ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ, 7ο εξάμηνο (επιλογής)

 

Αντικείμενο και περιγραφή του μαθήματος:

Ορθόδοξη Εκκλησιολογία και Διαχριστιανικός Διάλογος.

Συστηματική παρουσίαση της Ορθόδοξης Εκκλησιολογίας σε σχέση και με την ευρύτερη περί Εκκλησιολογίας προβληματική που αναπτύσσεται στους διαχριστιανικούς διαλόγους.

Εξετάζονται οι εξής θεματικές:

1) το θεολογικό πλαίσιο των απαρχών της εκκλησιολογικής συζήτησης, η διαμόρφωση και η εξέλιξη της,

2) εκκλησιολογικές μελέτες που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο των διαχριστιανικών διαλόγων με τη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σύντομη παρουσίαση του περιεχομένου και των χαρακτηριστικών των μελετών αυτών,

3) εξέταση των απαντήσεων των Εκκλησιών στα ερωτήματα: τι είναι Εκκλησία, ποιος είναι ο σκοπός και η αποστολή της στον κόσμο. Τα ερωτήματα αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αναφέρονται τόσο στην πνευματική όσο και στην κοινωνική διάσταση της Εκκλησίας και τη φροντίδα της για τον άνθρωπο και την κτίση ως δημιουργία του Θεού,

4) η μεγάλη εκκλησιολογική πρόκληση με την οποία βρίσκεται η Ορθόδοξη Εκκλησία στους διαλόγους της με τον Δυτικό Χριστιανισμό.

(α) στο εξωτερικό: πώς θα διατυπώσει σαφώς τις εκκλησιολογικές   πεποιθήσεις της με σύγχρονους και κατανοητούς όρους για τους ετεροδόξους συνομιλητές και

(β) στο εσωτερικό της: πώς θα εξηγήσει ότι η Ορθόδοξη ούσα η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία δύναται να συνομιλεί με τις άλλες «Εκκλησίες». Οι απαντήσεις ανευρίσκονται στις πηγές της πίστης της Ορθόδοξης Εκκλησίας και σε συγγράμματα Ορθοδόξων εκκλησιαστικών και θεολογικών μορφών, το έργο των οποίων εμπνέεται και εκφράζει την Ορθόδοξη συμβολική παράδοση.

Παράλληλα, παρουσιάζονται απαντήσεις από πλευράς Ορθοδόξου σε εκκλησιολογικά ζητήματα που θέτει ο Δυτικός Χριστιανισμός γενικά και σε αναφορά προς τη χριστιανική ανθρωπολογία ειδικότερα (π.χ. χειροτονία γυναικών κ.ά.).

Σκοπός του μαθήματος:

Η παρουσίαση της σύγχρονης εκκλησιολογικής συζήτησης με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθόδοξη Εκκλησιολογία, ώστε να γίνουν κατανοητές α) οι προσπάθειες των Εκκλησιών και Ομολογιών για ενότητα της χριστιανοσύνης, β) η θεολογική τεκμηρίωση, οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο σκοπός της Ορθόδοξης συμμετοχής στους διαχριστιανικούς διαλόγους και γ) οι φοιτητές/φοιτήτριες να τοποθετηθούν απέναντι στο φαινόμενο της διαίρεσης του χριστιανικού κόσμου και τις δυνατότητες συνεργασίας και κοινής δράσης για τα προβλήματα που ταλανίζουν τη δημιουργία του Θεού (κοινωνικά ζητήματα με πνευματικά αίτια όπως η δικαιοσύνη, ειρήνη και ακεραιότητα της δημιουργίας, κτλ).

Μαθησιακοί στόχοι: οι φοιτητές/φοιτήτριες, με βάση το παραπάνω θεολογικό υπόβαθρο, θα είναι σε θέση να επεξεργαστούν δυνατότητες συνεργασιών και κοινών δράσεων των χριστιανών από διαφορετικές παραδόσεις στο σχολικό ή ενοριακό περιβάλλον, ως ευρύτερη δραστηριότητα της ζωής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μαρτυρίας της πίστης της στον σύγχρονο μεταβαλλόμενο κόσμο και διακονίας της δημιουργίας του Θεού.

Εξετάσεις:

Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται ΓΡΑΠΤΑ ή, εναλλακτικά, με την ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, μετά από συνεννόηση με τη διδάσκουσα.

Semester: 

Winter

Offered: 

2015