Παρενόχληση, Φύλο και Αθλητισμός: Κοινωνική Δράση ΣΕΦΑΑ / ΕΚΠΑ

1o Webinar «Παρενόχληση, Φύλο και Αθλητισμός». Παρασκευή 5 Μαρτίου 18:00 - 20:00 -Αφιερωμένο στην αείμνηστη Καθηγήτρια Υβόννη Χαραχούσου. Παρακολουθείστε στο YouTube  https://youtu.be/LtNeMaGAs64

     Μετά τις αποκαλύψεις αθλητριών περί κατάχρησης εξουσίας, αλλά και αντίστοιχες καταγγελίες ανθρώπων από το ευρύτερο κοινωνικό πεδίο, το Σπουδαστήριο της Κοινωνιολογίας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ), διοργανώνει δύο webinars με θέμα «Παρενόχληση, Φύλο και Αθλητισμός».  Η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση (webinar) θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή, 5 Μαρτίου και ώρα 18.00-20.00 ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας  (επισυνάπτεται το πρόγραμμα)Webinar: https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=m8e0bff430737ad8cb0adfc591889432c
 

   Επίσης οι γυναίκες της Σχολής Επιστήμης, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του ΕΚΠΑ (μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό), μετά από πρωτοβουλία της καθηγήτριας Μαρίας Ψυχουντάκη (ΣΕΦΑΑ/ΕΚΠΑ), συνεργάζονται στενά με στόχο την εξάλειψη οποιασδήποτε παρενόχλησης στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων 

  •  την 24ωρη γραμμή SOS 15900
  •  την 24ωρη γραμμή του ΕΚΑ 197 (Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης), και
  •  το τηλέφωνο του Ιατρείου της ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ στη Δάφνη: 210 727 6148, ως αφετηρία για την υποστήριξη και καθοδήγηση των φοιτητριών/ών.

Οι τηλεφωνικές γραμμές προσφέρουν υποστήριξη, συμβουλευτική και παρέχουν θεσμικές δυνατότητες στο θύμα για περαιτέρω ενέργειες.

     Σε αυτές τις συναντήσεις προτάθηκε και η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΣΕΦΑΑ: (1) του σχετικού ΦΕΚ (νόμος υπ’αριθ.3896): «Εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης…», και (2) της ηλεκτρονικής προβολής του πληροφοριακού-ενημερωτικού υλικού (και αφίσες) που ετοίμασε η αυτή η γυναικεία πρωτοβουλία.. Όταν λειτουργήσει ξανά ‘διά ζώσης’ το ακαδημαϊκό μας περιβάλλον, θα τυπωθούν αφίσες για τα γραφεία και τους κοινόχρηστους χώρους (βιβλιοθήκη, αίθουσες διδασκαλίας, κολυμβητήριο, φοιτητικό εστιατόριο,  κ.ά.).

Αναλυτικά, βλ. αφίσες:

  1. Πες όχι στην σεξουαλική παρενόχληση (με τηλεφωνικές γραμμές: SOS 15900 / ΕΚΑ 197, και Ιατρείο ΣΕΦΑΑ: 210 727 6148
  2. ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-Τί συνιστά σεξουαλική παρενόχληση; Τηλεφωνικές Γραμμές:  SOS 15900 / ΕΚΑ 197
  3.        Άσκηση βίας- ΟΧΙ !
  4.  Σεξουαλική Παρενόχληση- ΟΧΙ !

       Επίσης, έχει αναρτηθεί στην κεντρική ιστοσελίδα της ΣΕΦΑΑ—και γνωστοποιηθεί σε όλα τα μέλη του ΕΚΠΑ και στην  Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΕΚΠΑ Καθηγήτρια Λουκία Ευθυμίου—το Ψήφισμα (20/01/2021) του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

«Φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης αλλά και κάθε μορφής βίας δεν έχουν θέση στον αθλητισμό, όπως δεν έχουν θέση στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην κοινωνία. Ο Σύλλογός μας καταδικάζει κάθε τέτοια ενέργεια και τίθεται στο πλευρό οποιουδήποτε ατόμου έχει υποστεί βία σε αντίστοιχο περιβάλλον. Καθήκον όλων μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια ασφαλή κοινωνία που θα σέβεται τον άνθρωπο. Σε αυτή την κατεύθυνση, προτείνουμε την ίδρυση στο Πανεπιστήμιό μας υπηρεσίας στην οποία οι φοιτητές/τριες θα μπορούν να αναφέρουν οποιασδήποτε μορφής βία έχουν δεχτεί και να λάβουν υποστήριξη.»

Ειρήνη Καμπερίδου, Υπεύθυνη Ενημέρωσης ΣΕΦΑΑ/ΕΚΠΑ

Αν. Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας: Κοινωνικό Φύλο και Αθλητισμός (ΣΕΦΑΑ/ΕΚΠΑ)

Σπουδαστήριο Κοινωνιολογίας: 210-7276093, κιν: 6973312067

Presentation Date: 

Friday, March 5, 2021

Location: 

Athens

Presentation Files: