Σύντομο βιογραφικό

Ο Σωτήριος Δρίκος γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1968 στον Πειραιά και αποφοίτησε από την Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος MSc και PhD στη Φυσική Αγωγή με ειδίκευση στη προπονητική των αθλοπαιδιών και την ανάλυση αγωνιστικής απόδοσης. Ο τίτλος της Διδακτορικής Διατριβής του είναι: "Ανάπτυξη και εφαρμογή μοντέλου έκβασης αγωνιστικών επεισοδίων στην Πετοσφαίριση Ανδρών".
​Υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Σ.Ε.Φ.Α.Α./Ε.Κ.Π.Α.) με γνωστικό αντικείμενο «Αρχές Διδακτικής και Προπονητικής Πετοσφαίρισης». Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ήταν Υπεύθυνος Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας. Παράλληλα είναι πιστοποιημένος επιμορφωτής για την αξιοποίηση και εφαρμογή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε) στη διδακτική πράξη και μέλος της ερευνητικής ομάδα AUEB Sports Analytics.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ξενόγλωσσα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων και έχει ανακοινώσεις σχετικές με το βόλεϊ, την ανάλυση αγωνιστικής απόδοσης, την επιλογή ταλέντων, την αγωνιστική ισορροπία σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Παράλληλα δραστηριοποιήθηκε ως προπονητής Πετοσφαίρισης κατακτώντας πανελλήνιους και παγκόσμιους τίτλους σε αναπτυξιακά και σχολικά πρωταθλήματα. Από το 2001 εργάστηκε ως επικεφαλής προπονητής σε ανδρικές ομάδες στην Α1 Εθνική κατηγορία (Γ.Ν.Ο. ΑΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ, Α.Ε. ΝΙΚΑΙΑ, Ο.Σ.Φ.Π., Α.Ο. ΚΗΦΙΣΙΑ, Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) κατακτώντας 2 κύπελλα και 1 πρωτάθλημα Ελλάδος και συμμετέχοντας 3 χρονιές στο Champions League.
Aπό το 2011 συνεργάστηκε με την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης ως υπεύθυνος για τις εθνικές ομάδες Ανδρών και από τον Ιούλιο 2013 μέχρι τον Οκτώβριο 2016 ήταν επικεφαλής προπονητής της Εθνικής ομάδας Ανδρών κατακτώντας την 2η θέση στο Euroleague 2014 και την 3η θέση στο  World League 2016 group 3.
​Είναι μέλος στα Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Ελληνικών Εθνικών Ομάδων Πετοσφαίρισης (Σ.Φ.Ε.Ε.Ο.Π.) και του Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά (Σ.Α.Ι.Σ.Π.).