Καθηγήτρια Κίρκη Κεφαλέα

Κίρκη Κεφαλέα

 

Ακαδημαϊκή θέση:

Καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο:

«Συγκριτική Θρησκευτική Λογοτεχνία»

Τομέας:

 

Τμήμα:

Θρησκειολογίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας

 

Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας

Θεολογική Σχολή

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τηλέφωνο:

210-7275817

Ηλεκτρονική Διεύθυνση:

kkefalea@soctheol.uoa.gr

Ώρες γραφείου:

βλ. σχετική ανακοίνωση ανά εξάμηνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            1994:

Διδακτορικό Δίπλωμα στη Συγκριτική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Saarland (Γερμανία): Das Land der Griechen. Studien zur Griechenlandrezeption in der modernen europäischen Erzählliteratur (Η γη των Ελλήνων. Μελέτες για την πρόσληψη της Ελλάδας από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πεζογραφία) με υποτροφία από το γερμανικό Ίδρυμα Friedrich Ebert Stiftung (Βαθμός: Magna cum laude)

            1991:

Σπουδές στη Γαλλική Φιλολογία: Licenc ede Lettres Modernes (Βαθμός: Assez bien) στο Πανεπιστήμιο του Saarland (Γερμανία) – 1989: Σπουδές Γαλλικής Φιλολογίας: Diplome d’Etudes Universitaires Generales (DEUG) από το πανεπιστημιακό Τμήμα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών

            1990:

Πτυχίο Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

 

 

Διοικητικό έργο:

 

2024-: Διευθύντρια του Εργαστηρίου «Θρησκειολογίας» του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας.

2022-: Μέλος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής

2022-2023: Διευθύντρια των ΠΜΣ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας

2022-2023 : Διευθύντρια των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής

Θεολογίας και Θρησκειολογίας.

2021-: Μέλος Επιτροπής Αγγλόφωνου Διατμηματικού Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Θεολογικής Σχολής

2021-: Μέλος Επιτροπής Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Θεολογικής Σχολής

2021-: Μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΠΑ

2021-2022 : Διευθύντρια του Τομέα Θρησκειολογίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας.
2015-2020 : Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας.

 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

1)   Συγκριτική Λογοτεχνία

2)   Ιστορία της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας – Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

3)   Η πρόσληψη της Ελλάδας στη σύγχρονη ευρωπαϊκή λογοτεχνία,

4)   Σχέσεις της θρησκείας με τη λογοτεχνία,

5)   Η απήχηση των βιβλικών κειμένων στη νεότερη λογοτεχνία.

 


Διδασκαλία Μαθημάτων

Προπτυχιακό Επίπεδο:  

  • Συγκριτική Θρησκευτική Λογοτεχνία
  • Θρησκευτικά Θέματα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
  • Η Αποκάλυψη του Ιωάννη στη Λογοτεχνία του 20ου αιώνα
  • Μεθοδολογία Επιστημονικής Έρευνας

 

Μεταπτυχιακό Επίπεδο:

  • Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
  • Βίβλος και Λογοτεχνία
  • Συγκριτική Θρησκευτική Λογοτεχνία

      Διδασκαλία Μαθημάτων στην αγγλική γλώσσα

  • Συμμετοχή στο πρόγραμμα διδασκαλίας για τους εισερχόμενους φοιτητές του Erasmus της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ με θέμα “Contemporary Greece: History, Arts and Letters”

Διδασκαλία μαθήματος σε άλλο πανεπιστημιακό Ίδρυμα

  • Διδασκαλία ως μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο το 2007-2008 και το 2017-2020 στην θεματική ενότητα «Ιστορία της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας».

Συνέδρια / Ημερίδες (ενδεικτικά):

  • 2023: Ελληνοκαναδική Ημερίδα σε συνεργασία με το Simon Fraser University, Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών  (Vancouver, Καναδάς) και του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ, με θέμα «Ο Ξένος» (28/05/2023) στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ. Τα Πρακτικά πρόκειται σύντομα να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας
  • 2022: Συμμετοχή στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Θεολογικής Σχολής με τίτλο «Χριστιανική Μικρά Ασία (19ος-20ός αιώνας), 22-24/11/2022. Τίτλος της εισήγησής μου: «Η συλλογική μνήμη και το προσφυγικό στο πεζογραφικό έργο του Γιώργου Ιωάννου».
  • 2022: Συμμετοχή σε Συνέδριο του Τμήματος Φιλολογίας – Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Νοέμβριος 2022) με θέμα «…και Θεός ην ο Λόγος. Η διασταύρωση της θρησκείας με τη λογοτεχνία». Τίτλος της εισήγησής μου «Η μορφή της Μαγδαληνής στη νεοελληνική ποίηση: το παράδειγμα της Κικής Δημουλά, της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ και της Λένας Παππά».
  • 2022: Συμμετοχή στην Ημερίδα με θέμα: «Η κοινωνική διάσταση του ιατρού στη σύγχρονη εποχή». Τίτλος της εισήγησής μου: «Ο Ερωτόκριτος του Κορνάρου και η γόνιμη αλληλεπίδραση της λογοτεχνίας με την ιατρική». Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων «Πολυδύναμο», Καλάβρυτα 25/06/2022 (Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική ΕΚΠΑ, Διευθυντής καθηγητής Γ. Ζωγράφος).
  • 2022: Συμμετοχή στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ με θέμα: «Η Θεολογία συναντά τις άλλες επιστήμες και τέχνες». Τίτλος της εισήγησής μου: «Η επίδραση της Αποκάλυψης του Ιωάννη σε έργα νεοελλήνων συγγραφέων» (28/05/2022). Τα Πρακτικά εκδόθηκαν στις εκδόσεις ΕΚΠΑ το 2023.
  • 2021: Συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Τίτλος εισήγησης: «Θρησκεία, ηθική και επανάσταση: ξαναδιαβάζοντας μία ωδή του Αντωνίου Μάτεσι» (7-9/11/2021). Δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, «Υμείς γαρ επ’ ελευθερία εκλήθητε» (Γαλ. 5,13) 1821-2021, Αθήνα, Εκδόσεις ΕΚΠΑ, 2022, σ.243-250.

 

 

Διαλέξεις / Ομιλίες (ενδεικτικά):

  • 2024 – Οργάνωση-συντονισμός: Εκδήλωση με τον ομότιμο Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκο Χριστοδουλάκη. Τίτλος της εισήγησής του «Θρησκείες και Οικονομικές Θεωρίες: κρίσεις και προκλήσεις», 29/02/2024, Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ.
  • 2024 – Οργάνωση-συντονισμός: Διάλεξη του Αυστριακού καθηγητή της Χριστιανικής Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο του Innsbruck, Winfried Loeffler, στο πλαίσιο του Erasmus, με θέμα: «Η επιστημολογία των fake news, οι παρενέργειές τους και η αντιμετώπισή τους στις σύγχρονες κοινωνίες», (05/03/2024), Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ.
  • 2024: Παρουσίαση του βιβλίου της Μαριέττας Πεπελάση Εννιά μικρές ιστορίες, στις 07/03/2024, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
  • 2024 – Οργάνωση-συντονισμός: “Identities and Politics in 21st century”, ειδικό σεμιναριακό μάθημα, στο πλαίσιο του μαθήματος «Κοινωνιολογία της Θρησκείας» του Επίκουρου Καθηγητή κ. Νικολάου Δεναξά, με την κ. Nancy Snow, ομότιμη καθηγήτρια του California State University, και την κ. Ειρήνη Κωτσοβίλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του SFU, στο πλαίσιο της ελληνοκαναδικής συνεργασίας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας και του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Simon Fraser University (Vancouver, Καναδάς) (Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, 13/05/2024).

 

Διεθνείς Συνεργασίες (ενδεικτικά):

• Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας.

• Διάλεξη στο Simon Fraser University, Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών (Vancouver, Καναδάς) με θέμα: “Contemporary modern Greek female poetry: The poetic work of Katerina Anghelaki-Rooke”. (27/01/2023)

• Συμμετοχή σε Ημερίδα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας με θέμα «Η Θεολογία συναντάει τις άλλες επιστήμες και τέχνες». Το θέμα της εισήγησης: «Η Αποκάλυψη του Ιωάννη στη λογοτεχνία του 20ού αιώνα». Αμφιθέατρο Άλκης Αργυριάδης, Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30. (28/5/2022)

• Συμμετοχή, ως πρώην υπότροφος της Friedrich Ebert Stiftung, μαζί με άλλους πρώην υποτρόφους από διάφορες χώρες του κόσμου σε Διεθνή Συνάντηση στο Βερολίνο με θέμα «Διεθνής Διάλογος πάνω σε επίκαιρες προκλήσεις για τη Γερμανία στην Ευρώπη». (15-19/11/2017)

• Συμμετοχή, ως πρώην υπότροφος της Friedrich Ebert Stiftung, μαζί με άλλους πρώην υποτρόφους από διάφορες χώρες του κόσμου σε Διεθνή Συνάντηση στο Βερολίνο με θέμα «Διεθνής Διάλογος πάνω σε επίκαιρες προκλήσεις για τη Γερμανία στην Ευρώπη». (15-19/11/2017)

•  Συνδιοργανώτρια στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα: Διαχρονικές και Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις» που διοργάνωσε το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας σε συνεργασία με τη UNIC, το Ινστιτούτο Goethe, το Ινστιτούτο Cervantes, καθώς και τις Πρεσβείες του Ισραήλ, της Ρουμανίας και της Πολωνίας. (3-5/10/2017)

• Διοργάνωση τον Μάιο του 2017, στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεολογία και Κοινωνία», της διάλεξης της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Georgia των ΗΠΑ κ. Dorothy Figuiera με θέμα «Το πρόβλημα της Θρησκείας και η ανάγκη ενός ηθικού συστατικού στην ανάγνωση του Άλλου». (19/05/2017)

• Συμμετοχή τον Φεβρουάριο του 2017 σε Προτάσεις Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, HORIZON 2020. Μέλος της ομάδας του Συντονιστή, Καθηγητή κ. Σωτηρίου Δεσπότη, Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας ΕΚΠΑ. (02/2017)

• Συμμετοχή τον Δεκέμβριο του 2016 στην ιδρυτική πράξη της «Ευρωπαϊκής Ακαδημίας της Θρησκείας» ως εκπρόσωπος της Θεολογικής Σχολής, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Μπολόνια της Ιταλίας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (4-5/12/2016)

• Συμμετοχή τον Οκτώβριο του 2016 σε Διεθνές Συνέδριο με θέμα το «Άσμα Ασμάτων» («The Song of Songs in the Jewish and Christian Literature»), το οποίο διοργάνωσε το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο Δουρούτειο Πνευματικό Κέντρο. Το θέμα της εισήγησης: «The Song of Songs in Modern Greek Poetry». (19/10/2016)

• Συμμετοχή στο 21ο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρίας Συγκριτικής Γραμματολογίας (International Association of Comparative Literature), ως εκπρόσωπος της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Συμμετοχή σε συζήτηση ερευνητικής ομάδας με θέμα: «Literature, Religion and Ethics». (Βιέννη, 21-27/7/2016)

• Διάλεξη στο Metropolitan State University of Denver (Colorado, ΗΠΑ), τον Οκτώβριο του 2015, με θέμα «Σύγχρονη γυναικεία ποίηση στην Ελλάδα: το ποιητικό έργο της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ». (10/2015)

• Συνεργασία στην έκδοση του βιβλίου John Fowles in Filmand Video, που εκδόθηκε από τον αμερικανικό εκδοτικό οίκο MacFarland τον Ιανουάριο του 2015. Η συμμετοχή μου στην έκδοση αυτή αφορά το κεφάλαιο το αφιερωμένο στο Ντοκυμανταίρ για τον John Fowles «Η επιστροφή του Μάγου», το σενάριο του οποίου έχω γράψει (1998). https://m.imdb.com/title/tt1423942/  (01/2015)

• Συμμετοχή στο ευρωπαϊκό θεματικό δίκτυο “Framework for the Humanities and the Arts” (Subject area: Theology), με συντονιστή το Πανεπιστήμιο του Groningen (Ολλανδία). Η 1η συνάντηση διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2010 με διοργανωτή το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ. Η 2η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μπιλμπάο της Ισπανίας τον Μάιο του 2011, ενώ η 3η και τελευταία συνάντηση έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο του 2011. (10/2010-10/2011)

• Συμμετοχή σε Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας στη Σεούλ (Κορέα), ως εκπρόσωπος της Θεολογικής Σχολής. (15-21/8/2010)

 

Erasmus +

• Υπεύθυνη, από το 2015, για το Πρόγραμμα Erasmus του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, με τα Πανεπιστήμια του Στρασβούργου (Γαλλία) και Ίνσμπουργκ (Αυστρία), και από το 2019 με το Church of Cyprus Theology School (Κύπρος) και το Πανεπιστήμιο της Μάλτας.

• 2024: Διάλεξη με το Erasmus στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου, με θέμα: «Η επίδραση της Βίβλου στη λογοτεχνία». (Λευκωσία, 10/04/2024)

• 2024: Διάλεξη με το Erasmus στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου, με θέμα: «Η επίδραση της Βίβλου στη λογοτεχνία». (Λευκωσία, 10/04/2024)

• 2021: Διαλέξεις στο Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου στις 11/11/2021 και 12/11/2021 στο πλαίσιο συνεργασίας Erasmus:

1.“Botschaften der Johannesapokalypse in der Literatur des 20. Jahrhunderts” και

2.“Das Hohelied der Liebe in der Literatur”

 


Civis

• 2024: Ανάληψη καθηκόντων ως Civis Hub2-Co-Chair Coordinator (Society, Culture and Heritage) του ΕΚΠΑ.

• 2021-2022: Εκπρόσωπος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας.

 

Εκπαιδευτικό Ταξίδι στη Σκιάθο

  • 2024: Υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Δήμου Σκιάθου.
    • • 2022: Εκπαιδευτικό ταξίδι στη Σκιάθο «Ταξιδεύοντας στον κόσμο του Παπαδιαμάντη» σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής και τον Δήμο Σκιάθου με συμμετοχή ελλήνων και ξένων φοιτητών του ΕΚΠΑ. Επιστημονική υπεύθυνη: Κ. Κεφαλέα. (12-15/5/2022)

 

«Το ΕΚΠΑ στην πόλη»

• Υπεύθυνη της ενότητας «Λόγος και Γνώση στην πόλη του 21ου αιώνα», στο πλαίσιο των δράσεων «Το ΕΚΠΑ στην Πόλη». 1η εκδήλωση με τον ομότιμο καθηγητή Χρήστο Γιανναρά, στις 18/06/2024. Τίτλος της εισήγησής του: «Το Πανεπιστήμιο ως καταλύτης κοινωνικών μεταβολών: γλώσσα, θεσμοί, προοπτικές». Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

E-learning ΕΚΠΑ

• 2023-σήμερα: Ακαδημαϊκή υπεύθυνη του προγράμματος: «Δημιουργική Γραφή και Θρησκευτική Λογοτεχνία: Θεωρία και πρακτικές εφαρμογές».

 

Συμμετοχή σε έντυπες εκδόσεις (ενδεικτικά):

• 2023: Πρόλογος στην ποιητική συλλογή της Αδαμαντίας Μαρκαναστασάκη, Σπαρτίον κόκκινον…, Α΄ τόμος, Ενορία του Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού και Μορφωτικού Ομίλου Νέου Ψυχικού, Αθήνα, 2023.

• 2021-2022: Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Θεολογία (Συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών: 7/11/2021).

• 2021: Εισαγωγικό σημείωμα στο βιβλίο του Ιωσήφ Βεντούρα Άσμα Ασμάτων. Το εβραϊκό κείμενο και οι ερμηνείες του, Νίκας, Αθήνα, 2021.

• 2017: Πρόλογος στο βιβλίο της Ευαγγελίας Δαμουλή-Φίλια «Μεθώντας μ’ ένα κρασί αγιονορείτικο...» Η εμπειρία του ταξιδιού στο Άγιο Όρος στην νέα ελληνική λογοτεχνία από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας, Γρηγόρης, Αθήνα, 2017.

cv_greek_version.pdf707 KB
cv_english_version.pdf511 KB