pp. 121-127.

14.138                   Theodorou  Georgios, 2011.-  On the need of systematic protection, study, conservation and management, of the greek palaeontological treasures. Proposal for the establishment of the National Natural History Museum at Pikermi, Attica. 9th. Annual Meeting of the European Association of Vertebrate Palaeontologists Heraklion, Crete, 14‐19 June 2011. Abstarcts p. 54

14.139                   Argyriou t., theodorou g.- 2011 New findings from the Pliocene (Zanclean) ichthyofauna of Aegina island, Greece. . 9th. Annual Meeting of the European Association of Vertebrate Palaeontologists Heraklion, Crete, 14‐19 June 2011. Abstarcts p.13

14.140                   Mallouchou, M.S.  , Stathopoulou, E.T.  , Theodorou, G.E., Contribution to the study of the effect of chemical conservative means on the microstructure of fossilized  9th. Annual Meeting of the European Association of Vertebrate Palaeontologists Heraklion, Crete, 14‐19 June 2011.Abstarcts p. 38.

14.141                   Mueller-Töwe I., Kjeldahl-Vallon T.A., Milàn J., Vallon L.H., Theodorou G., Lindgren J., Roussiakis S.J. & Bromley R.G. 2011.- First chelonian eggs and carapace fragments from the Pliocene of Rhodes, Greece. Neues Jahrbuch für Geologie und Paläontologie Abhandlungen, 262(3): 309-322.

14.142         Micahilides D., G. E. Theodorou 2012.- The fossil avifauna of Charkadio Cave, Tilos Island, Dodecanese, Greece. 8th International Meeting of the Soceiety of Avian Paleontology and Evolution. Vienna, Austria  11th -16 th June 2012

14.143         Θεοδωρου Γεωργιος, 2013.- H έρευνα των απολιθωμάτων στην Γεωαρχαιολογία. Η περίπτωση της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία. 3rd Arcaeologiacal RNT Congress. Kαλαμάτα. 2013.

14.144         Filippidi A., Stathopoulou E.T. and Theodorou G., 2013.- Taphonomical observations on the pygmy Hippopotamus site in Aghia Napa, Cyprus. Bulletin of the Geological Society of Greece, Vol. XLVII, 2013. Proceedings of the 13th International Congress, Chania Sept. 2013.

 

14.145                   Theodorou G., Roussiakis S., Athanassiou A., Mitsopoulou V., Solomos Ch. & Lychounas A.(2013.- Pikermi; new excavations at a classical locality. 14th R.C.M.N.S. Congress “Neogene to Quaternary Geological Evolution of Mediterranean, Paratethys and Black Sea”, 8-12 September 2013 Istanbul, Turkey, Abstracts, p. 128.

14.146         Mitsopoulou V., Roussiakis S., Athanassiou A., Lazaridis G., Theodorou G. 2013.- New cranial material of Hipparion sensu lato (Perissodactyla, Mammalia) from the classical locality of Pikermi, Greece. 14th Congress of the Regional Committee on Mediterranean Neogene Stratigraphy, Istanbul, Abstracts: 129.

14.147         Τheodorou Georgios 2013.- Mediterranean fossil faunas and their significance for landscape evolution. ATHENS, Ancient Mediterranean Landscape reconstruction NCSR “Demokritos” Aghia Paraskevi (Athens), ΝΑΡΝΙΑ –NEW ARCHAEOLOGICAL RESEARCH NETWORK INTEGRATING APPROACHES TO ANNCIENT MATERIAL STUDIES 29 - 31 October 2013.

14.148                   Athanasiou m., Triantaphyllou m., Dimiza m., Gogou a., Bouloubassi i., Tsiolakis e., Theodorou g., 2013.- Early-Middle Miocene from Kotaphi Hill section (Nicosia, Cyprus): Biostratigraphy and paleoceanographic implications. Bulletin of the Geological Society of Greece, Proceedings of the 13th International Congress, XLVII/1, 62–71.

14.149                   Theodorou G., 2013.- On the island of the last European elephants. In: Ed. Magdalene Alvanou: Island identities. The contribution of the Secretariat General for the Aegean and Island Policy to the research and Promotion of the Culture of the Aegean Archipelago.  Secretariat General for the Aegean and Island Policy. Mytilene, 2013.

 

14.150                   Athanassiou A., Reese D., Iliopoulos G., Herridge V., Roussiakis S., Mitsopoulou V., Tsiolakis E. & Theodorou G. 2014.- The endemic elephants of Cyprus: a reconsideration of their variation and taxonomy based on new fossil finds. 6th International Conference on Mammoths and their Relatives, Grevena and Siatista, Western Macedonia, Greece, May 5-12, 2014, Scientific Annals of the School of Geology Aristotle University of Thessaloniki, Spec. Vol. 102, Abstract Book, p. 24.

14.151                   Athanassiou A., Roussiakis S.J., Giaourtsakis I.X., Theodorou G.E., Iliopoulos G., 2014.- A new hornless rhinoceros of the genus Acerorhinus (Peris­soda­ctyla: Rhinocerotidae) from the Upper Miocene of Kerassiá (Euboea, Greece), with a revision of related forms. Palaeontographica (A), 303 (1-3): 23-59.

14.152                   Athanassiou, A., Reese, D., Iliopoulos, G., Herridge, V., Roussiakis, S., Mitsopoulou, V., Tsiolakis, E., Theodorou, G., 2014.- The endemic elephants of Cyprus: a reconsideration of their variation and taxonomy based on new fossil finds. Abstract Book of the VIth International Conference on Mammoths and their Relatives. S.A.S.G., Special Volume 102: 24.

14.153                   Konidaris G., Roussiakis S., Theodorou G. & Koufos G. 2014.– The Eurasian occurrence of the shovel-tusker Konobelodon (Mammalia, Proboscidea) as illuminated by its presence in the late Miocene of Pikermi (Greece). Journal of Vertebrate Paleontology, 34(6): 1437-1453.

14.154                   Michailidis D., Mitsopoulou V., Roussiakis S. & Theodorou G. 2014. – The taphonomic study of Charkadio cave, Tilos Island. Evidence from elephant and avian remains. 6th International Conference on Mammoths and their Relatives, Grevena and Siatista, Western Macedonia, Greece, May 5-12, 2014, Scientific Annals of the School of Geology Aristotle University of Thessaloniki, Spec. Vol. 102, Abstract Book, p. 129.

14.155                   Τηεοdorou G., 2014.- Megalopolis 112 years after the first excavations by National and Kapodistrian Univeristy of Athens (NKUA) –and the post lignite era. 6th International Conference on Mammoths and their Relatives, Grevena and Siatista, Western Macedonia, Greece, May 5-12, 2014, Scientific Annals of the School of Geology Aristotle University of Thessaloniki, Spec. Vol. 102, Abstract Book, p. 195-196.

14.156                   Mitsopoulou V., Isidorou S., Vassilopoulos T., Theodorou E., Michailidis D., Roussiakis S. & Theodorou G. 2014.-The development of allometric equations for estimating the dimensions of the Elephas tiliensis skeletal elements. 10th North American Paleontological Convention, Florida Museum of Natural History, February 15-18, 2014, Gainesville, Florida, The Paleontological Society Special Publications, Abstract Book, Vol. 13, p. 38-39.

14.157                   Roussiakis S., Athanassiou A., Michailidis D., Mitso­pou­lou V., Solomos C., Theodorou G. 2014.- Remarks on new proboscidean remains from the classical Late Miocene locality of Pikermi and their associated fauna. Scientific Annals, School of Geology, Aristotle University of Thessaloniki, special volume 102: 171-172.

14.158                   Theodorou G., And E. Velitzelos, 2014.- Note on the occurrence of Fossil Wood at Lokёnd. Editors. J.Papadopoulos, S. Morris, L. Bejko, and L. Schepartz.The excavtion of the Prehistoric Burial Tumulus at Lofkend, Albania. Volume 1:Text. Chapter 16. No 16.3 Monnumenta Archaeologica 34, Cotsen Institute of Arcaheology Press. UCLA.

14.159                   Sthathopoulou E., and G. theodorou 2014.- “Black” elephant bones in a cave: The Charkadio cave on Tilos Island,Greece. 6th International Conference on Mammoths and their Relatives, Grevena and Siatista, Western Macedonia, Greece, May 5-12, 2014, Scientific Annals of the School of Geology Aristotle University of Thessaloniki, Spec. Vol. 102, Abstract Book, p. 193.

14.160                   Theodorou E., Provatidis C., Mitsopoulou V., Vasilopoulos T., Polidoras S., Roussiakis S., Michailidis D., Kousoulakos S., Kaisarlis G., Tyllianakis M., Spitas V., Legakis A. & Theodorou G. (2014).– From the Charkadio Cave excavation, to a full 3D reconstruction of an extinct elephant. 6th International Conference on Mammoths and their Relatives, Grevena and Siatista, Western Macedonia, Greece, May 5-12, 2014, Scientific Annals of the School of Geology Aristotle University of Thessaloniki, Spec. Vol. 102, Abstract Book, p. 197.

14.161                   Theodorou G., Mitsopoulou V., Isidorou S., Vassilopoulos T., Roussiakis S., Theodorou E., Michailidis D., Kaisarlis G. & Provatidis C. 2014.- A study case for a 3D skeletal reconstruction of Elephas tiliensis based on CT and Laser scans; morphology, population data and taphonomy. 10th North American Paleontological Convention, Florida Museum of Natural History, February 15-18, 2014, Gainesville, Florida, Abstract Book, The Paleontological Society Special Publications, Vol. 13, p. 172.

14.162                   Theodorou G., Roussiakis S., Mitsopoulou V. 2014.- The Charkadio Cave and the Paleontological Museum of Tilos. Field Guide to the Post Conference Field Sessions of the 6th International Conference on Mammoths and their Relatives, Grevena and Siatista, Western Macedonia, Greece, May 5-12, 2014, p. 8-11.

14.163                   Theodorou G., Roussiakis S., Mitsopoulou V. 2014.- The Museum of Palaeontology and Geology of Athens and the famous Late Miocene site of Pikermi. Field Guide to the Post Conference Field Sessions of the 6th International Conference on Mammoths and their Relatives, Grevena and Siatista, Western Macedonia, Greece, May 5-12, 2014, p. 4-7.

14.164         Milan J., G. Theodorou, D. Loope, I. Panayides 2014.- Vertebrate tracks in Late Pleistocene –Early Holocene ? Aeolian carbonate deposits in Pafos, Cyprus. ONE ICHNOLOGY. Symposium in honour of Ricahrd G. Bromley and Ulla Asgaard. 14-16 May, Eigilsholm, Bornholm, Denmark.

 

14.165                   Mitsopoulou V., Michailidis D., Theodorou E., Isidorou S., Roussiakis S., Vasilopoulos T., Polydoras S., Kaisarlis G., Spitas V., Stathopoulou E., Provatidis C. & Theodorou G. 2015.– Digitizing, modelling and 3D printing of skeletal digital models of Palaeoloxodon tiliensis (Tilos, Dodecanese, Greece). Quaternary International, 379: 4-13.

14.166                   Athanasiou M., Triantaphyllou M., Dimiza M., Gogou A., Theodorou G., 2015.- Zanclean/Piacenzian transition on Cyprus (SE Mediterranean): calcareous nannofossil evidence of sapropel formation. 35: 367–385.

14.167                   Milan J., G. Theodorou, D. Loope, I. Panayides, L. B. Clemensen and M. Gioni, 2015.- Vertebrate tracks in late Pleistocene –Early Holocene? Carbonate Aelianites, Paphos, Cyprus. Annales Societatis Geologorum Poloniae. Vol. 85: (9 pages).

14.168                   Athanassiou A., Herridge V., Reese D.S., Iliopoulos G., Roussiakis S., Mitsopoulou V. Tsiolakis E., Theodorou G., 2015.- Cranial evidence for the presence of a second elephant species ond Cyprus. Quaternary International, 379: 47-57.