Καθηγήτρια Κίρκη Κεφαλέα

Ακαδημαϊκή θέση:

Καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο: «Συγκριτική Θρησκευτική Λογοτεχνία»

Τομέας:

Θρησκειολογίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας

Τμήμα:




Τηλέφωνο:

Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας
Θεολογική Σχολή
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών


210 - 7275817

Ηλεκτρονική Διεύθυνση:

kkefalea@soctheol.uoa.gr

Ώρες γραφείου:

Ώρες γραφείου κατά τη διάρκεια του Χειμερινού Εξαμήνου 2023-2024 κάθε Τρίτη 11.30-12.30 (Νο 123-124, 1ος όροφος) ή κατόπιν συνεννόησης με τη Διδάσκουσα μέσω e-mail "kkefalea@soctheol.uoa.gr"

  

            1994:


Διδακτορικό Δίπλωμα στη Συγκριτική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Saarland (Γερμανία): Das Land der Griechen. Studien zur Griechenlandrezeption in der modernen europäischen Erzählliteratur (Η γη των Ελλήνων. Μελέτες για την πρόσληψη της Ελλάδας από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πεζογραφία) με υποτροφία από το γερμανικό Ίδρυμα Friedrich Ebert Stiftung (Βαθμός: Magna cum laude)

            1991:


Σπουδές στη Γαλλική Φιλολογία: Licence de Lettres Modernes (Βαθμός: Assez bien) στο Πανεπιστήμιο του Saarland (Γερμανία) – 1989: Σπουδές Γαλλικής Φιλολογίας: Diplome d’Etudes Universitaires Generales (DEUG) από το πανεπιστημιακό Τμήμα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών

            1990:


Πτυχίο Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών


Διοικητικό έργο:


2022-2023 : Διευθύντρια των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας.
2021-2022 : Διευθύντρια του Τομέα Θρησκειολογίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας.

2015-2020 : Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας.

2021-2022 : Συμμετοχή στη Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού "Θεολογία".


Ερευνητικά ενδιαφέροντα

    α)   Συγκριτική Λογοτεχνία,

    β)    Ιστορία της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας – Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας,

    γ)    Η πρόσληψη της Ελλάδας στη σύγχρονη ευρωπαϊκή λογοτεχνία,

    δ)    Σχέσεις της θρησκείας με τη λογοτεχνία,

    ε)    Η απήχηση των βιβλικών κειμένων στη νεότερη λογοτεχνία.

    
   
      Διδασκαλία Μαθημάτων

Προπτυχιακό Επίπεδο:  

  • Συγκριτική Θρησκευτική Λογοτεχνία

  • Θρησκευτικά Θέματα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

  • Η Αποκάλυψη του Ιωάννη στη Λογοτεχνία του 20ου αιώνα

  • Μεθοδολογία Επιστημονικής Έρευνας

Μεταπτυχιακό Επίπεδο:

  • Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

  • Βίβλος και Λογοτεχνία

  • Συγκριτική Θρησκευτική Λογοτεχνία

     Διδασκαλία Μαθημάτων στην αγγλική γλώσσα

Συμμετοχή στο πρόγραμμα διδασκαλίας για τους εισερχόμενους φοιτητές του Erasmus της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ με θέμα “Contemporary Greece: History, Arts and Letters”.

Διδασκαλία μαθήματος σε άλλο πανεπιστημιακό Ίδρυμα

Διδασκαλία ως μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο το 2007-2008 και το 2017-2020 στην θεματική ενότητα «Ιστορία της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας».

     
     Διεθνείς Συνεργασίες

  • Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας.

  • Συμμετοχή σε Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας στη Σεούλ (Κορέα), ως εκπρόσωπος της Θεολογικής Σχολής (15-21/8/2010).

  • Συμμετοχή στο ευρωπαϊκό θεματικό δίκτυο “Framework for the Humanities and the Arts” (Subject area: Theology), με συντονιστή το Πανεπιστήμιο του Groningen (Ολλανδία). Η 1η συνάντηση διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2010 με διοργανωτή το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Η 2η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μπιλμπάο της Ισπανίας τον Μάιο του 2011, ενώ η 3η και τελευταία συνάντηση έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο του 2011.

  • Συνεργασία στην έκδοση του βιβλίου, John Fowles in Film and Video, που εκδόθηκε από τον αμερικανικό Εκδοτικό Οίκο MacFarland τον Ιανουάριο του 2015. Η συμμετοχή μου στην έκδοση αυτή, αφορά το κεφάλαιο το αφιερωμένο στο Ντοκυμανταίρ για τον John Fowles, «Η επιστροφή του Μάγου», το σενάριο του οποίου έχω γράψει (1998). https://m.imdb.com/title/tt1423942/ 

  • Διάλεξη στο Metropolitan State University of Denver (Colorado, Η.Π.Α.), τον Οκτώβριο του 2015, με θέμα «Σύγχρονη γυναικεία ποίηση στην Ελλάδα: το ποιητικό έργο της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ».

  • Συμμετοχή στο 21ο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρίας Συγκριτικής Γραμματολογίας (International Association of Comparative Literature), ως εκπρόσωπος της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Βιέννη 21-27/7/2016) - Συμμετοχή σε συζήτηση ερευνητικής ομάδας με θέμα: «Literature, Religion and Ethics».

  • Συμμετοχή τον Οκτώβριο του 2016 σε Διεθνές Συνέδριο με θέμα το «Άσμα Ασμάτων» («The Song of Songs in the Jewish and Christian Literature», 19/10/2016), το οποίο διοργάνωσε το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο Δουρούτειο Πνευματικό Κέντρο. Το θέμα της εισήγησής μου ήταν: «The Song of Songs in Modern Greek Poetry».

  • Συμμετοχή τον Δεκέμβριο του 2016 στην ιδρυτική πράξη της «Ευρωπαϊκής Ακαδημίας της Θρησκείας» ως εκπρόσωπος της Θεολογικής Σχολής, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Μπολόνια της Ιταλίας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (4-5/12/2016).

  • Συμμετοχή τον Φεβρουάριο του 2017 σε Προτάσεις Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, HORIZON 2020. Μέλος της ομάδας του Συντονιστή, Καθηγητή κ. Σωτηρίου Δεσπότη, Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας ΕΚΠΑ.

  • Διοργάνωση τον Μάιο του 2017, στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεολογία και Κοινωνία», της διάλεξης της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Georgia των Η.Π.Α. κ. Dorothy Figuiera με θέμα «Το πρόβλημα της Θρησκείας και η ανάγκη ενός ηθικού συστατικού στην ανάγνωση του Άλλου».

  • Συνδιοργανώτρια στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα: Διαχρονικές και Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις» που διοργάνωσε το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας σε συνεργασία με τη UNIC, το Ινστιτούτο Goethe, το Ινστιτούτο Cervantes, καθώς και τις Πρεσβείες του Ισραήλ, της Ρουμανίας και της Πολωνίας (3-5/10/2017).

  • Συμμετοχή, ως πρώην υπότροφος της Friedrich Ebert Stiftung, μαζί με άλλους πρώην υποτρόφους από διάφορες χώρες του κόσμου σε Διεθνή Συνάντηση στο Βερολίνο με θέμα «Διεθνής Διάλογος πάνω σε επίκαιρες προκλήσεις για τη Γερμανία στην Ευρώπη». (15-19/11/2017).

  • Διάλεξη - Διδασκαλία στο πλαίσιο του Erasmus στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου με θέμα "Η πρόσληψη των βιβλικών κειμένων στη Λογοτεχνία του 20ου αιώνα" (Νοέμβριος 2021).
  • "Οι πανδημίες στη λογοτεχνία", Συμμετοχή στη 2η Διεθνή Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας, "Η λογοτεχνία αλλιώς", Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη-Ζωγράφειο Λύκειο (δι8αδικτυακά, 7-8/4/2022).
  • Συμμετοχή σε Ημερίδα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας με θέμα "Η Θεολογία συναντάει τις άλλες επιστήμες και τέχνες". Το θέμα της εισήγησής μου: "Η Αποκάλυψη του Ιωάννη στη λογοτεχνία του 20ου αιώνα" . Αμφιθέατρο Άλκης Αργυριάδης, Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30. (28/5/2022).
  • "Ιατρική και Ποίηση στον ΄Ερωτόκριτο΄ του Κορνάρου". Συμμετοχή στην Ημερίδα με θέμα "Η κοινωνική διάσταση του ιατρού στη σύγχρονη εποχή". (Καλάβρυτα, 25/6/2022).
  • Διάλεξη με θέμα "Contemporary Greek Women Poetry", στο Τμήμα Παγκόσμιων Ανθρωπιστικών Σπουδών / Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, του Simon Fraser University (Βανκούβερ-Καναδάς).
  • Διοργάνωση Ελληνο-Καναδικού Διεθνούς Workshop με θέμα "Ο Ξένος". Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Παγκόσμιων Ανθρωπιστικών Σπουδών / Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, του Simon Fraser University, Βανκούβερ-Καναδάς. (Αθήνα, 28/5/2023).

Erasmus +

Υπεύθυνη από το 2005 για το Πρόγραμμα Erasmus για τα Πανεπιστήμια του Στρασβούργου (Γαλλία) και Ίνσμπουργκ (Αυστρία) και από το 2019 για το Church of Cyprus Theology School (Κύπρος).

Civis
Εκπρόσωπος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας από τον Φεβρουάριο του 2021.

Εκπαιδευτικό Ταξίδι στη Σκιάθο
Εκπαιδευτικό ταξίδι στη Σκιάθο "Ταξιδεύοντας στον κόσμο του Παπαδιαμάντη" σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής και τον Δήμο Σκιάθου με συμμετοχή ελλήνων και ξένων φοιτητών του ΕΚΠΑ.
Επιστημονική υπεύθυνη Κ. Κεφαλέα (12-15/5/2022)



cv_greek_version.pdf751 KB
cv_english_version.pdf294 KB