Ο Σπυρίδων Τσιτσίγκος εξελέγη Λέκτορας το 2004 και στη συνέχεια Αναπληρωτής Καθηγητής της Ψυχολογίας της Θρησκείας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2008. Το 2019 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής τής Ψυχολογίας τής Θρησκείας τού ΕΚΠΑ.

Γεννήθηκε το 1959 στη Χαλκίδα, όπου ολοκλήρωσε την εγκύκλια μόρφωσή του, παράλληλα με εικαστικές και μουσικές (ενόργανες ευρωπαϊκές και βυζαντινές) σπουδές. Μετά την αποφοίτησή του από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενεγράφη στη Φιλοσοφική Σχολή Ρεθύμνου Κρήτης. Υπηρέτησε πάνω από μια 20ε­τί­α στη Δ/θμια Εκπαίδευση, όπου μάλιστα διετέλεσε από το 1988 πρόεδρος των Θεολόγων του Ν. Ευβοίας. Αργότερα, το 2001 απεσπάσθη για τρία χρόνια στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών.

Με υποτροφίες της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS, μετεκπαιδεύτηκε στο University of Durham της Αγγλίας (Μaster of Arts στην Πατερική Ανθρωπολογία και την Ψυχολογία του Βάθους), αποκτώντας ταυτόχρονα Diploma of English Language, Certificate of ELTS του King’s College του University of London (1990), Certificate of WEE of University of Durham School of English (1991) και Άδεια Επάρκειας της Αγγλικής γλώσσας από το ΥΕΠ­Θ (1996).

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εκπόνησε διδακτορική διατριβή (Η Ψυχή του Ανθρώπου κατά τον ιερό Χρυσόστομο) στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου το 1999, αναγορεύτηκε με Άριστα διδάκτωρ Θεολογίας, και στη συνέχεια, δεύτερη διδακτορική διατριβή (Η έννοια της Θρησκευτικότητας σε Φοιτητές και η σχέση της με χαρακτηριστικά της Προσωπικότητας και τη διαμόρφωση της Ταυτότητάς τους) στο Τμήμα ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ψυχολογίας.

Πέραν της διδασκαλίας Η/Υ -με επίσημο πιστοποιητικό κατάρτισης Η/Υ (1997)- , Διαδικτύου, Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας και Ψυχολογίας του Πολιτισμού σε ΚΕΚ (2000) και ΙΕΚ (2000) αλλά και γενικότερα της ενεργού παρουσίας του στο Διαδίκτυο, όπως και της απόκτησης επίσημου Πιστοποιητικού Εκπαιδευτή Σ.Ε.Κ. (Ε.ΚΕ.ΠΙΣ, αρ. μητρ. 400399/26-4-2002), έχει συμμετάσχει και παρακολουθήσει διάφορα επιμορφωτικά παιδαγωγικά, ποιμαντικά, ψυχολογικά (π.χ. Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγείας, 1993) και ψυχιατρικά (π.χ. μονοετές Πρόγραμμα­ Ψυχιατρικής Κλινικής του Παν/μίου Αθηνών, του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, Αθήνα 2000, μονοετές Πρόγραμμα­ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Institute of Psychiatry King’s College London, Αθήνα, Δεκέμβριος 2005 - Οκτώβριος 2006) Σεμινάρια, και έχει λάβει μέρος ως Εισηγητής σε πολλά ψυχολογικά, θεολογικά και φιλοσοφικά Συνέδρια, Ημερίδες, Μεταπτυχιακά, Μετεκπαιδευτικά και Επιμορφωτικά Προγράμματα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαφόρων ΙΕΚ κ.λπ.

Μέχρι τώρα έχει εκδώσει δέκα επιστημονικά βιβλία (π.χ. Το Χρυσοστομικό Ήθος, Ο Χριστιανισμός ενόψει της τρίτης χιλιετίας, Ψυχολογία της Θρησκείας, Θρησκευτικότητα & Επιθυμία κατά τον A. Vergote, Η Ψυχολογία της Αίρεσης, Συγκριτική Ψυχολογία των Πολιτισμών Ιουδαιοχριστιανικού και Ρωμαίικου, Θρησκεία & Επιστήμη κ.ά.) και έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών μελετών, άρθρων και εγκυκλοπαιδικών λημμάτων, ενώ αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Ομοίως, εκτός της συμμετοχής του, με τακτική στήλη, σε αρθρογραφία εφημερίδων και περιοδικών, στο Διαδίκτυο, σε Εγκυκλοπαίδειες και σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, έχει πραγματοποιήσει ποικίλες επιστημονικές, πολιτιστικές, εθνικές, κοινωνικές, παιδαγωγικές, σχολικές και θρησκευτικές ομιλίες σε Δήμους, Επιμελητήρια, πολυδύναμα πολιτιστικά και πνευματικά Κέντρα των Αθηνών, σε ΚΑΠΗ, ι. Ναούς, Σχολεία, Συλλόγους Γονέων κ.λπ.

Τυγχάνει εκλεγμένος Έφορος της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών, φιλολογικών/λογοτεχνικών και πολιτιστικών Ενώσεων ή Ινστιτούτων, επιστημονικών, πολιτιστικών, παιδαγωγικών και θεολογικών Εταιρειών (American Psychological Association, International Association of Applied Psychology, International Association for the Psychology of Religion, Association Internationale D’ Etudes Medico-Psychologiques et Religieuses, Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, Religious Research Association κ.ά.) και Επιτροπών, καθώς και μέλος των εποπτικών επιτροπών έκδοσης των επιστημονικών περιοδικών «ΣΩΚΡΑΤΗΣ», «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» και «ΝΕΑ ΣΙΩΝ» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, όπου στο τελευταίο, είναι παράλληλα και Διευθύνων Σύμβουλος.

Κατ’ επανάληψη έχει βραβευθεί με Αριστεία και Βραβεία για συγκεκριμένα έργα του, αλλά και για την όλη του πολιτιστική προσφορά και κοινωνική δράση από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, από την Πανευρωπαϊκή Έκθεση και το διαγωνισμό βιβλίου της Φρανκφούρτης σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.Β.), από το Πατερικό και Βυζαντινό Ινστιτούτο Αμερικής, από τη Νομαρχία Πειραιώς και το Πνευματικό Κέντρο Πειραιώς «ο Φίλων», από την Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών «η θεά Αθηνά», και από τη Διεθνή Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας τυγχάνει Β’ Αντιπρόεδρος.