«Επηρεάζεται η ορθόδοξη θεολογική σκέψη από τις ετερόδοξες θέσεις και απόψεις για το θέμα της ιατρικά υποβοηθούμενης ανθρώπινης αναπαραγωγής;»

Citation:

Φανάρας Βασίλειος. «Επηρεάζεται η ορθόδοξη θεολογική σκέψη από τις ετερόδοξες θέσεις και απόψεις για το θέμα της ιατρικά υποβοηθούμενης ανθρώπινης αναπαραγωγής;». περιοδικό Σύναξη [Internet]. 1998;68:53-58. Copy at http://www.tinyurl.com/yhcyde7s

Abstract:

Το ερώτημα, αρχικά, τέθηκε από τους συντάκτες του περιοδικού «Σύναξη»  και τελικά αποτέλεσε τον τίτλο του άρθρου, στο αφιέρωμα για τη Βιοηθική. Ο σκοπός του άρθρου, που αργότερα ενσωματώθηκε μερικώς σε ανάλογο κεφάλαιο της διδακτορικής διατριβής, ήταν να φανεί εάν στο θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η σύγχρονη ορθόδοξη θεολογική σκέψη επηρεάζεται από τις αποφάσεις και τις εγκυκλίους των ετεροδόξων εκκλησιών και ιδιαίτερα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Με τα δεδομένα που εξετάσαμε δεν διαφάνηκε κάποιος επηρεασμός από τα ετερόδοξα κείμενα ή η ανάλογη βιασύνη στην ορθόδοξη θεολογία και στην ποιμαίνουσα εκκλησία να καταδικάσει ή να αποδεκτεί τις  μεθόδους της  υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η μετάφραση της Κατήχησης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έγινε από το αγγλικό κείμενο.   

Publisher's Version