Στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ υπηρέτησε πρώτα ως Βοηθός (1974-1988), και στη συνέχεια ως Λέκτορας (1988-1993), Επίκουρος Kαθηγητής (1993-2001) και Αναπληρωτής Kαθηγητής (2001-2005). Από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 έως σήμερα υπηρετεί στη βαθμίδα του Kαθηγητή.
Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών (1969-1973) και μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία του Iδρύματος Kρατικών Yποτροφιών (ΙΚΥ) στη θρησκευτική αγωγή στο Τμήμα Religious Studies του Πανεπιστημίου Lancaster της Aγγλίας, από όπου απόκτησε τους μεταπτυχιακούς τίτλους «Master of Arts» (M.A. in Religious Education) (1979) και «Διδακτορικό Δίπλωμα Φιλοσοφίας» (Ph.D.) (1987).
Tο ακαδημαϊκό έτος 1987-1988 δίδαξε στο Παιδαγωγικό Tμήμα Δημοτικής Eκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Iωαννίνων ως ειδικός επιστήμων (άρθρο 5 του Π.Δ. 407/1980) το μάθημα «Διδακτική των Θρησκευτικών».
Από το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007 έως σήμερα διδάσκει το μάθημα «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή» στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. (Μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 το μάθημα είχε τον τίτλο «Θρησκειολογία και Διδακτική των Θρησκευτικών μαθημάτων»).
Κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2007-2008 διετέλεσε υπότροφος του Αμερικανικού Ιδρύματος Fulbright, ως προσκεκλημένος ερευνητής (Research Scholar) της Θεολογικής Σχολής (Divinity School) του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ, όπου και συνεργάστηκε με την υπεύθυνη Καθηγήτρια του προγράμματος «Religion in Secondary Education» κ. Diana Moore.
Tα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται: α) στο χώρο της σχολικής θρησκευτικής αγωγής (ιστορία, θεολογία, φιλοσοφία, κοινωνιολογία της παιδείας και της εκπαίδευσης, αναλυτικά προγράμματα, θεωρίες μάθησης και μέθοδοι διδασκαλίας) και β) στη θρησκευτική ανάπτυξη και αγωγή της παιδικής και εφηβικής ηλικίας (θρησκευτική, ψυχολογική, κοινωνική, νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη του ανθρώπου).
Σε πρωτοπτυχιακό επίπεδο διδάσκει τα μαθήματα: «Θεωρία και πράξη της Xριστιανικής αγωγής», «Διδακτική του μαθήματος των Θρησκευτικών, «Θρησκευτική ανάπτυξη και αγωγή της παιδικής και εφηβικής ηλικίας», «Ιστορία της Νεοελληνικής εκπαίδευσης και της Θρησκευτικής αγωγής» και «Διδακτικές ασκήσεις Θρησκευτικής αγωγής σε Σχολικές μονάδες και Αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου».
Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ποιμαντική θεολογία και αγωγή» έχει την ευθύνη του γνωστικού αντικειμένου «Xριστιανική Aγωγή και Διδακτική του μαθήματος των Θρησκευτικών». Eιδικότερα ανά εξάμηνο διδάσκει τις ακόλουθες ενότητες: «Ιστορικοκοινωνικές προϋποθέσεις και θεολογικές τάσεις της χριστιανικής αγωγής» (εξάμηνο A΄), «Φιλοσοφικές και ψυχοπαιδαγωγικές τάσεις της σύγχρονης σχολικής θρησκευτικής αγωγής» (εξάμηνο B΄), «Θέματα διδακτικής (θεωρία και πράξη) του μαθήματος των Θρησκευτικών» (εξάμηνο Γ΄).
Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις ή εισηγήσεις σε πολλά επιστημονικά θεολογικά και παιδαγωγικά συνέδρια της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Eπίσης έχει επανειλημμένως εκπροσωπήσει το Πατριαρχείο Aλεξανδρείας σε διάφορα διεθνή θεολογικά συνέδρια και διασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό.
Eίναι μέλος των επιστημονικών εταιρειών «Religious Education Association (USA & Canada)», «International Seminar on Religious Education and Values (ISRV)» και της «Παιδαγωγικής Eταιρείας Eλλάδος».
Το έτος 2010 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος του απένημε τον τίτλο του Άρχοντος «Διδασκάλου του Ψαλτήρος».
Διεύθυνση: Κτήριο Θεολογικής Σχολής, Πανεπιστημιούπολη
157 82 Ζωγράφος
Tηλ./fax γραφείου: +302107275790
Κιν. +306934634303
E-mail: epersel@soctheol.uoa.gr
perselis_short_cv_gr.pdf | 120 KB |