Δρ, Ιωάννα Καρβέλα

Η Ιωάννα Καρβέλα είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ με γνωστικό αντικείμενο "Γερμανική Γλώσσα: Εφαρμογές".
Μετά το πέρας των  βασικών σπουδών της στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος του γερμανικού κράτους στο Πανεπιστήμιο Siegen της Γερμανίας, όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή στον τομέα της Συγκριτικής Γλωσσολογίας με θέμα "Το ξένο και το δικό μας. Αξιολόγηση της θέσης των λεξιλογικών δανείων στη Γερμανική και στην Eλληνική γλώσσα - Das Fremde und das Eigene. Zum Stellenwert des Fremdwortes im Deutschen und Griechischen". Στα ερευνητικά και επιστημονικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η Λεξικολογία, η Κειμενογλωσσολογία και οι εφαρμογές της στη Διδακτική της Γερμανικής ως ξένης γλώσσας.
Τα επιστημονικά της δημοσιεύματα (άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, μονογραφίες) καλύπτουν κατά κύριο λόγο θέματα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Διδακτικής της Γερμανικής ως ξένης γλώσσας.